Kunsten blandes i hjemmet

I en serie af interviews taler vi med vores medarbejdere om deres daglige arbejde i auktionshuset og tanker om auktionsbranchen. Denne gang handler det om vurderingssagkyndig i ældre møbler og kunst, Nick Messmann.

Til hverdag holder Nick Messmann til i Aarhus afdelingen, hvor han bl.a. får en del ældre kunst mellem hænderne.

Nick Messmann har været med til at sælge flere større værker og møbler for Bruun Rasmussen. Det gælder bl.a. ovenstående kabinetskab, der har tilhørt Dronning Anna Sophie og som fik et hammerslag på 1.500.000 kr., samt nedenstående maleri "Skagen Strand. Aften 13. August" af P.S. Krøyer, der blev solgt for 850.000 kr.

3 billeder

 

Med arbejdstitler som skibskok, bager, slagter, konditor og indkøber på CV’et, kan man roligt beskrive Nick Messmann som en blæksprutte på arbejdsmarkedet. Han er uddannet hovmester i den danske handelsflåde, hvilket gav en hverdag med mange arbejdskasketter. Det samme gælder hverdagen hos Bruun Rasmussen, hvor Nick i arbejdet med den eksterne vurdering har tilbagelagt ganske mange kilometer på vejene.

 

Anden-generations-antikvitetshandler

Nick bruger mange timer på landevejene med flere hjemmebesøg om dagen. ”Når man er ude på besøg på den måde kræver det, at man ved lidt om det hele. Men derfor er det også fantastisk at have så godt et sikkerhedsnet bag sig i form af de mere specifikke eksperter hos Bruun Rasmussen. F.eks. når det gælder moderne møbler, hvor det kan gå stærkt i forhold til, hvad der sælger.” Nicks egen baggrundsviden om kunst og auktionsverdenen kommer ikke fra fremmede, da hans mor, Lis Messmann, også er et kendt ansigt inden for auktionsbranchen. Og den professionelle familiearv vedkender Nick sig da også ved at kalde sig for anden-generations-antikvitetshandler.

Familiens kendskab til auktionsbranchen har også givet Nick et blik for den længere udviklingen hos Bruun Rasmussen. ”Der sker altid noget nyt, men de sidste 4-5 år har været noget særligt, hvor dørene virkelig er blevet åbnet op for huset – vi er ikke så hemmelige mere. Det er nok TV-serien ”Auktionshuset”, der har sørget for den store eksponering.  Det har gjort, at vi bliver mødt med større åbenhed hos folk og med større tillid. Generelt har folk også selv fået mere tjek på, hvad deres ting er værd. De ved som regel, at mormors gamle chatol ikke altid rækker til en jordomrejse, så man slipper for at skuffe dem alt for meget.

En anden udvikling på auktionsmarkedet, som Nick bemærker, er de hyppigere skift i, hvad der er populært blandt køberne. ”Eksponeringen af indretning og stil via magasiner og medier er med til at forstærke effekten af tidstypiske trends på markedet. Hvor det tidligere tog ca. 10 år for ændringer at manifestere sig, så er det nu mere fra måned til måned for mange genstandes vedkommende. Derfor har vi som vurderingsfolk en vigtig opgave i at følge med i markedets tendenser, så vi kan rådgive kunderne om, hvad de skal være opmærksomme på, når de gerne vil ind på auktionsmarkedet. Teaktræ og bamsestolen var f.eks. ikke populære for bare 10 år siden. Vi er dog ikke spåkoner – vi kan blot sige, hvad en genstand er værd netop nu. Men det giver jo også en objektivitet i forhold til vurderingen.

 

Kunst og design blandes i interiøret

For 20 år siden handlede det meget om at holde sig til et bestemt designkodeks, og hjem havde enten en moderne, IKEA eller ældre indretning. Nu er det mere blandet, hvor fokus er på kvaliteten i det enkelte møbel fremfor kvantiteten af en bestemt type møbler eller design. Det gør ikke noget, at man blander, snarere tværtimod. Det er det gode og det særegne, der er i højsædet. Det viser overskud og signalerer, at man har tid til at finde det helt rigtige, via f.eks. en auktion, fremfor at ens indretning er noget, man har hevet ned fra en lagerhylde en tilfældig eftermiddag.

Det betyder så også, at der stadig er plads til ældre møbler i moderne hjem. Folk der indretter sig i dag bør f.eks. overveje, at man kan få et fantastisk chatol for næsten ingen penge. Man kan krydre sit hjem med historisk substans, der har bevist, at det kan klare sig igennem flere hundrede år.

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Nick Messmann: 8818 1232 · nic@bruun-rasmussen.dk