Nordsjællands Legetøjsmuseum

Tag med på en nostalgisk rejse tilbage til barndommens land, når vi udbyder flere tusind stykker legetøj fra det forgangne Nordsjællands Legetøjsmuseum på net-auktion.

 

Vi husker dem alle, som var det i går – uanset om yndlingslegestøjet var Barbie, blikbilen, Kay Bojesens træabe eller pastilbeholderen Pez med de amerikanske tegneseriefigurer på toppen. På Nordsjællands Legetøjsmuseum kunne man indtil for nyligt genopleve sin barndoms minder og blive forenet med sit gamle legetøj igen.  

Danmarks største legetøjssamling

I 1997 åbnede Hilda Svane sit museum med antikt legetøj i en længe på hendes og ægtemandens gamle gård ”Skovgård”, der ligger i naturskønne omgivelser i Nordsjælland. Efterspørgslen var stor, og behovet for, at samlingen skulle udvides til også at dække nyere legetøj førte til, at endnu en 300 m2 stor længe blev taget i brug. Gennem årene har Hilda Svane konstant været på udkig efter nye klenodier på loppemarkeder og hos antikvitetshandlere og har opbygget et stort netværk af legetøjssamlere i ind- og udland. Gennem de 17 år, som museet eksisterede, voksede samlingen til at blive Danmarks hidtil største.

En personlig passion

Museet var resultatet af Hilda Svanes stærke passion for legetøj, som startede i slutningen af 1970’erne:

Jeg vil nærmest sige, at jeg er født samler. Allerede fra barnsben har jeg samlet på alt mellem himmel og jord, og som toårig sad jeg i mit barndomshjem og sirligt opstillede mine samlinger under klaveret. Senere begrænsede jeg min samlerinteresse til legetøjet, og det er kulturhistorien og udviklingen af legetøj gennem tiderne, der fascinerer mig”, fortæller Hilda Svane. 

På tværs af generationer

Målet med museet var for Hilda Svane, at flere generationer skulle kunne komme på besøg sammen og alle finde noget, som de kunne forholde sig til. Derfor strækker samlingen sig over et tidsmæssigt spænd fra ca. 1850 og op til nutidens legetøj. Blandt alderspræsidenterne hører tyske håndlavede træfigurer fra Erzgebirke, men samlingen repræsenterer også alt fra Teknos populære drengelegetøj af blik over 1980’ernes kubusterninger til nye robotter og Disney-figurer.  

Blandt Hilda Svanes egne favoritter fra samlingen hører det såkaldte ”fængselslegetøj”, som blev fremstillet af de indsatte i fængslerne og solgt på det danske marked fra 1905 og frem til 1970’erne. Som en af sine andre favoritter fremhæver hun samlingen af unikt grønlandsk legetøj, som hun fik foræret af en veninde, der var gift med landshøvdingen i Grønland, N.O. Kristensen.
 
Efter Hilda Svanes eget udsagn har hun nu i sinde ”at holde op med at lege” og bruge sine ressourcer på at rejse, men der er ingen tvivl om, at vi har at gøre med vaskeægte hjerteblod, når vi sætter samlingen fra Nordsjællands Legetøjsmuseum under hammeren. Derfor er det Hilda Svanes store ønske, at den enorme samling finder et nyt hjem, hvor passionen for legetøj er stor, og hvor der vil blive passet godt det.    

Auktion og afhentning

Samlingen vil blive solgt på net-auktion 1437, og de endelige hammerslag falder torsdag den 11. september kl. 20. Eftersynet foregår på museeet på Hørsholmvej 32 i Kvistgård efter aftale med Hilda Svane på tlf: 2482 9840.

 

Vel mødt alle legetøjsentusiaster!

 

Se den udbudte legetøjssamling

Se en liste over en del af legetøjssamlingen

 

Ralph Lexner: +45 8818 1161 · rl@bruun-rasmussen.dk

Ralph Lexner: +45 8818 1161 · rl@bruun-rasmussen.dk