Et møbel til eksotiske drikke

Efterårsauktionens fire bakkeborde kaster lys over en tid, hvor kaffe, te og chokolade kom på mode blandt den europæiske overklasse og til dels erstattede en veludviklet alkoholkultur. 

Nye eksotiske drikke

Bakkebordene stammer fra 1700-tallet, da det for alvor blev populært at indtage varme eksotiske drikke. I Danmark betød den florissante periode en optrapning af handlen med fjerne lande, og fra Orienten importeredes kaffe i stor stil. Det samme gjaldt te fra Asien og kakaobønner fra Syd- og Mellemamerika. Disse drikke var på det tidspunkt en bekostelig affære og derfor forbeholdt samfundets velstillede.  

Over de hede dampe

Indtag af både kaffe, te og chokolade blev betragtet som en kultiveret skik, og den norsk-danske 1700-talsforfatter Ludvig Holberg skrev humoristisk om disse drikkes fordelagtige egenskaber i en af sine berømte epistler:

Hvis ingen anden Nytte var ved Thee og Café, var dog denne, at Drukkenskab, som tilforn gik saa meget i Svang, derved temmelig er kommen af Brug. Nu kand vore Hustruer og Døttre giøre 10 Visiter en Eftermiddag, og komme gandske ædrue tilbage”.

Som Holberg udtrykker erstattede kaffen, teen og chokoladen i mange tilfælde de alkoholiske drikke, og rundt omkring i de europæiske storbyer åbnede flere og flere kaffe- og tehuse. De kom til at danne en naturlig ramme om et opblomstrende klubliv, hvor indtag af de nye eksotiske drikke blev omdrejningspunktet. De såkaldte tesaloner blev ligefrem kvindernes adgangsbillet til det offentlige rum – her kunne de mødes og tale med andre dannede fruer eller blive kurtiseret af deres udkårne over teens hede dampe.

En plads til varme drikke

I takt med drikkenes stigende popularitet fik man brug for et møbel til at stille de varme kopper og kander samt tilhørende service på. Man manglede også et sted til temaskinen, der med sine varme ben og dryppende tud let kunne ødelægge en almindelig træbordplade. Det blev bakkebordene, der med sine fajancebakker kunne holde til både varme og vand. Bakkeborde var dyre og blev betragtet som pragtstykker, og det var selvsagt kun familierne i samfundets top, der havde råd til at anskaffe sig disse møbler.

De blev til på tidens mange fajancefabrikker og var ofte smukt dekorerede med mønstre hentet fra naturen og fortællende motiver. Nogle af de mest prominente fabrikker var Store Kongensgade Fajancefabrik i København, Rørstrands Porslinsfabrik i Stockholm og Schleswig Fajancefabrik i byen af samme navn, der dengang var et dansk hertugdømme

Fra Schleswig til Stockholm

To af auktionens bakkeborde stammer fra fajancefabrikken i Schleswig, som blev grundlagt i 1755 og står som en af de mest kendte. Det ene bakkebord er dekoreret i blå underglasur med rocailler, kæmninger og blomsterkurv. Bakkens underside bærer signaturen “S /C # B”, der står for “Schleswig” og maleren C.F. Bade, der var ansat på fabrikken i årene fra 1764-91.

Auktionens yderligere to bakkeborde kommer fra Rörstrand i Sverige, der blev grundlagt i 1725 af danskeren Johan Wolff fra Store Kongensgades Fajancefabrik i København. Det ene af bakkebordene var et bestillingsarbejde til brylluppet mellem det svenske par Elisabet Jenning og Carl Hugo Hamilton, og det er derfor dekoreret med alliancevåben for deres familier. Bagpå er fajancebakken signeret “Stockholm 20/7-1752” samt malermærket “E”, der antageligvis står for Erik Fahlström.

Auktion: 18. september kl. 14 i Bredgade 33 i København
Eftersyn: 12.-16. september på samme adresse

 

Se de fire udbudte bakkeborde

Se alle auktionens emner

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Charlotte Hviid: 8818 1162 · chv@bruun-rasmussen.dk

Anders Fredsted: 8818 1142 · afr@bruun-rasmussen.dk

 

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Charlotte Hviid: 8818 1162 · chv@bruun-rasmussen.dk

Anders Fredsted: 8818 1142 · afr@bruun-rasmussen.dk