Philip Arctanders Muslingestol

En hidtil overset lænestol, bedre kendt som Muslingestolen, har opnået stjernestatus på det internationale auktionsmarked. Nu viser det sig, at den ikke er lavet af en norsk arkitekt ved navn Martin Olsen, men derimod af den danske arkitekt Philip Arctander.

Philip Arctander: "Muslingestolen". Lænestol med armlæn og ben af bøg. Sæde og ryg betrukket med dybthæftet, lyst stof. Formgivet 1944. Udført i slutningen af 1940'erne hos Nordisk Staal- & Møbel Central. Hammerslag: 150.000 kr.

Annonce for Nordisk Staal- & Møbel Central i magasinet "Bygge og Bo", november 1945.

Artikel i det svenske magasin "Form" fra 1947. Foto af en dansk ingeniørs bolig.

Foto fra "Nyt tidskrift for Kunstindustri" i 1944 af Philip Arctanders seng hos NY FORM A/S i København.

4 billeder

 

Efter en tilbundsgående undersøgelse i en række litterære kilder og samtaler med efterkommere og venner til Philip Arctander (1916-1994) kan vi nu slå fast, at Muslingestolen blev tegnet af Philip Arctander i 1944 og blev præsenteret året efter i den nyåbnede møbelforretning NY FORM A/S i København. Det har vi netop fået bekræftet af Phillip Arctanders ungdomsven og kollega, den danske arkitekt Poul Erik Skriver, der i mange år var redaktør for tidskriftet ”Arkitekten”. Sammen deltog de to venner i den danske modstandsbevægelse under 2. verdenskrig. Vi vil i den forbindelse gerne takke Philip Arctanders barnebarn Anne Sofie Arctander Paustian, der har formidlet kontakten til Poul Erik Skriver. 

Philip Arctander

Den danske arkitekt Philip Arctander var uddannet fra Kunstakademiets arkitektskole i København og virkede som selvstændig arkitekt i 1939-47. Det var i denne tidlige periode, at han tegnede de få møbler, som i dag kendes fra hans hånd. Han blev derefter forskningsleder og siden direktør på Statens Byggeforskningsinstitut (SBI), hvor han bl.a. var rådgiver i bygge- og boligspørgsmål for FN.

I en artikel i "Nyt tidskrift for Kunstidustri" i 1944 berettes det, at NY FORM A/S i forbindelse med åbningen havde bedt seks arkitekter, heriblandt Phillip Arctander, om at bidrage med forslag til en møbelkonkurrence. I en senere udgave af magasinet kan man læse, at alle disse møbler fra konkurrencen blev udstillet i forretningen. Det fremgår ligeledes af det danske designmagasin ”LP-nyt” fra 1945, hvor Muslingestolen vises i en sjælden variant uden armlæn. Samme variant ses også i det svenske magasin ”Form” i 1947 i en artikel om en dansk ingeniørs bolig. Den mere udbredte version med armlæn og en tilsvarende sofa er gengivet i det danske magasin ”Bygge og Bo” fra 1945 i en annonce for Nordisk Staal & Møbel Central. Alle disse kilder bekræfter, at Muslingestolen er dansk og formgivet af Philip Arctander.

En misforståelse opstår

Før Muslingestolen opnåede sin stjernestatus for et par år siden, dukkede den i ny og næ op på mindre auktioner rundt omkring i Danmark. Den blev udbudt som værende af ukendt oprindelse og blev solgt for beskedne priser på omkring 1.500 kr.

Det var i 2008, at priserne på stolen begyndte at stige. Pga. af ligheden med stolen ”Den lille Petra” blev den nu udbudt som værende formgivet af den danske arkitekt Viggo Boesen, og det bidrog til prisernes himmelflugt. Med vores indgående kendskab til Boesens formgivning holdt vi her hos Bruun Rasmussen fast i stolens ukendte oprindelse – lige indtil det norske nationalmuseum publicerede på deres hjemmeside, at stolen var formgivet af nordmanden Martin Olsen og produceret hos møbelfirmaet VIK & BLINDHEIM i 1950’erne.

Der opstod international enighed om, at det måtte være sandheden om stolen. Dels var navnet Martin Olsen ukendt, dels havde ingen andre et bedre bud, og samtidig var der en tendens til, at alle møbler med de karakteristiske bløde former og kølleformede ben blev tilskrevet denne Martin Olsen. Hos Bruun Rasmussen bøjede vi os for oplysningerne fra det norske nationalmuseum og begyndte at beskrive stolen som værende formgivet af denne nordmand.

På sporet af stolens oprindelse

I forbindelse med vores netop afsluttede internationale auktion i København såede en kunde ny tvivl omkring stolens oprindelse. Det medførte, at vi foretog en grundig undersøgelse af ophavet til stolen. Konklusionen er klar – historien om Martin Olsen har vist sig ikke at være sand, men har fået næring af den massive internationale interesse for stolen. Navnet Martin Olsen refererer i virkeligheden til en møbelforretning i en forstad til Oslo, der solgte "Muslingestolen" som en del af deres sortiment.

Ændret opskrivning

På baggrund af vores grundige undersøgelse og konklusion vil stolen på vores fremtidige auktioner blive beskrevet på følgende måde: ”Phillip Arctander: "Muslingestolen", formgivet 1944. Udført i slutningen af 1940'erne hos Nordisk Staal & Møbel Central.”

 

Se en optegnelse over de anvendte kilder

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Kjelgaard: 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk