Unikke danske designikoner

Flemming Lassens stol ”Den trætte Mand” er en af hovedattraktionerne på sommerens internationale auktion, der også byder på en række af Børge Mogensens originale møbler fra hans private hjem.

”Den trætte Mand” af Flemming Lassen

Den overpolstrede lænestol i lammeskind blev formgivet i 1935-36 af den danske arkitekt Flemming Lassen (1902-1984), der både er kendt for sine funktionalistiske byggerier og sit enkle møbeldesign. Til Snedkerlaugets Møbelkonkurrence i 1935 tegnede han en overpolstret lænestol i bløde former, der fik navnet ”Hussaren”. Den var udgangspunktet for ”Den trætte Mand”, der blev præsenteret året efter på Snedkerlaugets Udstilling. Målet var at sidde "så varmt og trygt som en isbjørneunge i favnen på sin mor midt på indlandsisen".

Flemming Lassen indledte tidligt i karrieren et samarbejde med sin ven og kollega Arne Jacobsen. De vandt i 1939 førstepræmien i konkurrencen om rådhuset i Søllerød (i dag Rudersdal Rådhus). Herefter fik Flemming Lassen sin egen tegnestue og blev siden underviser ved Kunstakademiets Arkitektskole (1951-63). Hans møbler er uhyre sjældne på auktionsmarkedet og fremstår i dag som ikoniske klassikere inden for den del af modernismen, der kombinerer bløde organiske former med høj kvalitet og funktionalitet.

"Jagtstolen" af Børge Mogensen

Sjældent kommer man så tæt på Børge Mogensen (1914-1972), som tilfældet er i en række udbudte møbler fra møbelarkitektens eget hjem på Soløsevej i Gentofte. Kronen på værket er ”Jagtstolen” – en prototype, som stod i hans smukke havestue. Hjemmet var for ham et laboratorium, hvor han kunne afprøve nye ideer til møbler i praksis. Ud over den udbudte jagtstol, der blev præsenteret på Snedkerlaugets Udstilling i 1950, omfatter auktionen flere prototyper på Børge Mogensens mest berømte møbler.

Som leder af FDB's tegnestue i 1942-50 bragte Børge Mogensen kvalitetsmøbler til fornuftige priser ind i de danske hjem. Herefter fortsatte han fra sin egen private tegnestue med at skabe nogle af 1950'erne og 1960'ernes mest anerkendte klassikere, heriblandt ”Den Spanske Stol”. Hans livslange mission var at skabe enkle, praktiske møbler, der skulle være så tilpas beherskede, at de ikke dominerede menneskets frie livsudfoldelse. Han kritiserede de af hans kolleger, der jagtede modeluner, ignorerede brugsværdien eller gik på kompromis med den langsigtede holdbarhed. Selv brugte han begrænsningen som kreativt værktøj, og han afveg sjældent fra at anvende massivt træ - et materiale, han elskede i alle dets afskygninger.

Sublimt stentøj af Axel Salto

Vi præsenterer denne gang et ekstremt flot udbud af Axel Saltos (1889-1961) sublime stentøj med 32 katalognumre til vurderingspriser fra 15.000-800.000 kr., der giver et enestående indblik i kunstnerens mangfoldige univers. Blandt auktionens højdepunkter er en monumentalvase i spirende stil med sungglasur og en stor vase i spirende stil med okseblodsglasur.

Den riflede, knoppede og spirende stil er karakteristisk for Axel Saltos organiske stentøj, der primært tager udgangspunkt i naturens skabende kraft. Han bevægede sig fra den riflede stil i det tidlige stentøj fra 1929-30 – over den knoppede stil, der udsprang af organiske frugtformer – til den spirende stil, som var direkte inspireret af naturens vækst. Fra midten af 1930’erne orienterede Salto sig ligeledes mod en form for orientalsk mysticisme, der påberåbte sig tingenes iboende kraft, hvilket kastede et subtilt filosofisk skær over hans stentøj. Det handlede ikke om at efterligne naturen, men derimod at genskabe dens ånd.

International auktion 841

Designauktion: torsdag 13. juni fra kl. 15 i Bredgade 33 i København
Eftersyn: 30. maj – 3. juni 2013 på samme adresse


 

Se hele udbuddet af design

Se hele auktionens udbud

Læs mere om auktionen og se eftersynstidspunkter

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Kjelgaard: 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk

Ole Ravn: 8818 1192 · olr@bruun-rasmussen.dk

Amalie Hansen: 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk

Anna Widenborg: 8818 1187 · awi@bruun-rasmussen.dk