Dronning Anna Sophies kabinet

Et engelsk kabinetskab fra slutningen af 1600-tallet vil blive udbudt på den internationale auktion. Skabet har tilhørt Anna Sophie Reventlow, der blev gift med Frederik IV af Danmark.

 

Det er ikke hver dag, at vi har fornøjelsen af at udbyde et møbel med så interessant proveniens som tilfældet er med dette kabinetskab i kinesisk stil. Det er udført af sort, brun og rød lak og dekoreret med kinesiske figurer i guld. Bagsiden af skabet er brændemærket med det kronede monogram AS 1731 for Dronning Anna Sophie.

Kabinetskabet var en del af Dronning Anna Sophies (1693-1743) indretning på Clausholm Gods i perioden 1730-1743. Efter hendes død blev skabet solgt på auktion og befandt sig i en årrække på herregården Odden. Derfra kom det via Birkumgaard på Gjøl til apoteker S.C. Strøyberg, som havde det stående i hjemmet ”Jens Bangs Stenhus” i Aalborg. Siden er det gået i arv i dennes familie.

Kærlighed og maskebal

Det var under et maskebal på Koldinghus i 1711, at Frederik IV (1671-1730) og komtesse Anna Sophie Reventlow fik øjnene op for hinanden. Kongen, der ellers var gift med Dronning Louise, bortførte den efterfølgende sommer den unge smukke komtesse fra hendes hjem på godset Clausholm i Jylland. I 1712 blev de viet til venstre hånd på Sønderborg Slot, og kongen skænkede hende flere danske godser, en høj årlig apanage, kostbare gaver og ikke mindst adelstitlen ”Fyrstinde af Slesvig”.

Ægteskabet med kongen

Selvom forholdet skabte stor splid i den kongelige familie, blev Anna Sophie Reventlow midtpunktet for et rigt selskabeligt liv omkring kongen, og man ved bl.a. fra deres personlige breve, at kærligheden og lidenskaben mellem dem var gensidig. Få dage efter Dronning Louises død i 1721 blev de viet til højre hånd, og samme år blev Anna Sophie Reventlow kronet til dronning af Danmark-Norge. Da Frederik IV døde i 1730 blev dronningen forvist af sin stedsøn Christian VI til sit fødehjem Clausholm Gods, hvor hun tilbragte resten af sit liv – bl.a. omgivet af det udbudte kabinetskab.

Kabinetskab fra Torbenfeldt Slot

Et andet kabinetskab har også fundet vej til auktionen, og her er der tale om et, der er udført i sortlakeret træ og har forgyldte dekorationer efter japansk inspiration. Kabinetskabet er fra Nordeuropa i midten af 1700-tallet og har prydet stuerne på Torbenfeldt Slot på Sjælland, tidligere kaldet Frydendal Slot. De tidligere ejere af stedet tæller adelige familier som Moltke, Gøye og Brahe og ikke mindst Frederik III.

 

Auktion: Torsdag 4. juni kl. 14 i Bredgade 33 i København
Eftersyn: 28. maj – 1. juni på samme adresse

 

Se hele auktionens udbud

Læs mere om auktionen og download kataloger

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Anders Fredsted: 88181142 · af@bruun-rasmussen.dk