Russisk kunst fra før revolutionen

Klenodier fra Fabergé, russiske landskaber og en sølvtallerken fra Yusopov-stellet – vi går sommeren i møde med kunst og antikviteter fra Rusland på den internationale auktion i Bredgade og en net-auktion.

Rigt udvalg af Fabergé

Blandt højdepunkterne på sommerens russiske auktion i Bredgade er 20 figurer, billedrammer, sølveffekter med emalje og smykker m.m. fra juveleren Fabergé i Skt. Peterborg. Det gælder fx en sølvfigur fra 1908-17, der forestiller en elg med et stort gevir. Værkmesteren er Julius Rappoport, og elgen stammer fra en af de udstationerede danskere, der arbejdede for Store Nordiske Telegrafselskab i Rusland i 1920’erne.

Fabergé havde sin storhedstid i en periode, hvor fotografiet var forholdsvist nyt, og smukke billedrammer hører til blandt juvelerens specialer. Med på auktionen er flere eksemplarer, fx en forgyldt sølvramme med blåt translucent emalje af værkmesteren Mikhail Perchin, der var ansat hos Fabergé i slutningen af 1800-tallet.

Overdådighed og eminent håndværk

Fabergé blev grundlagt i 1885 i Skt. Petersborg af guldsmeden Peter Carl Fabergé. Virksomheden blev hurtigt en international succes og synonym med overdådighed, kvalitet og eminent håndværk. I år 1900 beskæftigede Fabergé 300 kunsthåndværkere, og i 1903 åbnede den første butik i London. En del af successen skyldes, at den hæderkronede juveler blev storleverandør af kunstobjekter til det russiske hof, der yndede at forskønne dem selv og deres paladser med de ypperste og mest kostbare juveler og prydgenstande. Desuden tyede de ofte til Fabergé, når de skulle give gaver til andre kongehuse i verden. Første verdenskrig og særligt den russiske revolution fik katastrofale følger for virksomheden, men i dag hører Fabergés kunstobjekter fra før 1917 til blandt de mest skattede samlerobjekter for dedikerede samlere verden over.

Billedkunst fra Rusland

Auktionen rummer også fine eksempler på billedkunst fra Rusland, fx af landskabsmaleren Aleksei Petrovich Bogolyubov. Han afsluttede sin uddannelse ved kunstakademiet i Skt. Petersborg med en guldmedalje i 1853 og fungerede i en årrække som maler ved den russiske flåde. På auktionen finder man et af hans kystmotiver fra Skt. Petersborg, der har tilhørt danskeren Johan Poul Quaade, der var udstationeret for Store Nordiske Telegrafselskab i Rusland i begyndelsen af 1900-tallet.

Yusopovs sølvtallerken

En sølvtallerken udført af mester Alexandre Gueyton i Paris i årene 1843-1863 har også fundet vej til auktionen. Den har tilhørt Prins Nikolai og Prinsesse Tatiana Yusopov – bedsteforældre til Felix Yusopov, som myrdede munken Gregor Rasputin i Skt. Petersborg i 1916. Efter den russiske revolution i 1917 blev tallerkenen erhvervet af den danske civilingeniør Hakon Stephan Kaarsberg, som arbejdede for ingeniørfirmaet Christiani & Nielsen i Rusland.

 

Auktion: Torsdag 4. juni kl. 14 i Bredgade 33 i København
Eftersyn: 28. maj – 1. juni på samme adresse

 

Se hele det russiske udbud på auktion i Bredgade

Læs mere om auktionen og download kataloger

Læs om budgivning

Flere klenodier på net-auktion

Torsdag den 11. juni kl. 17 følger vi op med en russisk net-auktion, og her finder man også et rigt udvalg af malerier, sølvarbejder, samlerobjekter, ikoner og smykker. Eftersynet finder sted fra lørdag den 30. maj og frem til auktionsdagen på henholdsvis Sundkrogsgade 30 i Københavns Nordhavn og Søren Frichs Vej 34 D i Aarhus. Byd med allerede nu!

 

Se hele udbuddet på net-auktion 1524

 

For yderlige information, kontakt venligst:

Martin Hans Borg: 8818 1128 · mhb@bruun-rasmussen.dk

For yderlige information, kontakt venligst:

Martin Hans Borg: 8818 1128 · mhb@bruun-rasmussen.dk

For yderlige information, kontakt venligst:

Martin Hans Borg: 8818 1128 · mhb@bruun-rasmussen.dk