Når Skagen er sagen
Anna Ancher: "En Vaccination" (1899). Vurdering: 300.000-400.000 kr.
Michael Ancher: "Fisker, der roer" (1910). Vurdering: 200.000-300.000 kr.
Auktionerne i Bredgade føres ofte an af værker skabt af malerne fra den berømte kunstnerkoloni i Skagen. Det særlige på efterårsauktionen er, at vi udbyder hele 21 skagensværker, og motivrækken spænder bredt.
Far og datter portrætteret
En aldrende sortklædt herre med armen omkring livet på en ung kvinde iført en yndig lyseblå selskabskjole udgør motivet i efterårsauktionens højst vurderede maleri. De portrætterede er brygger Carl Jacobsen og hans yngste datter Paula. I baggrunden ses en buste, der forestiller bryggerens første kone Ottilia, der døde fem år før maleriets tilblivelse i 1908.
Med dette portræt skildrede P.S. Krøyer en af samtidens højtstående erhvervsmænd og kulturpersoner. Carl Jacobsen var søn af J.C. Jacobsen, der grundlagde bryggeriet Carlsberg. Sønnen gik i sin fars fodspor og stiftede i 1871 bryggeriet Ny Carlsberg. Carl Jacobsen var imidlertid også kunstsamler og mæcen, og i 1882 grundlagde han det københavnske museum Ny Carlsberg Glyptotek, der blev åbnet for offentligheden i 1897. Han stiftede også et stort antal fonde, der stadig i dag støtter det danske kunst- og kulturliv.
Anna Anchers maleri dukket op
Anna Anchers stemningsfulde motiv ”Vaccination” fra 1899 er hidtil blevet betragtet som forsvundet, men er netop dukket op og indleveret til auktion hos os. Otte mødre er mødt op med deres 11 børn i lægens solbeskinnede venteværelse for at lade dem vaccinere mod kopper. Lægen skal lige til at stikke nålen i en lille buttet overarm på en pige, der kigger bange op på ham. I baggrunden sludrer de ammende kvinder hyggeligt sammen, og trods målet for deres fremmøde er stemningen munter.
Motivet er fra en tid, hvor man tænkte mere og mere på sygdomsbekæmpelse og sundhedspleje. Byerne fik åndehuller i form af grønne parker, der sikrede frisk luft til gavn for byboerne. Fysiske såvel som psykiske lidelser blev diskuteret i den offentlige debat, og man lod børnene vaccinere mod de værste af dem. Disse emner fandt også deres plads i billedkunsten, men Anna Anchers skildring ligger langt fra kunstnerkoloniens foretrukne motiver og må uden tvivl have virket overraskende på mange, da det blev udstillet på Charlottenborg samme år som dets tilblivelse.
Christian X’s fisker
Den sidste af de tre store skagensmalere var Anna Anchers mand Michael Ancher, og hans foretrukne motiv var egnens fiskere. En dristig beskæring præger hans værk fra 1910, der står som en intens skildring af en enlig fisker på vej ud over havet i sin robåd en solrig dag. Med alvorlig mine drejer han ansigtet og ser til højre med øjne, der er lige så blå, som det vand, der omgiver ham.
Maleriet har tilhørt Kong Christian X og Dronning Alexandrine og har hængt i deres sommerresidens ”Klitgaarden” i Skagen. Kongen var meget interesseret i Skagen og kunsten, der blev til på disse kanter. Han mødte Michael Ancher ved flere lejligheder og købte dette værk direkte af kunstneren. Det er Christian X’s barnebarn H.H. Prinsesse Elisabeth, der har indleveret det til auktion sammen med en række andre malerier og antikviteter med kongelig proveniens – heriblandt et par franske fajancevaser, der har prydet stuerne i Christian VIII’s Palæ på Amalienborg.
Auktion: Tirsdag den 17. september kl. 16 i Bredgade 33 i København
Eftersyn: 12.-16. september på samme adresse
Se alle H.H. Prinsesse Elisabeths effekter
For yderligere information, kontakt venligst:
Martin Hans Borg: 8818 1128 · mhb@bruun-rasmussen.dk
Birte Stokholm: 8818 1122 · bst@bruun-rasmussen.dk
Victor Svane Nielsen: 8818 1125 · vsn@bruun-rasmussen.dk
Julie Arendse Voss: 8818 1123 · jav@bruun-rasmussen.dk