Fyrtårne i dansk designhistorie

En række tidlige unikamøbler af tre af de helt store navne i dansk møbelkunst – Kaare Klint, Arne Jacobsen og Peder Moos – står som højdepunkterne på årets første internationale auktion i Bredgade. Auktionen begynder i dag kl. 16!

 

På den internationale auktion i Bredgade til marts er der mulighed for at opleve ukendte sider af arkitekterne Kaare Klint (1888-1954) og Arne Jacobsen (1902-71) tillige med snedkermester Peder Moos (1906-91), hvor de langt fra er famlende, men på vej mod de formsprog, der i dag står som indbegrebet af deres respektive navne.

Klint, kunstneren og filminstruktøren

Indimellem må man knibe sig i armen! Det gør stort indtryk, når et møbel, der ellers kun kendes fra litteraturen, pludselig dukker op i vores auktionshus. Kaare Klints smukke løjbænk af cubamahogni blev produceret i 1917 i to eksemplarer hos snedkermester N.M. Rasmussen i Holbæk. Med sit nyklassicistiske udtryk og reminiscenser fra antikkens romerske bænke vidner den om Klints tidlige skelnen til M.G. Bindesbøll. Løjbænken blev oprindeligt formgivet til maleren Albert Naur, der var medstifter af kunstsammenslutningen ”Grønningen” i 1915 og kom i kredsen omkring Klint.

Det er filminstruktøren Rumle Hammerich, der har indleveret bænken til auktion, og han fortæller, at han som barn pga. sin mors ægteskab med Naurs søn kom i kunstnerens hjem. Her oplevede han Naur ligge på bænken i sit atelier i en duft af terpentin og med en cigar fastklemt mellem sin pegefinger og ”døde” skindbeklædte langefinger, mens han fortalte usandsynlige historier for familiens måbende børn. Løjbænken er således ikke alene skabt af det menneske, der uden sammenligning fik størst indflydelse på det 20. århundredes møbelkunst i Danmark, den har også levet en interessant tilværelse hos kreative danske personligheder.

Møbler fra Jacobsens villa på Standvejen

Arne Jacobsen er den af de tre arkitekter, der er bedst kendt i international sammenhæng. Han var samtidig den arkitekt i Danmark, der mest radikalt orienterede sig mod den internationale modernismes paroler om funktion og masseproduktion. Auktionen giver et sjældent indblik i arkitektens allertidligste møbler, der er milevidt fra de verdensberømte klassikere med stålstel og formbøjet krydsfinér fra 1950’erne. I begyndelsen af 1930’erne tegnede Jacobsen en villa på Vedbæk Strandvej for sagfører Bernhard Schepler og stod også for selve indretningen. Herfra stammer to overpolstrede skulpturelle lænestole og ikke mindst et stort skuffemøbel af cubamahogni med 33 skuffer, der indgik i Louisianas jubilæumsudstilling i 2002 i anledning af 100-året for Jacobsens fødsel.

Snedkermesteren over dem alle

Peder Moos er ukendt for de fleste, men har man først set hans smukke møbler én gang, sætter de sig for bestandigt fast på nethinden. Som ingen anden forstod han at fremhæve træets levende karakter til fuldkommenhed, og set i lyset af sin samtid, hvor maskinerne for alvor rykkede ind på snedkerierne, må han betragtes som lidt af en anakronisme. Moos fastholdt de gamle håndværkstraditioner og forblev tro mod høvlebænken og håndboremaskinen. Han undlod ligefrem at bruge søm og skruer, men gjorde en dyd ud af nødvendigheden og anvendte trædyvler til sine møblers enestående samlinger. Ganske som tilfældet i den udbudte armstol med trommestiksben og tilhørende spisebord af massivt valnøddetræ fra 1949.

Auktionen byder på flere tidlige unikamøbler af de tre arkitekter, så kom og oplev dansk møbelkunsts helt store pionerer!

 

Auktion: Torsdag den 5. marts kl. 16 i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 19.-23. februar på samme adresse

 

Se hele udbuddet af nordisk design

Se hele auktionens udbud

Læs mere om auktionen og download kataloger

Læs om budgivning



For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Kjelgaard: 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk

Ole Ravn: 8818 1192 · olr@bruun-rasmussen.dk

Amalie Hansen: 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk

Anna Widenborg: 8818 1187 · awi@bruun-rasmussen.dk