Picassos muse og Kirkebys natur

Pablo Picasso: "Tripode", 1951. Nummereret 10/75. H. 75,5. Vurdering: 1,2-1,5 mio. kr.

Per Kirkeby: Uden titel. 1995. Olie på lærred. 200 x 220 cm. Vurdering: 800.000-1 mio. kr.

Picassos keramiske kunst
“Som barn er enhver kunstner. Vanskeligheden ligger i at forblive det som voksen”. Det berømte citat stammer fra Pablo Picasso, og på årets sidste internationale auktion over moderne kunst præsenterer vi fire af hans keramiske arbejder, hvor han gentager velkendte motiver fra sin billedkunst, fx abstrakte ansigter, tyrefægtning og mytologiske figurer.
Vasen "Tripode" fra 1951 hører til blandt Picassos største og mest skulpturelle arbejder inden for dette medie. I 1946 indledte han et 25 år langt kunstnerisk fællesskab med pottemagerparret Suzanne og Georges Ramiés i den franske by Vallauris. Suzanne Ramié delte Picassos kunstneriske visioner og var ligesom ham optaget af fortidens udtryksformer. Med inspiration hentet fra en cypriotisk vase fra ca. 2000 f.v.t. skabte hun i 1950 den grundform, som "Tripode" bygger på. Pablo Picasso videreudviklede idéen og dekorerede vasen i sin karakteristiske naive stil med sin muse og kæreste Francoise Gilots ansigt. Den blev købt i Ramiés workshop i 1965 og har været i samme families eje lige siden.
Et af Picassos andre velkendte motiver er den mytologiske faun, der spiller på dobbeltfløjte, en såkaldt ”diaule”. Motivet ses på fajancefadet "Joueur de diaule" fra 1947.
”Nordens største nulevende maler”
Dette prædikat er med rette blevet sat på Per Kirkeby, og med ham tager vi et skridt i en helt anden retning. Der er tale om et stort værk, som han malede på Læsø i 1995. Med sine gyldne og grønne farver har det referencer til landskabet og mimer naturens cyklus af forfald og vækst. Kirkebys tilgang til maleriet er skildret i instruktøren Jesper Jargils prisbelønnede dokumentarfilm fra 1996, og her får man et fint indblik i hans langsommelige arbejdsmetode med denne type malerier, hvor han over flere måneder går til og fra værket i en vekselvirkning mellem nedbrydning og opbygning. Med en vurdering på 800.000-1 mio. kr. er værket det højst vurderede af Kirkeby, som vi hidtil har udbudt på vores auktioner.
Jorns amerikanske inspirationer
“La caresse atroce” (det afskyelige/grusomme kærtegn) er titlen på højdepunktet blandt Asger Jorns værker. Det blev til i 1960 – en tid, hvor Jorn vendte blikket over Atlanten og lod sig inspirere af store amerikanske kunstnere, fx Jackson Pollock. Begge var de optagede af automattegninger, “drip painting”, lærreder på gulvet og en eksperimenterende påføring af malingen, som det udbudte værk bærer præg af. I 1962 blev det udstillet i New York på Lefebre Gallery – dem som markedsførte Jorns kunst i USA. Repræsenteret er også en mappe med en række af Jorns raderinger med titlen ”Occupations 1939-1945", der blev udstillet på Galerie Rive Gauche i Paris i 1960 og er en dyster kommentar til anden verdenskrigs rædsler.
Auktion: 1.-2. december i Bredgade 33 i København
Eftersyn: 19.-23. november på samme adresse
Se hele udbuddet af moderne kunst
Læs mere om auktionen og download kataloger
For yderligere information, kontakt venligst:
Niels Raben: 8818 1181 · nr@bruun-rasmussen.dk
Niels Boe Hauggaard: 8818 1182 · nbh@bruun-rasmussen.dk