Hartmanns kunstsamling
Familien Hartmann var en meget kulturel familie, hvor musik, kunst, litteratur og rejser spillede en afgørende rolle. Familiemedlemmerne omfattede bl.a. de to komponister, faren Emil Hartmann (1836-98) og farfaren J.I.P. Hartmann (1805-1900), samt de to børn, kunstneren Oluf Hartmann (1879-1910) og den senere godsejer og socialfilantrop, Bodil de Neergaard (1867-1959) fra herregården Fuglsang på Lolland.
En kunstsamling bliver til
De fleste af de udbudte værker stammer fra Fuglsang. Herregården fungerede som et kulturelt centrum, hvor Bodil de Neergaard var den naturlige værtinde. Her mødtes og musicerede komponisterne Carl Nielsen, Edvard Grieg, Franz Neruda og andre danske og udenlandske musikalske berømtheder.
Bodil de Neergaard blev gift som 18-årig med den 30 år ældre Rolf de Neergaard, der ejede stedet. Hun stod for indretningen, og op gennem tiden erhvervede hun antikviteter og især malerier, heriblandt portrætter af slægterne Hartmann og Puggaard (hendes mors familie), malet af Wilhelm Marstrand og Kristian Zahrtmann, men samlingen kom også til at indeholde værker af bl.a. Jørgen Sonne og naturligvis hendes bror, Oluf Hartmann.
Et lysende kunstnerisk talent
Det er en del af disse værker, som vi nu har fornøjelsen af at sælge på auktion. Langt de fleste af dem er udført af Oluf Hartmann. Han afslørede allerede som barn sit kunstneriske talent og blev som ung elev af Sophus og Gustav Vermehren. I årene 1896-1902 dygtiggjorde han sig på kunstakademiet i København og afsluttede sin uddannelse på Kristian Zahrtmanns malerskole i 1904. Oluf Hartmann arbejdede primært med den bibelske motivverden, men motiver hentet fra landskabet omkring søsterens herregård ved Skejten fandt også vej til hans værker – de samme omgivelser, som Olaf Rude senere indfangede i sine velkendte landskabsmalerier, der i dag hænger i Folketingssalen på Christiansborg.
Oluf Hartmann roses især for sin overlegne kompositionsfornemmelse og for sine værkers alvorlige indhold, der på forunderlig vis samtidig røber en sprudlende fantasi og et barokt lune. Han blev i samtiden betragtet som et af de helt store håb i dansk kunstliv, men døde ung efter en mislykket blindtarmsoperation.
Eftersyn og auktion
De godt 40 malerier og tegninger udbydes på henholdsvis net-auktion 1405 mandag den 27. januar kl. 20 og den næste internationale auktion i slutningen af februar. Værkerne på net-auktionen er udstillet på eftersyn i Sundkrogsgade 30 i Københavns Nordhavn frem til auktionsdagen. Se åbningstider her
Se og byd med på net-auktionen over Hartmanns samling
Søgeagent
Er du på udkig efter værker af en bestemt kunstner eller en særlig lokalitet? Så opret en søgeagent her på hjemmesiden. Du vil automatisk modtage en e-mail, når et relevant værk bliver udbudt. Læs mere her
For yderligere information, kontakt venligst:
Julie Arendse Voss: 8818 1123 · jav@bruun-rasmussen.dk
Victor Svane Nielsen: 8818 1125 · vsn@bruun-rasmussen.dk
Birte Stokholm: 8818 1122 · bst@bruun-rasmussen.dk
For yderligere information, kontakt venligst:
Julie Arendse Voss: 8818 1123 · jav@bruun-rasmussen.dk
Victor Svane Nielsen: 8818 1125 · vsn@bruun-rasmussen.dk
Birte Stokholm: 8818 1122 · bst@bruun-rasmussen.dk