Bruun Rasmussen Russian

Vi markerer 400-året for kroningen af den første zar af Romanov-slægten med to særauktioner over russiske kunstværker og antikviteter, heriblandt flere af zarfamiliens private ejendele.

Slægten Romanov

Oprindeligt var Romanov-slægten en adelsslægt fra Moskva, og det var nok kun de færreste, der havde forudset, at den 16-årige Mikhail Fedorovich skulle blive landets zar. Det blev han, og familien sad på tronen i mere end 300 år. Først under den russiske revolution i 1917 mistede Romanoverne magten, og Zar Nikolai II, hans familie og flere slægtninge blev dræbt året efter.  

Forbindelsen til Danmark

Op gennem tiden giftede mange medlemmer af Romanov-slægten sig med repræsentanter fra de europæiske kongehuse, og det styrkede Ruslands position. Tilknytningen til Danmark opstod, da Christian IX’s datter, Dagmar, blev gift med  Zar Alexander III i 1866. Efter den russiske revolution flyttede enkekejserinde Dagmar til Danmark, hvor hun bosatte sig på Hvidøre Slot nord for København sammen med datteren, storfyrstinde Olga.

Storfyrstens manchetknapper

På den russiske traditionelle auktion udbyder vi blandt andet et par manchetknapper af guld med monogrammet MA, der står for Storfyrst Mikhail Alexandrovich, yngste søn af Zar Alexander III og Kejserinde Dagmar. Efter storebroren Zar Nikolai II’s abdikation i 1917 fik han overdraget regeringsmagten og blev udråbt til zar, men måtte få timer efter afgive magten på grund af revolutionen. Også han blev dræbt i sovjetisk fangeskab i 1918.

Under et besøg i Danmark forærede Storfyrst Mikhail Alexandrovich manchetknapperne til en stationsforstander i Klampenborg som tak for tro tjeneste, da zarfamilien ankom til stationen. Manchetknapperne har lige siden været i denne families eje.

En kejserlig malebog

Storfyrstinde Anastasia Nikolajevna var blandt de dræbte medlemmer af zarfamilien i 1918. Hun var dengang kun 17 år, og med den udbudte malebog spoler vi tiden syv år tilbage, hvor den 10-årige storfyrstinde udfoldede sine kreative evner. En blomsterkrans i form af en russisk kokoshnik, et træ ved vandet og kvinder i fine kjoler udgør nogle af de søde motiver i den lille malebog, der om noget kan betragtes som et historisk klenodie.

Russisk vinter

Ruslands rige maletradition er også vel repræsenteret på auktionen. Hovedværket er Igor Emmanuilovich Grabars nærmest pointillistiske maleri "Foraarssol" fra 1921, hvor kunstnerens mesterlige evne for at gengive sne kommer til udtryk. Værket har tilhørt den danske redaktør på den forgangne avis ”Dagens Nyheder”, Haagen Falkenfleth, der var engageret i hjælpearbejdet for de russiske flygtninge, som kom til København efter den russiske revolution. Via dette arbejde stiftede han bekendtskab med Kejserinde Dagmar, Storfyrstinde Olga og en række kunstnere fra Rusland, hvis værker han erhvervede – heriblandt det udbudte solbeskinnede motiv.

Traditionel auktion i Bredgade

Auktionen byder også på en forgyldt sølvramme fra Fabergé, der har tilhørt det græske kongehus, og russisk porcelæn par excellence i form af fine soldatertallerkner fra Den Kejserlige Porcelainsfabrik. I alt udbydes 43 katalognumre på auktionen, der afholdes torsdag den 6. juni kl. 14 i Bredgade 33 i København. Eftersynet foregår fra den 30. maj til den 3. juni.

Se alle russiske effekter på auktion 841

Net-auktion 1324

På den efterfølgende net-auktion finder man blandt andet en sølvkovsh dekoreret med cloisonné-emalje udført af Pavel Akimov Ovchinnikov og 12 kaffeskeer af forgyldt sølv og cloisonné-emalje udført af Grigori Michailovich Sbitniev. Et kroningsglas, der blev skabt til ære for Zar Nikolaj II og Zaritsa Alexandra Feodorovna i 1896, er også blandt de 223 russiske fristelser på net-auktionen. De endelige hammerslag falder den 10. juni fra kl. 17. Eftersynet foregår på henholdsvis Søren Frichs Vej 34 D i Aarhus og Sundkrogsgade 30 i Københavns Nordhavn.

Se alle russiske effekter på net-auktion 1324

 

Velkommen til russisk auktion hos Bruun Rasmussen!

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Malerier, sølv, smykker og samlerobjekter:
Martin Hans Borg: 8818 1128 · mhb@bruun-rasmussen.dk

Porcelæn:
Charlotte Hviid: 8818 1162 · chv@bruun-rasmussen.dk

Møbler og bronzer:
Anders Fredsted: 8818 1142 · afr@bruun-rasmussen.dk

Ikoner:
Henrik Schleppegrell: 8818 1145 · hsc@bruun-rasmussen.dk