Sparebøsser fra en svunden tid

En række flotte, bevægelige og kuriøse amerikanske sparebøsser fra slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet kan erhverves ved ugens netauktion.

 

I Danmark har børn siden begyndelsen af 1800-tallet ivrigt sparet op i bugen af sparegrise. Senere hen er andre populære dyre-udgaver også kommet til – lige fra Lokalbankens kænguru til Danske Banks Pondus pingvin, diæten forblev dog den samme. Mere celebre udgaver af sparegrisen er også blevet lavet i form af bl.a. Rasmus Klump og Gunnar Nu Hansen.

 

Sparebøsserne der er på auktion i denne uge stammer fra en dansk privatsamler, hvor interessen har været rettet mod mere amerikanske udgaver, hvilket kommer til udtryk i sparebøssernes særegne udtryk, som også afspejler tiden de blev lavet i. Det gælder bl.a. en velklædt ”Tammany” gentleman fra New Yorks politiske organisation Tammany Hall og mere kontroversielle modeller med karikaturer af en irsk ”paddy”, der har fanget en gris, og en afroamerikansk ”Jolly N”. Sparebøsserne er i fin stand og deres mekaniske dele virker stadig.

 

Skulle man være i det nostalgiske hjørne efter at have set og budt på ugens sparebøsser, så kan et besøg på Randers sparebøssemuseum måske være svaret. Her kan man kan gå på opdagelse blandt hele 3.500 udenlandske og danske sparebøsser. 

 

Se alle auktionens sparebøsser her

 

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Ralph Lexner: 8818 1161 · rl@bruun-rasmussen.dk