Kan fotografi være kunst?

I 2015 bed fotografiet sig for alvor fast på vores auktioner, og tendensen ser ud til at forsætte for fuld kraft i det nye år. Hvad er det, fotografiet kan som kunstart? 

Den franske fotograf Brassaïs serie på 7 fotografier af tyrefægtere i Sydfrankrig fik hammerslag på 140.000 kr. 

En serie på 6 fotografier af Eve Arnold fra en borgerrettighedsforkæmperskole i USA i 1960'erne endte på 75.000 kr. i hammerslag.

Hiroshi Sugimotos fotografier er taget med stor teknisk snilde og en nærmest hyperæstetisk sans. Hans "Hall of Thirty-Three Bays" fik hammerslag på 62.000 kr. 

Christos billede af den berømte parisiske bro Point Neuf indpakket gik for 42.000 kr.

De internationalt berømmede danske fotografer Nicolai Howalt og Trine Søndergaard hører til de ret sjældne, men meget efterspurgte kunstnere på auktion. Dette værk fra deres fælles serie “How to Hunt” fik hammerslag på 40.000 kr. for nogle år siden.

Erik Steffensens 3 meter lange unika farvelandskab fra Læsø fik hammerslag på 27.000 kr., da det kom under hammeren sidste år.

6 billeder

 

Fotokunsten har igennem tiden på mange måder været en undertippet opkomling på det internationale kunstmarked. Det er der flere grunde til. For det første har traditionen for at anse fotografiet som et kunstværk i sig selv simpelthen hen ikke været udbredt – det gælder i Danmark såvel som i en lang række andre europæiske lande. Fotografiet er langt hen ad vejen blevet anset som et videnskabeligt medium, som primært benyttedes til at dokumentere fakta og familiefrokoster. At se og eksperimentere med mediets egne muligheder og rammer i en banebrydende, kunstnerisk kontekst har ikke været normen, men for de få.

 

Ægthed og sjældenhed

For det andet er fotokunst et område, som folk ofte stiller spørgsmål til – for hvad er fotokunst i grunden, og kan man ikke bare reproducere billederne i det uendelige? Dette spørgsmål har vist sig at være en form for grundvilkår for kunstarten, som betyder, at de fleste kunstfotografer i dag arbejder med limited editions – ligesom man også ser med litografier, raderinger mv. – så kunstsamlere ikke skal være nervøse for, at værket pludselig dukker op i den lokale Ikea. For de ældre fotografier er det vigtigt at vide, om det er vintage-fotografier fra tiden, og om de har den rette proveniens, dvs. ejerhistorik. Ægthed og sjældenhed er ligesom med al øvrig kunst en væsentlig faktor for fotografiets værdi. 

 

Fra avantgardefotografiet til i dag

I USA kæmpede foregangsmanden og avantgardefotografen Alfred Stieglitz og kredsen omkring hans magasin Camera Work for fotografiet som en selvstændig kunstart allerede i begyndelsen af 1900-tallet. Det var en sej kamp, og der gik lang tid, før fotografiet brød igennem som kunstart og for alvor forplantede sig på kunstmarkedet i resten af verden.

I Paris begyndte fotografer som André Kertesz og Brassaï i 1920'erne og 1930'erne at lege med komposition og lys. Herhjemme brød Keld Helmer-Petersen rammerne for farvefotografiets kunstneriske muligheder i 1940'erne. Og fx Edward Steichens store verdensomspændende udstilling Family of Man på MoMA i New York (1955) har selvsagt også haft en væsentlig indflydelse på opfattelsen af fotografiet som en selvstændig kunstart.

Men det er først i de tidlige 1970'ere, at det internationale auktionshus Christie's opretter en selvstændig afdeling for fotokunst. Og endnu senere – op gennem 1980'erne og 1990'erne – at der for alvor etableres en række selvstændige museer og messer for fotokunst rundt om i verden – uden for fotometropolerne New York og Paris (fx Tokyo Metropolitan Museum of Photography og vores eget Nationale Fotomuseum i København).

 

Et område i vækst

Med blot tre år på bagen er det ingen hemmelighed, at fotokunsten er det nyeste område i Bruun Rasmussens portefølje af fagområder. Det er heller ingen hemmelighed, at vi har valgt at satse på fotokunsten, fordi det er en kunstart i vækst både i udlandet og herhjemme. I 2015 oplevede vi flere internationale navne og højere hammerslag end nogensinde tidligere på vores fotoauktioner. Resultatet kan forklares med en ihærdig indsats såvel som en fortsat stigende interesse for fotokunsten, især i udlandet. Verdens vigtigste fotofestival, Paris Photo, havde i 2015 flere udstillere med end nogensinde, og udstillinger med fotokunst boomer på museer og gallerier verden over. Så interessen er uden tvivl kommet for at blive.

 

Ny nordisk fotokunst

2015 var også året, hvor Danmark fik sin første professor i fotokunst, nemlig Mette Sandbye – et væsentligt skridt i retning af en bredere accept af, at fotografiet har sin naturlige berettigelse som kunstart, og at fotokunsten for alvor er kommet på landkortet herhjemme. Derudover er rækken af danske kunstfotografer med internationalt ry længere end nogensinde, og de kommer bredere ud end nogensinde – fra Keld Helmer-Petersen, Per Bak Jensen og Mads Gamdrup over Trine Søndergaard, Nicolai Howalt og Olafur Eliasson til Astrid Kruse Jensen, Ebbe Stub Wittrup og Adam Jeppesen. Set med danske briller er der lagt i kakkelovnen til, at 2016 bliver et rigtig interessant år for fotokunsten også herhjemme.

 

International eksponering og gode hammerslag

Årets første fotoauktion er en traditionel auktion i vores Bredgade-afdeling i marts måned, og vi søger netop nu fotokunst af international klasse til denne auktion såvel som til vores løbende net-auktioner. Bredgade-auktionen har særligt fokus på moderne kunstfotografier af nordiske såvel som internationale kunstnere, fx Araki, Hiroshi Sugmoto, Martin Parr, Nicolai Howalt, Trine Søndergaard, Erik Steffensen m.v.

Fotoauktionerne hos Bruun Rasmussen følges af såvel pressen som et stort internationalt publikum, hvilket sikrer en optimal eksponering hos vores mange kunder i ind- og udland, samt at værkerne får de hammerslag, som de er værd i en international sammenhæng. Ud over vores opsøgende salgsarbejde hos potentielle kunder i ind- og udland eksponeres fotoauktionerne på vores hjemmeside samt via vores nyhedsbreve.

 

NB: Fristen for indleveringer til fotoauktionen i Bredgade er den 1. februar.

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Christine Almlund: 8818 1216 · foto@bruun-rasmussen.dk

Niels Boe Hauggaard: 8818 1182 · nbh@bruun-rasmussen.dk