Kinesiske kunstskatte

Buddhistiske bronzefigurer, smukke billedruller og kejserlig porcelæn dominerer billedet på sommerens auktion over orientalsk kunst fra forskellige perioder af Kinas og andre asiatiske landes historie. 

 

NB: Særlige regler for budgivning på orientalske effekter. Læs her

 

Lao-tze og andre religiøse figurer

Med på auktionen har vi en stor Ming-figur af forgyldt og patineret bronze, som skildrer en udødelig skikkelse iklædt kåbe, knold i nakken, flerdelt skæg og med en bemærkelsesværdig imødekommende udstråling. Figuren forestiller Lao-tze, der betyder ”Den gamle Mester”, og han var en kinesisk filosof og forfatter, der blev født omkring 604 f.v.t. Han grundlagde den filosofiske og religiøse retning taoisme, og hans hovedværk er skriftet ”Tao Te Ching”, som handler om alle tings oprindelse og virkning.

Bronzefiguren stammer fra samlingen efter den danske ingeniør Einer Bothmann Mengel (1878-1945), der boede i Kina gennem mere end 25 år – først som ansat hos Det Store Nordiske Telegrafselskab og senere hos den kinesiske telegrafadministration. En række andre religiøse bronzefigurer har også fundet vej til auktionen – heriblandt en Ming-Guanyin siddende i den karakteristiske meditationsstilling dhyanasana og en frygtindgydende figur af den buddhistiske guddom Akala fra 1700-tallets Tibet.

 

Sofus Blacks taoistiske guddom

Stort set samme udtryk finder man i en kinesisk billedrulle af farverig silke fra 1800-tallet. Her bliver man mødt af en rasende ottearmet taoistisk guddom i fuld firspring, der i bogstaveligste forstand sætter himmel og hav i bevægelse til stor skræk for den lille Fo-hund i forgrunden. Billedrullens proveniens er til at tage og føle på – den har været en del af den kunstsamling, som danskeren Sofus Black (1882-1960) opbyggede under sin lange udstationering i Kina som telegrafbestyrer for Det store Nordiske Telegrafselskab.

 

Fra Wanli til enkekejserinde Cixi

Fra hans samling kommer også et fint lotusformet porcelænsfad fra Wanli-perioden i 1573-1620. Det bærer buddhistiske sanskritbogstaver, og den raffinerede form og dekoration vidner om, at fadet er udført på et af tidens kejserlige værksteder. Shanghai Museum ejer et tilsvarende eksemplar, og det udbudte fad må derfor have været en del af en større ordre fra hoffet.

Vi bliver inden for feltet, men springer i tid og stil med en opsats og to lågkopper af turkis porcelæn, der med deres enestående dekoration af blomster og fugle inkarnerer Kinas rige tradition for sublimt kunsthåndværk. Sættet blev fremstillet til enkekejserinde Cixi (1835-1908), der var de facto-leder af Kina i årene 1861-1908, og det har været ejet af Henrik V. Jacobsen (1887-1955), direktør for Østasiatisk Kompagni gennem en lang årrække.

 

Geishaer og silkemaleri

Fra kinesisk yndefuldhed til japansk elegance. Endnu et højdepunkt på auktionen er et silkemaleri med to geishaer, der slapper af i et enkelt interiør. Det er malet af en af de fremmeste malere i edoperioden, Katsushika Hokusai (1760-1849), hvis figurer og udtryk dannede kimen til den i dag så populære tegneseriekultur Manga. Antageligvis blev det i sin tid erhvervet af den engelske arkitekt Josiah Conder (1852-1920), der var bosat i Japan og tegnede nogle af de mest markante offentlige bygninger i Tokyo og blev kaldt ”Father of Japanese modern architecture”.

 

Auktion: Onsdag den 1. juni kl. 14 i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 26.-30. maj på samme adresse

 

Se hele udvalget på den orientalske auktion

Se hele den internationale auktions udvalg

Læs mere om auktionen og download kataloger

Læs om budgivning

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Ralph Lexner: +45 8818 1111 · rl@bruun-rasmussen.dk

Charlotte Hviid: +45 8818 1111 · chv@bruun-rasmussen.dk