Jørn Utzons kunstsamling

Et af trækplastrene på sommerens auktion i Bredgade er den verdensberømte danske arkitekt Jørn Utzons private kunstsamling, der tæller navne som Le Corbusier, Georges Braque og Pablo Picasso.  

Le Corbusiers gobelin

Et af samlingens ubestridte højdepunkter er en gobelin fra 1960 af Le Corbusier med titlen ”Les dés sont jetés” (Terningerne er kastet). Den blev udført, mens Utzon og Le Corbusier samarbejdede om udsmykningen af Operahuset i Sydney.

I et brev dateret 4. oktober 1960 skriver Utzon-parret en hjertelig hilsen til kunstneren bag deres nyindkøbte værk: ”For quite some time we have intended to write to you again in order to tell you how extremely happy we are for your wonderful tapestry. It is a daily source of delight and beauty not only for ourselves and our children but for all our friends and guests, too. It has endowed our home with a beauty so exquisite that I am at a loss for the proper words to describe our feelings about it (…).

Fra store franske navne til Asger Jorn

Utzon var i det hele taget meget inspireret af fransk kunst, og som man kan se på auktionen, indkøbte han også værker af Georges Braque og Fernand Léger til sin private samling, der tog form i løbet af 1950-60’erne. Blandt udbuddet finder man desuden en af Henri Laurens’ legfigurer, som Utzon-parret fik foræret af kunstneren selv på en rejse til Paris.

Pablo Picasso var ligeledes en kilde til stor fascination for den danske arkitekt, der besøgte hans atelier i Sydfrankrig med sin kone og børn. Der er flere Picasso-værker i samlingen, bl.a. grafiske værker og en smuk keramikkande "Pichet gothique aux oiseaux" fra 1953. Utzon deltog også aktivt på den danske kunstscene. Som tak fordi han havde tegnet en udvidelse af Silkeborg Kunstmuseum, som skulle huse Asger Jorns værker, skænkede Jorn ham 16 litografier fra sin ”Jubilæumsserien” (1963), og de er alle med på auktionen.  

Bag om Jørn Utzon og Operahuset

Utzon blev uddannet arkitekt i 1942, men karrieren tog først fart, da han i 1957 vandt den internationale arkitektkonkurrence om Operahuset i Sydney. De næste mange år arbejdede han på at udføre århundredets mest berømte bygningsværk, hvor alt gik efter planen – indtil regeringsskiftet i Australien i 1965.

Operahusets ydre stod færdigt, og Utzon skulle i gang med det indre. Her havde han planer om at udsmykke operaen med vægtæpper af bl.a. Le Corbusier, som han havde samarbejdet med siden 1958. Men det nye regeringsparti ville have bygningen færdiggjort hurtigt og billigt. Derfor stoppede de udbetalingerne til Utzon, som trak sig ud af byggeriet i 1966. Herefter fuldførte australske arkitekter byggeriet, og Operahuset stod færdigt i 1973 uden Utzons præg på indretningen og de planlagte udsmykninger af Le Corbusier.

I 2003 fik Utzon som den første dansker arkitekturens Nobelpris, Pritzkerprisen. I begrundelsen for tildelingen henviste juryens formand, Lord Rothschild, til Utzons talent i almindelighed og Operahuset i særdeleshed. Bygningen blev optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2007 – året før Utzon døde i en alder af 90 år.

Foredrag under eftersynet

På eftersynets åbningsdag den 28. maj byder Frederik Bruun Rasmussen velkommen kl. 16, hvorefter den engelske arkitekt og professor Richard Weston holder foredraget "Inspiration, Vision, Architecture" om Jørn Utzon.

 

Auktion: 9.-11. juni i Bredgade 33 i København
Eftersyn: 28. maj – 1. juni på samme adresse

 

Se udbuddet fra samlingen

Se hele auktionens udbud

Læs mere om auktionen og download kataloger

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Niels Raben: 8818 1181 · nr@bruun-rasmussen.dk

Niels Boe Hauggaard: 8818 1182 · nbh@bruun-rasmussen.dk