Nordiske designikoner

På årets sidste internationale auktion udbyder vi tre af Nordens mest ikoniske møbelklassikere – finske Alvar Aaltos stol ”Paimio”, danske Finn Juhls ”Høvding” og svenske Jonas Bohlins ”Concrete”. 

 

Fælles for de tre designikoner er det enkle nordiske formsprog, men der er tale om markant forskellige fortolkninger fra tre skelsættende periode af møbelhistorien.

 

Det bedste fra 1930’erne

Alvar Aalto er ubetinget Finlands mest berømte arkitekt og én af de største pionerer inden for den organiske modernisme. Mellem 1924 og 1929 gennemførte han adskillige eksperimenter med bøjning af lamineret træ og formpresset finer, der var med til at revolutionere moderne møbeldesign. En af hans største bedrifter er den skulpturelle stol ”Paimio”, der blev tegnet i 1931-32 til tuberkulosesanatoriet i byen af samme navn i det sydvestlige Finland. Det komfortable og funktionelle design blev starten på en helt ny æra, der satte nordisk design på verdenskortet med sit enkle, bløde og meget menneskelige udtryk. Stolen inkarnerer det bedste fra 1930’erne og fremstår moderne den dag i dag.  

 

”Mid-century Modern”

Finn Juhl er rundet af samme designtradition som Aalto og er verdensberømt for sine organiske møbler, men også for sin indretning af bl.a. formynderskabsrådets sal i FNs hovedsæde i New York, der i dag står som et arkitektonisk hovedværk. Det var i fællesskab med sin faste samarbejdspartner, snedkermester Niels Vodder, at han skabte nogle af dansk designhistories mest ikoniske møbler, heriblandt ”Høvdingestolen”. Den betragtes som flagskibet blandt Finn Juhls møbler og er indbegrebet af ”Mid-century Modern”.

 

1980’ernes frigjorte formsprog

Fra slutningen af 1960’erne skete der et skred i opfattelsen af design hos de nordiske arkitekter, og i front for den nye postmoderne æra var Jonas Bohlin. Han var oprindeligt uddannet civilingeniør, men slog igennem som møbeldesigner, da han tog afgangseksamen i interiørdesign fra Konstfackskolan i Stockholm i 1981, hvor han chokerede hele designverdenen med sin stol ”Concrete”, der uden tvivl står som en af de mest ikoniske møbler inden for de seneste 40 år i Skandinavien. Materialerne er stål og beton, og stolen er bestemt ikke bekvem at sidde i. Den fungerer mere som en rumlig installation og fjerner sig dermed fra kravet om funktion, som møbelkunsten til alle tider har været underlagt. Det provokerede samtiden, og stolen blev derfor startskuddet for en international diskussion om grænserne mellem kunst og brugskunst. Ved første øjekast står Bohlins møbel i stærk kontrast til tidligere tiders organiske formsprog, men designtraditionens enkle udtryk er bibeholdt, og i en udtalelse om sin tilgang til design opsummerer han nærmest hele den nordiske designtradition:

Jeg ønsker, at mine møbler skal gøre indtryk og behage, kommunikere med tid og rum, at de skal fremstilles med hænder og hjerte, og at de skal tage hensyn til mennesket og naturen”.

 

Saltos sublime stentøj

Spirer, knopper og riflede former – på denne auktion skal det ikke kun handle om møbler. Axel Salto står som en af de mest anerkendte danske kunstnere i det 20. århundrede, og hans indsats på det keramiske område kan ikke overvurderes. Han overskred keramikkens grænser og forvandlede den fra pottemageri til egentlig kunst. Vi udbyder et bredt felt af Saltos sublime stentøj, der både hvad angår kvalitet, størrelse, sjældenhed og glasur repræsenterer nogle af hans hovedværker.

Fredag den 25. november kl. 14 i Bredgade 33 i København fortæller vores ekspert i kunsthåndværk, Amalie Hansen, om Salto under overskriften ”Salto og naturens kræfter”.

 

Auktion: 7.-8. december kl. 16 i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 24.-28. november på samme adresse

 

Se hele udbuddet af design 

Se hele udvalget af moderne kunsthåndværk

Læs mere om auktionen og se hele udvalget

Læs om budgivning

Se vores seneste omtale i magasinet "Art + Auction"

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Kjelgaard: 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk

Peter Tholstrup: 8818 1195 . pt@bruun-rasmussen.dk

Ole Ravn: 8818 1192 · olr@bruun-rasmussen.dk

Amalie Hansen: 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk

Andreas Krabbe: 8818 1193 · ank@bruun-rasmussen.dk