Utzons gobelin vender hjem til Sydney Opera

Jørn Utzons gobelin af Le Corbusier blev solgt for 2,1 mio. kr. og vender nu hjem til de rette omgivelser i Operahuset i Sydney.

Le Corbusier: "Les dés sont jetés". Indvævet signatur Le Corbusier-60. Gobelin. Hammerslag: 2,1 mio. kr.

3 billeder

 

Det glæder os utrolig meget, at Sydneyoperaen takket være private bidragsydere har købt Jørn Utzons gobelin på vores netop afholdte internationale auktion i København. Lignende gobeliner af Le Corbusier var oprindeligt tiltænkt operaens interiør, så det er som om ringen slutter nu, hvor Utzons gobelin vender hjem og fremover kommer de mange besøgende til glæde og gavn”, fortæller Frederik Bruun Rasmussen

Arkitektens private kunstsamling

Gobelinen var del af en større privat kunst- og designsamling, som Jørn Utzon havde samlet siden 1950’erne til sit hjem i Hellebæk ca. 50 km nord for København. Det var denne samling, som vi havde under hammeren i den forgangne uge med overraskende høje hammerslag til følge.

Særligt samlingen af Le Corbusiers værker fik ekstremt flotte hammerslag – heriblandt gobelinen, der slog verdensrekord med et imponerende hammerslag på 2,1 mio. kr., men også Corbusiers emaljemalerier og grafiske værker overraskede positivt.

Forud for auktionen i København havde gobelinen været udstillet på Collective Design Fair i New York og Den Danske Ambassade i London, hvilket betød, at der var stor international efterspørgsel på den udbudte kunstsamling.

Utzon og operaen

Jørn Utzon (1918-2008) blev uddannet som arkitekt i 1942, men karrieren tog først for alvor fart, da han i 1957 vandt den internationale arkitektkonkurrence om Operahuset i Sydney. De næste mange år arbejdede han på at udføre århundredets mest berømte bygningsværk, hvor alt gik efter planen, indtil et regeringsskifte i Australien i 1965 tvang ham til at forlade byggeriet.

Operahusets ydre stod færdigt, og Jørn Utzon skulle i gang med det indre. Her havde han planer om at udsmykke operaen med vægtæpper af bl.a. Le Corbusier, som han havde samarbejdet med siden 1958. Men det nye regeringsparti ville have bygningen færdiggjort hurtigt og billigt. Derfor stoppede de udbetalingerne til Jørn Utzon, som trak sig ud af byggeriet i 1966. Herefter fuldførte australske arkitekter byggeriet, og Operahuset i Sydney stod færdigt i 1973 uden Utzons præg på indretningen og de planlagte udsmykninger af Le Corbusier.

Pritzkerprisen

I 2003 fik Jørn Utzon som den første dansker arkitekturens Nobelpris, Pritzkerprisen. I begrundelsen for pristildelingen henviste formanden for juryen, Lord Rothschild, til Utzons talent i almindelighed og operahuset i Sydney i særdeleshed. Bygningen blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2007 – året før Utzon døde i en alder af 90 år.

 

Læs mere om auktionens millionhammerslag og museumskøb

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Kasper Nielsen: +45 8818 1121 · kn@bruun-rasmussen.dk

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Kasper Nielsen: +45 8818 1121 · kn@bruun-rasmussen.dk

For yderligere information, kontakt venligst:

Kasper Nielsen: +45 8818 1121 · kn@bruun-rasmussen.dk