Capa i krig og kærlighed
Gerda Taro: Republikanske militsmedlemmer, Barcelona, august 1936. Vurdering: 10.000-15.000 kr.
Robert Capa - Tragedy of Spain: Spanske kvinder og børn flygter, januar 1939. Vurdering: 10.000 kr.
Det er en sjælden samling af fotografier fra det moderne krigsfotografis fødsel, som nu kommer under hammeren. Fotografierne dokumenterer nogle af de væsentligste konflikter fra det 20. århundrede og er bl.a. taget af fotografen Robert Capa, der 'opfandt' det moderne krigsfotografi. Hans indflydelse på fotografier fra verdens brændpunkter er umiskendelig, og hans værker fungerer stadig som pejlemærke for krigsfotografer i dag. Ikke mindst for Louisiana-aktuelle Richard Mosse, hvis roste udstilling af krigsbilleder fra DR Congo viser krigsfotografiets enestående relevans og evne til at kaste lys over konflikter – uanset at udtrykket er et helt andet end Capas.
Fælleskab mod fascisme
Parret sidder i solen og griner med ansigterne vendt mod hinanden, og optimismen lyser ud af dem. I sin ene hånd, mellem dem, holder manden et gevær. En stille stund mellem kampene mod Franco og fascismen. Billedet er fra Den Spanske Borgerkrigs (1936-1939) første år og emmer af optimisme, mod og fællesskab. Mænd og kvinder, sammen mod fascismen – et billede med en eviggyldig relevans. Fotografiet er taget af Gerda Taro, Robert Capas smukke kollega og kæreste, og er et af de mange væsentlige vintagefotografier, der bliver udbudt på årets første fotoauktion.
Capas store kærlighed
Netop dette fotografi er ganske særligt, ikke bare på grund af det bevægende motiv, men fordi det afbilder samme par som et af Robert Capas meget berømte billeder fra Den Spanske Borgerkrig. Det er blot taget sekunder før Capas fotografi. Taros fotografi giver et enestående indblik i de to fotografers nære arbejdsrelation og kærlighedshistorie, samtidig med at det også spejler Capa og Taros samhørighed.
Capa og Taros interessante historie har været inspirationskilde til en roman af den spanske forfatter Susanna Fortes og snart får også en film om dem premiere. De mødte hinanden i emigrantmiljøet i Paris i 1935 og var derefter nærmest uadskillelige. Han lærte hende at fotografere, hun blev til gengæld hans agent. I et forsøg på at skabe større opmærksomhed omkring deres arbejde som fotografer fandt Gerda på, at de hver skulle opfinde et alias – tyske Gerta Pohorylle blev til Gerda Taro og ungarnske André Friedmann blev til Robert Capa, ophavsmanden til nogle af fotohistoriens mest betydelige krigsfotografier. Deres store kærlighed endte brat, efter hun blev kørt over af en løbsk tank i Spanien i 1937. Capa glemte hende aldrig.
Helt tæt på begivenhederne
Capas billeder fra Den Spanske Borgerkrig fik verdens øjne op for den vigtige kamp mod fascismens indtog i Europa i slutningen af 1930'erne. Hurtige rullekameraer som Leica, Rolleiflex og Contax-kameraer betød nye tekniske muligheder for at følge begivenhederne helt tæt på. Og billedmagasiner som Life, Regards, Vu og Picture Post bragte billedserier fra krigen og udgav dem i kæmpeoplag, så folk over hele verden kunne følge med. Capa udnyttede de nye muligheder til deres yderste, og hans billeder er berømte for at skildre begivenhederne indefra med et særligt øje for bevægelse, fortælling, følelser samt ikke mindst det menneskelige aspekt.
Hvis billedet ikke var godt, var fotografen ikke tæt nok på, mente han. Hans fotografier var ikke bare objektive billeder af krig, set på afstand, men fik beskueren til at føle sig som i krig, men altid med mennesket i fokus og i den gode sags tjeneste. Hans fotoskildringer fra Den Spanske Borgerkrig moderniserede – nogen mener endda revolutionerede – fotojournalistikken og skabte en helt ny genre. Det var første gang man skildrede krig på den måde og i det omfang.
”Concerned photography”
Selv om billederne fra Den Spanske Borgerkrig efterhånden har henved 80 år på bagen, står deres relevans, nærvær og humanistiske budskaber stadig knivskarpt. Ud over Den Spanske Borgerkrig præsenterer vi billeder fra den japansk-kinesiske krig, Anden Verdenskrig samt fra Robert Capas rejse til Sovjetunionen i 1947 sammen med den amerikanske forfatter John Steinbeck – en samling fotografier, der giver et enestående indblik i en verden, der blev mere og mere omsluttet af hemmelighedskræmmeri.
Foruden Taros fotografi og rækken af vintagefotografier af Robert Capa præsenterer vi også vintagefotografier af David ”Chim” Seymour og Henri Cartier-Bresson, der sammen med bl.a. Capa var med til at stifte det betydelige fotoagentur Magnum i 1947. Også et enkelt fotografi af Capas lillebror Cornell Capa, stifter af International Center of Photography ICP i New York, er med. Han beskrev senere Robert Capas værk og kredsen af ligesindede fotografers som ”Concerned Photography” – det menneskelige, involverende fotografi.
Eftersyn og auktion
Eftersynet på fotoauktionen, der også indeholder moderne fotokunst samt ældre dokumentationsfotografier fra bl.a. Asien, foregår i vores lokaler på Baltikavej 10, 2150 Nordhavn fra mandag den 16. marts kl. 10-17 til tirsdag den 17. marts kl. 10-17. Hammerslagene på auktionen falder online på bruun-rasmussen.dk tirsdag den 17. marts fra kl. 18.
For yderligere information, kontakt venligst:
Christine Almlund: 8818 1216 · cal@bruun-rasmussen.dk
For yderligere information, kontakt venligst:
Christine Almlund: 8818 1216 · cal@bruun-rasmussen.dk
For yderligere information, kontakt venligst:
Christine Almlund: 8818 1216 · cal@bruun-rasmussen.dk