Tag plads i danmarkshistorien

I dag udbyder vi seks Louis XVI-armstole, der har tilhørt kvinden, som selv sad for bordenden, når kongerigets anliggender skulle drøftes – Frederik V’s anden dronning, Juliane Marie.

 

Det var imidlertid ikke i sin egenskab af dronning, at Juliane Marie gjorde sin betydning i danmarkshistorien gældende. Først som enkedronning træder hun for alvor ind på den politiske scene, da hun deltager i statskuppet mod kongens livlæge, greve og gehejmekabinetsminister J.F. Struensee i 1772. Kuppet førte til Struensees henrettelse og forvisningen af Christian VII's dronning, Caroline Mathilde, der endte sine dage på Schloss Celle i Tyskland i 1775. Det er en historie, der er genfortalt i utallige bøger og senest filmatiseret i ”En Kongelig Affære” fra 2012.

Politisk indflydelse

Efter kuppet blev enkedronningen en afgørende magtfaktor og udøvede en direkte indflydelse på rigets styre. Juliane Marie korresponderede flittigt med sin samtids store politiske skikkelser. Der er bl.a. bevaret en omfattende brevveksling med den russiske tsarina, Katarina den Store, og Preussens konge, Frederik den Store.

Juliane Maries andel i statskuppet har medført, at en mere romantisk eftertid har set hende i et ublidt lys som en af danmarkshistoriens skurke. Det er dog også værd at huske, at Juliane Marie var en fremtrædende mæcen for litteratur, teater, kunst og håndværk. Hun var bl.a. med til at grundlægge den kongelige porcelænsfabrik og støttede fremtrædende danske kunstnere som billedhuggeren Johannes Wiedewelt og digteren Johannes Ewald.

Tilbagetrukket tilværelse

I 1784 blev enkedronningen selv offer for et kup, der bragte den daværende kronprins (Frederik VI) til magten. Resten af sit liv førte enkedronning Juliane Marie en mere tilbagetrukket tilværelse, men blev boende sammen med resten af kongefamilien på Christiansborg Slot og tilbragte somrene på sine to residenser nord for byen – Marienlyst Slot i Helsingør og Fredensborg Slot.

Da Christiansborg slot brændte i 1794, måtte kongefamilien finde nye boliger andetsteds i byen. Af storkøbmanden Frédéric de Coninck (1740-1811) købte enkedronning Juliane Marie ”Gyldenløves Lille Palæ” på hjørnet af Dronningens Tværgade og Bredgade, der oprindeligt var opført til Frederik III's søn, Ulrik Frederik Gyldenløve. Palæet skiftede imidlertid navn til det nuværende navn ”Moltkes Palæ” i 1852 efter den daværende ejer, lensgreve og Danmarks første statsminister A.W. Moltke (1785-1864).

Enkedronningens indbo

Juliane Marie havde sin københavnerresidens i ”Gyldenløves Lille Palæ” fra 1794 til sin død i 1796. Herefter blev hendes indbo solgt på auktion i palæet. I disse to år blev enkedronningens møbler stemplet med hendes kronede monogram ”JM”. Det er grunden til, at de udbudte armstole kan dateres så præcist. Det udbudte møblement består af en sofa og fjorten armstole, hvoraf seks stole er stemplet med initialerne JM. De resterende otte armstole er udført i det 20. århundrede. Møblementet har tilhørt skiftende ejere – senest Ruzzo Heinrich Prinz Reuss Graf von Plauen (1950-1999). 

 

Auktion: onsdag den 26. februar kl. 14 i Bredgade 33 i København
Eftersyn: 20.-24. februar på samme adresse

 

Se alle effekter på auktionen

Læs mere om auktionen

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Anders Fredsted: 8818 1142 · afr@bruun-rasmussen.dk

Henrik Schleppegrel: 8818 1145 · hsc@bruun-rasmussen.dk

Peter Broe: 8818 1143 · peb@bruun-rasmussen.dk

For yderligere information, kontakt venligst:

Anders Fredsted: 8818 1142 · afr@bruun-rasmussen.dk

Henrik Schleppegrel: 8818 1145 · hsc@bruun-rasmussen.dk

Peter Broe: 8818 1143 · peb@bruun-rasmussen.dk