Museumskøb og hammerslag

Årets første internationale auktion i Bredgade er netop afsluttet og resulterede i museumskøb, rekorder og andre højdespringere.

C.W. Eckersberg: "En Fart til Charlottenlund. Dampskibet "Caledonia" kommer en Lystbaad imøde". Hammerslag: 1,5 mio. kr.

Axel Salto: Stor vase af stentøj modelleret i knoppet stil. Dekoreret med sort olivinglasur. Sign. Salto, 21380. Kgl. P. Hammerslag: 1,2 mio. kr.

Henry Heerup: "Don Quixote". Sign. Heerup 1970. Skraldeskulptur. H. 112. B. 61. D. 45. Hammerslag: 310.000 kr.

3 billeder

Museer på kunstindkøb

De danske og internationale museer følger ofte vores auktioner på nært hold, og som auktionshus er vi selvsagt glade for at kunne formidle kunst i museumsklasse og på den måde bidrage til fornyelse af museernes samlinger. Auktionens ultimative højdepunkt var et mesterværk af C.W. Eckersberg fra 1824, der skildrer et selskab på søndagsudflugt langs den nordsjællandske kyst. Det blev erhvervet af Statens Museum for Kunst for 1,5 mio. kr. og kan allerede nu opleves på museet.

Thorvaldsens Museum havde også udset sig et værk – nemlig et portræt af Bertel Thorvaldsen fra 1841, der efter at have levet en upåagtet tilværelse i næsten 100 år, blev indleveret hos os for nogle måneder siden. Værket er et resultat af et bemærkelsesværdigt møde mellem tre af tidens store personligheder –  Thorvaldsen selv og de to kunstnere bag portrættet, nordmanden I.C. Dahl og Prins Raden Saleh fra Java. Thorvaldsens Museum løb af med sejren over værket for 340.000 kr.  

Vi opdaterer løbende listen over museumskøb på vores hjemmeside.

Keramisk kunsthåndværk solgt for millioner

Auktionen afspejlede også en helt ny tendens – en enorm efterspørgsel på porcelæn og keramik. De udbudte effekter af denne type strakte sig over en periode fra første halvdel af 1700-tallet og frem til 1960’erne. I den ældre afdeling opnåede et bakkebord med et smukt tebordsblad fra den forgangne Store Kongensgade Fajancefabrik et hammerslag på 500.000 kr., mens 13 dele af Meissens ”Papegøjeservice” gik for et samlet hammerslag på 420.000 kr. Derudover har vi ikke tidligere set så høje priser på ”Flora Danica”, som på denne auktion, hvor f.eks. tolv middagstallerkner blev solgt for 125.000 kr.     

Blandt det moderne kunsthåndværk stod Axel Saltos karakteristiske stentøjsvaser- og figurer stærkt. Vi præsenterede det største udbud af ham set nogensinde, og mange af værkerne gik for svimlende høje priser. En stentøjsvase modelleret i knoppet stil slog dansk auktionsrekord med et hammerslag på 1,2 mio. kr., og en stor frugtformet vase blev solgt for 750.000. I alt opnåede det samlede udbud af Salto et hammerslag på 3,6 mio. kr.

Antikviteter på spring

Andre antikviteter tog også himmelflugten, heriblandt et norsk baroklågkrus fra ca. 1650, der blev solgt for et hammerslag på 260.000 kr. Samme pris opnåede en kolossallysekrone af forgyldt bronze, som efter sigende skulle have prydet stuerne hos Prins Friedrich af Hessen-Kassel i Dehns Palæ i Bredgade. Blandt møblerne gjaldt det et par franske signerede Louis XV-armstole af ebenisten Louis Cresson, hvor køberen måtte betale 110.000 kr.

Don Quixote og danseskoen

I kategorien moderne malerier var en af de helt store overraskelser den folkekære Henry Heerup, der med et hammerslag på 310.000 opnåede auktionsrekord for en finurlig skraldeskulptur, der som angivet i titlen forestiller den sagnomspundne hovedperson Don Quixote fra Cervantes litterære klassiker af same navn. Heerups maleri ”Danseskoen” med nissen, alfen og solsikken fulgte trop og blev solgt for 270.000 kr. Disse hammerslag udgør de højeste priser, vi har set på Heerups kunst i mange år.

Fra Cobra til Picasso og Warhol

Den danske cobrakunst viste sig stadig at have vind i sejlene – ført an af Egill Jacobsens maleri "Objektspaltning" fra 1938. Jacobsens fascination af masken som motiv er uomtvistelig i dette værk, og med et hammerslag på 560.00 kr. blev det auktionens dyrest solgte moderne maleri stærkt efterfulgt af to værker af cobrapioneren Asger Jorn til hver 300.000 kr. Der var ligeledes stor opmærksomhed omkring auktionens moderne grafiske værker, heriblandt Picassos portræt af vennen og kunsthandleren Ambroise Vollard, der gik for 105.000 kr., mens Andy Warhols portræt af ”Mao” fik et hammerslag på 240.000 kr.

Nordisk design i verdensklasse

Auktionen blev afsluttet på behørig vis med nordisk design, der udover de flotte priser på Saltos stentøj, bød på mange overraskende hammerslag på de danske møbelklassikere, heriblandt et par mix-stole af Kaare Klint til 410.000 kr. og et Wegner-skrivebord, som havde tilhørt professor Herbert Krenchel, manden bag Krenit-skålen, til 250.000 kr.

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Kasper Nielsen: 8818 1121 · kn@bruun-rasmussen.dk

For yderligere information, kontakt venligst:

Kasper Nielsen: 8818 1121 · kn@bruun-rasmussen.dk

For yderligere information, kontakt venligst:

Kasper Nielsen: 8818 1121 · kn@bruun-rasmussen.dk