Kvaliteten findes i fortiden

I en serie af interviews taler vi med vores medarbejdere om deres daglige arbejde i auktionshuset. Denne gang handler det om vurderingssagkyndig i herrearmbåndsure, Kristian Haagen.

Kristian Haagen: "Når man lige pludselig ser et bestemt ur, som minder én om et øjeblik fra barndommen, en sommer, en biltur eller en side fra National Geographic, så er det svært ikke at række hånden op med et bud i auktionssalen.”

Patek Philippe: Herrearmbåndsur af stål. Model Calatrava. 1940erne. Urets oprindelige ejer var den danske frihedskæmper Ole Christian Tvede Geisler (1913-48). Hammerslag: 100.000 kr.

Patek Philippe: Herrearmbåndsur af 18 kt. rødguld. Ca. 2005. Uret satte auktionsrekord i 2015 med et hammerslag på 650.000 kr. 

3 billeder

 

De bar alle armbåndsure

”Bjergbestigere, borebisser, dykkere og brandmænd. De var jo alle sammen sådan nogle handlekraftige mænd med et arbejde, som man virkelig gerne ville have som en 9-10-årig dreng, og så bar de alle sammen armbåndsur.” Kristian Haagen er ikke i tvivl om, hvornår interessen for armbåndsure opstod. Det var via magasinet National Geographic, hvor han som ung knægt opdagede annoncerne med mænd i ekstreme arbejdssituationer, hvor deres ur var en del af deres identitet og historie.

Med en uddannelse inden for reklamebranchen fra England har Kristian Haagen stor forståelse for, hvad en god historie betyder for hele auktionsbranchen generelt og for armbåndsure specifikt. ”Min egen vej ind i auktionsverdenen var drevet af ren og skær passion og interesse. Jeg blev selv aktiv samler af armbåndsure i midt-halvfemserne. Det skete samtidig med, at internettet muliggjorde, at man kunne dele sin interesse med et langt større felt af samlere verden over. Hvor man fandt ud af, at man ikke var den eneste, der interesserede sig for f.eks. ældre Rolex eller Panerai. De gode historier var også noget, man kunne dele med andre samlere, og noget der har stor betydning for handlen på auktionsmarkedet.”

 

Urenes ejermænd

”Proveniensen kan både være af personlig betydning, men også have en bredere historisk dimension, som f.eks. et ur vi solgte sidste år, der havde været båret af Ole Geisler, som var modstandsmand under 2. Verdenskrig. Der kan også være tale om mere personlige helte, som f.eks. et ur jeg selv ejer, som har været båret af min egen favorit Jan Stage, den danske journalist der især var kendt for sin dækning af Latinamerika som korrespondent for Information og Politiken.”

Kristian gik selv i gang med at nedfælde armbåndsurenes forskellige historier. Først blev det til avisartikler og i 2002 kom den første af hidtil seks bøger om emnet. Ordene om urene bragte ham i Bruun Rasmussens søgelys, hvor han blev hentet ind som urekspert i 2008, samtidig med at foredrags- og skribentvirksomheden er fortsat og kun taget til i takt med, at den generelle interesse for armbåndsure er vokset.

 

Fyldte sale og budkrig

”Alt hvad jeg laver har med armbåndsure at gøre. Derfor er det også dejligt at se, at interessen for ure er stigende for tiden, hvor vores seneste auktioner har meldt fuldstændig udsolgt. Atmosfæren i auktionssalen har hver gang været elektrisk, når byderne har set hinanden an i kampen om de eftertragtede ure. Der er noget helt særligt ved stemningen under en traditionel auktion. Det er et vidunderligt show, med passion og aggression i budkrigene.”

Kristian går dog også stærkt ind for et øget fokus på net-auktionerne hos Bruun Rasmussen. ”Vi har især på det seneste fokuseret på også at få flyttet den høje kvalitet fra de traditionelle auktioner over til net-auktionerne. Der er jo opstået nogle fantastiske udstillingsvinduer online for auktionsbranchen, som kan bruges til at promovere de her flotte ure. Og vi har nået et niveau i antal af ure, så der både er noget for den eksklusive samler og for førstegangskøberne, der måske opdager et ur, der bare skal ejes.”

 

Emotionel merværdi

”For det handler købet på auktion også i høj grad om, når det gælder klassikerne – den personlige drøm om fortiden, som endelig kan indfries. Denne emotionelle merværdi i et ur kan virke nærmest romantisk i den kapital, der tilskrives fortiden. Det vi ofte byder på ved auktioner er genstande, som vi er stødt på tidligere i vores liv, og som vi måske længe har overvejet at købe. Det kan også være en genstand, vi så som barn, som nu er tilgængeligt igen på en auktion. På den måde er det ikke altid det mekaniske eller funktionelle, der styrer værdien, men noget uden for selve uret. Minder blusser op, når man lige pludselig ser et bestemt ur, som minder én om et øjeblik fra barndommen, en sommer, en biltur eller en side fra National Geographic. Sker det i en auktionssal, så er det svært ikke at række hånden op med et bud.”

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Kristian Haagen: +45 8818 1168 · kha@bruun-rasmussen.dk