Moos’ "Museumsbord"

Peder Moos udførte i 1968 en variant af sit smukke ”Museumsbord” på bestilling af lægen Gert Poulsen. Møblet og korrespondancen mellem den kompromisløse møbelsnedker og kunden sælges på sensommerens internationale auktion.

 

… det er ved at blive til Bord – saa hvis der er lidt Penge i Kassen, ta’r Bordet imod, med venlig hilsen fra Peder Moos.”

 

Sådan indleder den danske møbelsnedker brevvekslingen med sin kunde, lægen Gert Poulsen, den 3. april 1968. Det såkaldte ”Museumsbord” var ved at tage form, og Moos havde brug for penge til at finansiere formgivningen. Korrespondancen strækker sig over et halvt år, hvor Moos med stor indlevelse beretter om sit nære forhold til bordet, der undervejs blev lidt af ”en Helligdom” for ham. Det var en tidskrævende og kostbar proces at udføre bordet, og Moos havde tydeligvis sine betænkeligheder ved at nævne prisen over for kunden ”Ovenstående bør læses allersidst – siddende eller liggende og med Lægekunstens bedste Piller inden for Rækkevidde … Bordet koster 6.000 – bare jeg vidste hvor ondt det gør”.

 

En møbelsnedker af Guds nåde

Det smukke sofabord af riopalisander og buksbom har nu fundet vej til vores auktion og vidner om, at Moos var en møbelsnedker af Guds nåde. Træets levende karakter og møblets samlinger er på vanlig vis fremhævet til fuldkommenhed. Det blev kun produceret i ganske få eksemplarer og blev første gang præsenteret på Københavns Snedkerlaugs Udstilling i 1943. I 1952 indgik det i kollegaen Finn Juhls indretning af et udstillingsrum på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim. Med bordet følger den fine korrespondance mellem Moos og kunden, og heri findes øjensynligt også forklaringen på, hvorfor bordet stadig fremtræder i så god stand – det skal vedligeholdes med papirservietter, fint træuld og koldt vand.

 

Danserindens chaiselong

Et af auktionens andre højdepunkter er et møbel af Nanna Ditzel, der hører til de få danske kvindelige arkitekter fra dansk designs gyldne år, for hvem det lykkedes at indskrive sig i møbelhistorien. Hendes udbudte chaiselong af riopalisander fra 1951 blev dengang kun produceret i dette ene eksemplar, og først i 2010 blev modellen sat i produktion af Kitani i Japan. Chaiselongen er et klassisk snedkermøbel lavet i fællesskab med manden Jørgen Ditzel, men det karakteristiske feminine udtryk fra Nanna Ditzels hånd lader sig ikke fornægte. Måske var det derfor, at den yndefulde solodanserinde Margrethe Schanne dengang erhvervede møblet. Hun var i mange år den helt store stjerne på Det Kongelige Teater, og i løbet af 1950’erne dansede hun sig ind i den danske bevidsthed i en sådan grad, at hun blev skildret i fuld firspring på et frimærke.

Se hele udvalget på designauktionen

Se hele udvalget på auktionen

Læs mere om auktionen

Læs om budgivning

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Kjelgaard: +45 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk

Ole Ravn:+45 8818 1192 · olr@bruun-rasmussen.dk

Amalie Hansen: +45 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk

Anna Berger Widenborg: +45 8818 1187 · awi@bruun-rasmussen.dk

Andreas Krabbe: +45 8818 1193 · ank@bruun-rasmussen.dk