Stolen, der ikke blev formgivet af Martin Olsen
Annonce for Nordisk Staal- & Møbel Central i magasinet "Bygge og Bo", november 1945.
Artikel i det svenske magasin "Form" fra 1947. Foto af en dansk ingeniørs bolig.
Foto fra "Nyt tidskrift for Kunstindustri" i 1944 af Philip Arctanders seng hos NY FORM A/S i København.
Med sine organiske former og bløde kurver er den pågældende stol i trit med tidens enorme efterspørgsel på moderne møbler med det rette vintagelook. Stolen betragtes sågar som en af de mest attraktive stole, når talen falder på ”Nordic Design”. Navnet Martin Olsen er blevet et brand i sig selv, og stolen opnår skyhøje priser på det internationale auktionsmarked.
En misforståelse opstår
Før stolen opnåede sin stjernestatus for et par år siden, dukkede den i ny og næ op på mindre auktioner rundt omkring i Danmark. Den blev udbudt som værende af ukendt oprindelse og blev solgt for beskedne priser på omkring 1.500 kr.
Det var i 2008, at priserne på stolen begyndte at stige. Pga. af ligheden med stolen ”Den lille Petra” blev den nu udbudt som værende formgivet af den danske arkitekt Viggo Boesen, og det bidrog til prisernes himmelflugt. Med vores indgående kendskab til Boesens formgivning holdt vi her hos Bruun Rasmussen fast i stolens ukendte oprindelse – lige indtil det norske nationalmuseum proklamerede på deres hjemmeside, at stolen var formgivet af nordmanden Martin Olsen og produceret hos møbelfirmaet VIK & BLINDHEIM i 1950’erne.
Der opstod international enighed om, at det måtte være sandheden om stolen. Dels var navnet Martin Olsen ukendt, dels havde ingen andre et bedre bud, og samtidig var der en tendens til, at alle møbler med de karakteristiske bløde former og kølleformede ben blev tilskrevet denne Martin Olsen. Hos Bruun Rasmussen bøjede vi os for oplysningerne fra det norske nationalmuseums hjemmeside og begyndte at beskrive stolen som værende formgivet af denne norske arkitekt.
På sporet af stolens oprindelse
I vores auktionshus betragter vi os selv som værende i besiddelse af den mest indgående viden om ”Nordic design”, og derfor har det også været kilde til evig irritation, at vi vidste så lidt om den eftertragtede stol.
I forbindelse med vores nuværende internationale auktion i København såede en kunde tvivl omkring stolens oprindelse. Det medførte, at vi foretog en grundig undersøgelse af ophavet til stolen. Konklusionen er klar – historien om Martin Olsen er komplet nonsens, der har fået næring af den massive internationale interesse for stolen. Der har nemlig aldrig eksisteret en norsk arkitekt ved navn Martin Olsen, og navnet refererer i virkeligheden til en forretning i en forstad til Oslo ved navn Skøyen, der hverken designede eller producerede møbler, men slet og ret solgte dem. I deres sortiment var en stol ved navn ”Muslingestolen”, som netop svarer til den pågældende stol.
Sporene fører til Danmark
Efter vores undersøgelse kan vi slå fast, at stolen er af dansk oprindelse. Selvom der kun findes få referencer til stolen i litteraturen, leder alle sporene os til Danmark.
Vi er godt klar over, at VIK & BLINDHEIM gennem tiden producerede flere danske møbler, men de købte licensen til at producere den pågældende stol fra et dansk firma i 1953.
Ni år tidligere, i 1944, blev stolen vist i forbindelse med en præsentation af den nyåbnede møbelforretning NY FORM A/S i København, der solgte tidens førende design. Det fremgår af det danske designmagasin ”LP-nyt” fra 1945 – her vist i en sjælden variant uden armlæn. Samme variant ses også i det svenske magasin ”Form” i 1947 i en artikel om en dansk ingeniørs bolig. Den mere udbredte version med armlæn og en tilsvarende sofa har vi kun kunne opstøve referencer til i det danske magasin ”Bygge og Bo” fra 1945 i en annonce for Nordisk Staal & Møbel Central.
Disse kilder indikerer, at stolen eksisterede allerede i 1940’erne, og at den sandsynligvis er blevet formgivet så tidligt som i 1944, hvor den første gang blev præsenteret i en dansk forretning.
Arkitekten bag stolen
Vores forsøg på at finde frem til arkitekten bag stolen har ledt os i én og samme retning. I en artikel i "Nyt tidskrift for Kunstidustri" i 1944 berettes det, at NY FORM A/S i forbindelse med åbningen havde bedt seks arkitekter om at bidrage med forslag til en møbelkonkurrence. I en senere udgave af magasinet kan man læse, at alle disse møbler fra konkurrencen blev udstillet i forretningen. Illustrationerne viser ikke den pågældende stol, men til gengæld ser man en seng og skammel af en af de deltagende arkitekter, nemlig danskeren Phillip Arctander. Disse eksperimenterende møbler har samme organiske former som den omdiskuterede stol, men hverken efterkommerne til ejere af NY FORM A/S eller til Phillip Arctander har kunnet bekræfte vores formodning. Derfor ender vores spor foreløbigt her.
Ændret opskrivning
På baggrund af vores grundige research vil stolen på vores hidtidige, nuværende og fremtidige auktioner blive beskrevet på følgende måde: ”Ukendt dansk designer: "Muslingestol", designet 1944. Fremstillet i slutningen af 1940'erne for Nordisk Staal & Møbel Central.” Det norske nationalmuseum har allerede fjernet navnet Martin Olsen i beskrivelsen af stolen, og vi kan kun opfordre til, at den resterende internationale museums- og auktionsverden følger trop.
Se alle aktuelle ”Muslinge-stole” på auktion
Se en optegnelse over de anvendte kilder
For yderligere information, kontakt venligst:
Peter Kjelgaard: 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk