Hvordan gik det?

I foråret kunne man følge livet hos os i tv-serien ”Auktionshuset” på DR1. Med et gennemsnit på 700.000 seere blev den en stor succes. Men hvordan gik det egentlig med de effekter, som danskerne indleverede til auktion i serien?

Drømmen om Rusland kan blive til virkelighed for kvinden, der solgte fire russiske sølveffekter for over 170.00 kr. på sommerens internationale auktion.

Kunstneren Frans Kanniks croquis-dukke blev indleveret til auktion og indbragte 6.500 kr.

Et par russiske manchetknapper med proveniens fra Storfyrst Mikhail Alexandrovich granskes. De gik efterfølgende for 80.000 kr. i Bredgade.

Frederik Bruun Rasmussen på besøg i et privat hjem for at vurdere Finn Juhl-møbler, der samlet endte i et hammerslag på 310.000 kr.

Bogekspert Lærke Bøgh bekræfter, at det er polarforsker Knud Rasmussen, der står bag de håndskrevne dokumenter, som blev solgt for 55.000 kr. på juni måneds bogauktion.

5 billeder

Tv-serien om Bruun Rasmussen

Dette forår satsede Danmarks Radio på en ny tv-serie, der skulle handle om vores auktionshus. Resultatet blev en række udsendelser, hvor man kunne møde os, der hvor vi er. Det gjaldt familien Bruun Rasmussen under forberedelserne til de traditionsbundne auktioner i Bredgade og vores eksperter på besøg i danskernes private hjem for at vurdere værdifuldt indbo. Man blev også inviteret om bag kulissen og fik et indblik i fotografernes arbejde og fulgte auktionskataloget på vej i trykken. Og man kunne ikke mindst møde vores kunder, når de lagde vejen forbi os i håbet om, at arvegodset var en formue værd. 

Fra drøm til virkelighed

En af dem, der i udsendelserne mødte op i vores afdeling i Aarhus for at få en vurdering, var en kvinde, hvis taske gemte på en russisk kovsh, lågskål, thekande og flødekande. De fire sølveffekter havde hun arvet fra sin mor, der medbragte dem, da hun flygtede til Danmark under den russiske revolution. Kvinden og hendes mor havde talt om, at de skulle tage på en rejse til Rusland, men nåede det aldrig. Tilsammen indbragte auktionssalget over 170.000 kr., så nu kan drømmen om at besøge morens hjemland uden tvivl gå i opfyldelse for kvinden.

At sætte sin bedste ven på auktion

I vores afdeling i Københavns Nordhavn ankom storebroren til den nu afdøde danske kunstner Frans Kannik. Med sig under armen havde han en enorm croquis-tegnedukke, som lillebroren har anvendt som model i sine værker. Manden ønskede nu at ”sætte sin bedste ven på auktion”, som han udtrykte det, og dukken blev på behørig vis løftet op på skranken, så vores sagkyndige kunne sætte en pris på den. Den blev solgt på vores Interior-auktion i juni for et hammerslag på 6.500 kr.

Storfyrstens manchetknapper

I en anden af udsendelserne kunne man møde manden, der medbragte et par russiske manchetknapper til vurdering. Hans oldefar var stationsforstander på Klampenborg Station i begyndelsen af 1900-tallet og fik manchetknapperne foræret af Storfyrst Mikhail Alexandrovich, yngste søn af Zar Alexander III og Kejserinde Dagmar, da den kejserlige familie ankom til stationen under en rejse til Danmark. Manden fortalte også, at manchetknapperne havde været omdrejningspunkt i mange fortællinger op gennem hans barndom, men at han ikke troede, de var særlig værdifulde. Virkeligheden skulle vise sig at være en anden, da de på sommerens internationale auktion i Bredgade blev solgt for 80.000 kr.

En del af en kærlighedshistorie

Tv-serien bød også på en rejse sammen med vores vurderingssagkyndige, der kørte rundt i det ganske land for at vurdere indbo i private hjem. Frederik Bruun Rasmussen besøgte en ældre herre, der kunne fremvise to sjældne stole og en tilhørende sofa af Finn Juhl. Han fortalte med stor lune den rørende historie om, at det var de første møbler, han og hans nu afdøde kone købte til deres hjem i 1962. I over 50 år havde møblementet tjent familien trofast, og dets stand røbede bestemt ikke de savlende børn, der op gennem tiden flittigt havde benyttet det. Hans beslutning om at sælge disse møbler medførte en tom plads i stuen, men ganske givet også glæde over de 310.000 kr., som det samlede hammerslag nåede op i.

Et kulturelt klenodie fra polarforskeren

Bogekspert Lærke Bøgh kom i det sidste afsnit på lidt af et detektivarbejde med en dagbog og et håndskrevet brev, som en kunde gerne ville have vurderet. Formodningen lød, at manden bag dokumenterne var Knud Rasmussen, men for at vide sig sikker måtte hun en tur forbi Det Kongelige Bibliotek i København, hvor forskningsbibliotekar Bruno Svindborg kunne bekræfte ud fra den karakteristiske håndskrift, at det ganske rigtigt var den danske polarforsker, der havde ført pennen. Det glædelige budskab overbragte hun selv kunden i hans hjem i Gilleje, der til gengæld indvilligede i at sætte disse kulturelle perler på auktion hos os. De blev solgt for et samlet hammerslag på 55.000 kr.

Det var blot en opfølgning på nogle få af de mange historier, som ”Auktionshuset” bragte. Fik du ikke set alle ti afsnit, kan du stadig nå det på DR’s hjemmeside.