Georg Jensen og nordisk art deco

Med designauktionen markerer vi 150-året for Georg Jensens fødsel med værker af smedjens mest toneangivne formgivere. Desuden byder vi på nordiske fortolkninger af stilarten art deco. 

 

En ikke helt almindelig Jensen

Der er ikke tale om nogen helt almindelig Jensen, når det gælder sølvsmeden med fornavnet Georg. I 1904 grundlagde han det, der siden skulle vise sig at blive en af de største succeser i dansk designhistorie. I en tid hvor gamle håndværkstraditioner ellers var truet af industrialiseringens masseproduktion, blev der i Georg Jensens sølvsmedje i Bredgade banet vejen for en helt ny frihed i formgivningen.

Nu nærmer 150-året sig for Georg Jensens fødsel, og noget af det fascinerende ved virksomheden er, at man bliver inviteret på en enestående rejse gennem det 20. århundredes skiftende stilarter. Det afspejler sig i auktionens udbud, der spænder fra art noveau, i Danmark kaldet skønvirke, over art deco til det enkle modernistiske udtryk affødt af funktionalismens paroler som ”Less is more” og ”Form follows function”.

Skønvirkestilens bløde linjer og organiske ornamentik inkarneres i den ikoniske drueopsats, som blev formgivet af Georg Jensen selv i 1918. Et eksempel på art deco finder man med Sigvard Bernadottes sjældne bordur, mens de mere modernistiske toner slås an af Henning Koppel i den trearmede bordstage fra 1946 og den imponerende skål med skulpturel fod, som han formgav to år efter.

 

Pyramideur og svenske art deco-skabe

Vi forbliver ved art deco’en i 1920’erne med det kuriøse unikastandur ved navn ”Pyramideuret” fra 1928, hvis urværk er skabt af Jens Olsen, der er berømt for sit ”Verdensur” på Københavns Rådhus. Art deco’en var indbegrebet af eklekticisme, og dens udøvere rettede blikket mod fortidens fremmede og eksotiske kulturer. Urets egyptiskinspirerede dekorationer vidner om, at åbningen af den gådefulde barnefarao Tutankhamons grav i 1922 blev sat på dagsordenen og lå stilartens formgivere på sinde.

“Swedish Grace” kaldes den svenske fortolkning af art deco, og dens repræsentanter tæller Erik Mattsson og Carl Bergsten, der står bag to af auktionens smukke unikaskabe – musikskabet til noder udført i årene 1920-25 og det meget tidlige skab af nøddetræ med blomsterintarsia af perlemor fra ca. 1915.

 

Keramisk kunst

Auktionen byder også på keramik i særklasse centreret omkring de to kunsthåndværkere Axel Salto og Alev Siesbye. Kolossalvasen af stentøj fra 1945 er modelleret i Saltos karakteristiske spirende stil med frugter og grene, og som dens modsætning står Siesbyes store turkise bordskål. Hun voksede op i et intellektuelt og kreativt miljø i Istanbul og fik først sit egentlige gennembrud i Danmark i begyndelsen af 1970’erne – en tid hvor dansk keramik var domineret af grove strukturer og jordfarver. Hun vakte opsigt med sine lyse, lette og nærmest svævende skåle med silkeagtige glasurer inspireret af middelhavsfarverne.

 

Auktion: 2.-3. december i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 19.-23. november på samme adresse

 

Se hele udbuddet af nordisk design

Se hele udbuddet på auktionen

Læs mere om auktionen og download kataloger

Bestil kataloger

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Kjelgaard: +45 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk

Ole Ravn:+45 8818 1192 · olr@bruun-rasmussen.dk

Amalie Hansen: +45 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk

Anna Berger Widenborg: +45 8818 1187 · awi@bruun-rasmussen.dk

Andreas Krabbe: +45 8818 1193 · ank@bruun-rasmussen.dk