Drengestreger og dansk design

Vi stiller skarpt på tidlige møbler og lamper af arkitekterne Flemming og Mogens Lassen, Arne Jacobsen og Poul Henningsen – heriblandt en unikalænestol af Flemming Lassen.

 

På den internationale efterårsauktion i Bredgade 33 udbyder vi et væld af designklassikere. Denne gang er fokus tidlig design fra midten af 1920'erne til 1940'erne af de fire verdensberømte danske arkitekter.

Et livslangt venskab indledes

I ly af natten steg tre drenge op i et damplokomotiv og bugserede det til Nærum nord for København. Næste morgen troppede de vanlige passagerer op på stationen, men kom til at vente forgæves på deres tog. Politiet fandt synderne på Nærum Kostskole og manede deres barnlige eufori over nattens bedrifter til jorden med en kraftig irettesættelse. De tre kammerater var brødrene Flemming og Mogens Lassen samt Arne Jacobsen, der allerede fra drengeårene forstod at sætte sporet og senere i livet kom til at stå i spidsen for dansk arkitektur og design. Flemming Lassen og Arne Jacobsen indledte et parløb og tegnede flere prisvindende projekter sammen – heriblandt Fremtidens Bolig og Søllerød Rådhus (i dag Rudersdal Rådhus).

For avanceret til samtidens smag

Højdepunktet er uden sammenligning Flemming Lassens skulpturelle lænestol fra 1938, der blev udført af snedkermester Jacob Kjær. Den blev vist på Snedkerlaugets Udstilling, men var med sit åbne ryglæn for avanceret til samtidens smag og blev ikke sat i produktion. Der er derfor tale om et unikaeksemplar, som Flemming Lassen har haft stående i sit private hjem, og med en vurdering på op mod 1 mio. kr. kunne den gå hen og blive Danmarks dyreste stol. ”Husaren” og ”Den trætte mand” tegnede han i 1935, og disse ikoniske lænestole er også med på auktionen.

Impulser fra Frankrig og Egypten

I modsætning til de to andre fra trekløveret gik Mogens Lassen solo som arkitekt. Under et ophold i Paris i årene 1927-28 stiftede han bekendtskab med arbejder af en af modernismens centrale skikkelser, nemlig Le Corbusier. Disse impulser anvendte han i sit primære kald som bygningsarkitekt, men de fandt også vej til hans møbelformgivning. Det ses i det udbudte unikaspisebord, som var med på verdensudstillingen i Paris i 1937 og stammer fra hans private hjem. Mogens Lassen rettede også sin opmærksomhed mod fortidens ægyptiske møbelkunst, og denne inspirationskilde kan tydeligt aflæses i hans møbler med foldestel, f.eks. auktionens bakkebord fra 1942. På eftersynets åbningsdag torsdag den 11. september kl. 15:30 kommer Mogens Lassens oldebarn Nadia Lassen og fortæller om de to arkitektbrødre.

Arne Jacobsen fra en anden vinkel

Arne Jacobsen var den af dem, der mest radikalt orienterede sig mod den internationale modernismes paroler om funktion og masseproduktion. Hans storhedstid var i 1950´erne, men udover kendte klassikere fra denne periode byder auktionen også på nogle af hans tidlige møbler og lamper. Det gælder bl.a. to stole af formbøjet bambus fra 1937, hvis krumme form dannede kimen til hans senere så berømte skalstole. De to standerlamper formgav Arne Jacobsen allerede i 1929, og de hører dermed til blandt hans allertidligste realiserede arbejder.

Lys over land

Den stort set jævnaldrene arkitekt Poul Henningsen satte for alvor dagsordenen, når det gjaldt belysning. Umiddelbart efter at han i 1925 var blevet tildelt en guldmedalje på verdensudstillingen for den såkaldte ”Pariserlampe” formgav han ud fra samme lysprincip den sjældne kobberpendel til den forgangne legendariske restaurant ”A Porta” på Kongens Nytorv i København. PH’s virtuose talent står også lysende klart med mange andre af hans lamper på auktionen, der bl.a. tæller den to år senere ”PH-5/3”, også kaldet ”Millionærbordlampen”.

 

NB: Auktionen er udsat til mandag den 29. september kl. 16 i Bredgade 33 i København

 

Se hele udbuddet på designauktionen

Læs mere om auktionen og download kataloger

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Kjelgaard: 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk

Ole Ravn: 8818 1192 · olr@bruun-rasmussen.dk

Amalie Hansen: 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk

Anna Widenborg: 8818 1187 · awi@bruun-rasmussen.dk