Asger Jorn og hans venner

Den 3. marts var det 100 år siden, at en af de betydeligste danske kunstnere blev født. Det markerer vi på årets første internationale auktion, hvor vi har samlet en lang række værker af Asger Jorn og hans kunstnerkollegaer.

 

Ekspressionist, kunstnerisk rebel og politisk aktivist er nogle af de prædikater, der med rette har fulgt Asger Jorn (1914-1973), og han står som en frontfigur i udviklingen af det spontant abstrakte maleri. I anledning af 100-året for hans fødsel fejres han rundt omkring på de danske museer. Louisiana Museum of Modern Art har netop vist den anmelderrost udstilling ”Jorn og Pollock”, hvor hans indsats sættes overfor værker af den amerikanske legende. Udstillingerne ”Asger Jorn – Rastløs Rebel”  og ”Expo Jorn – Kunst er fest” følger trop på henholdsvis Statens Museum for Kunst og Museum Jorn i Silkeborg.  

Jorn på auktion

Ingen tvivl om, at Jorn var en central skikkelse blandt efterkrigstidens europæiske avantgardekunstnere. Hos Bruun Rasmussen har vi i årevis kunne mærke den internationale efterspørgsel på hans værker fra midten af 1930’erne til starten af 1970’erne. Nu markerer vi 100-året med en temaauktion i Bredgade, hvor vi med et rigt udvalg af værker ikke alene sætter spot på Jorn, men også hans kunstnervenner, heriblandt Karel Appel, Pierre Alechinsky og Christian Dotremont. I alt kommer flere end 40 værker af Jorn under hammeren, og udbuddet tæller maleriet "Fantom i Plop" fra 1941 og den finurlige sfinkslignende skulptur “Giulietta” fra 1970.

Fantasifulde CoBrA

Jorn var nok mest kendt for sin tid i kunstbevægelsen CoBrA, som han var medstifter af. Gruppen eksisterede fra 1948-51, og dens medlemmer var særligt optagede af det ubevidste og fantasien, som de mente kunne skabe en ny frigjort kunst. De søgte et uspoleret billedsprog, som kunne tale direkte til folk, uanset hvem de var. I deres søgen efter det oprindelige og ægte hentede de inspiration i bl.a. børnetegninger og primitiv folkekunst som afrikanske masker og skulpturer.

Jorns billeder handler ofte om temaer, som vi alle gør os tanker om: livet, døden, kærligheden og lykken. Som mange af efterkrigstidens andre kunstnere kredsede Jorn om idéer som fællesskab og socialisme og insisterede på et universelt, abstrakt billedsprog, som kunne være med til at samle det krigshærgede Europa. Han var kritisk overfor en ophøjet opfattelse af kunst og udfordrede bevidst finkulturen med banalitet, ironi, humor og antiæstetik. Jorn var også optaget af myter og eventyr. Han mente, at guder, uhyrer og fantastiske væsner altid er symboler på mennesker og kan bruges til at fortælle noget, der gælder for os alle sammen.

Kunstner og forfatter

Asger Oluf Jørgensen blev født i Vejrum nær Struer. Han var oprindelig uddannet lærer, men besluttede sig umiddelbart efter afslutningen af sin uddannelse for at leve som kunstner og kørte på sin nyindkøbte motorcykel til Paris i 1936. Her blev han elev hos en af modernismens store malere, Ferdinand Léger, og eksperimenterede i de efterfølgende år med forskellige udtryk, materialer og fællesarbejder i både Paris og Danmark. Under besættelsen i Danmark var de danske kunstnere forhindrede i at rejse ud i verden, men straks efter krigen rejste Jorn igen til Paris, nu med det mere internationalt klingende navn Jorn.

Jorn arbejdede i mange forskellige materialer og medier: maleri, grafik, skulptur, vævning, tegning, collage og keramik. Han malede mere end 2.200 malerier og skrev et enormt antal artikler og teoretiske bøger om alt, hvad der interesserede ham indenfor bl.a. kunst og politik. Han havde et omfattende bekendtskab med kunstnere, filosoffer, digtere, videnskabsmænd og politiske fritænkere.

Jorn oplevede flere svære sygdomsperioder, men vedholdt sit kunstneriske virke livet igennem. Han tilbragte næsten to år på Silkeborg Sanatorium pga. tuberkulose, fra 1951-52. Efter indlæggelsen tog han på rekreation i Schweiz og Italien, hvor han købte et hus og valgte at forlade Danmark for kun at vende tilbage i korte ophold. Jorn fik seks børn fra tre ægteskaber. Han døde 59 år gammel i 1973.

Den internationale auktion Bredgade

Den internationale auktion: tirsdag den 4. marts kl. 16 i Bredgade 33 i København

Eftersyn: 20.-24. februar på samme adresse

Se Jorns værker på den internationale auktion

Se alle auktionens effekter

Læs mere om auktionen

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Niels Raben: 8818 1181 · nr@bruun-rasmussen.dk

Niels Boe Hauggaard: 8818 1182 · nbh@bruun-rasmussen.dk

Nadia Sehestedt Juul: 8818 1183 · nsj@bruun-rasmussen.dk

Kathrine Eriksen: 8818 1184 · ke@bruun-rasmussen.dk

Annemette Müller Fokdal: 8818 1196 · amf@bruun-rasmussen.dk