Eckersberg netop solgt for 1,5 mio. kr.
Et festklædt selskab på søndagsudflugt ud for kysten ved Charlottenlund en blæsende sommerdag. Danmarks første dampskib ”Caledonia” og Frederik V’s mastekran i Københavns Havn skimtes i baggrunden. Så er scenen sat for C.W. Eckersbergs (1783-1853) marinemaleri med det cirkulære format – som var motivet set gennem en søkikkert. Samme år som maleriets tilblivelse købte Prinsesse Caroline Amalie det direkte af Eckersberg.
Den præcise iagttagelse af verden
Dansk malerkunsts fader! Dette prædikat har fulgt Eckersberg siden midten af 1800-tallet, og ingen har siden betvivlet dets rimelighed. Han voksede op i en tid, hvor dansk kunstliv var yderst begrænset. På Det Kongelige Danske Kunstakademi blev eleverne uddannet til at tjene systemet, og kunsten kom derfor til at afspejle den enevældige konges præferencer og fungerede primært som propaganda.
Eckersberg udfordrede tidens kunstliv. Han kom til at stå som eksponent for et nyt kunstsyn, der hentede inspiration i en positivistisk tankegang, som udfoldede sig i første halvdel af 1800-tallet. Med de nye videnskabsidealer i baghovedet arbejdede Eckersberg med den præcise iagttagelse af naturen, menneskekroppen, hverdagslivet og kulturen og fastholdt disse oplevelser i sine værker. Som et led i hans bestræbelser på den præcise gengivelse af verden var han helt fra sine unge år stærkt optaget af perspektivets betydning for kompositionen.
Eckersberg tog dermed udgangspunkt i den virkelighedsnære skildring, men ikke forstået på den måde, at hans værker ikke var komponerede – det var de, og det endda ned til mindste detalje! Han valgte de vinkler, der var bedst for motivet – også selvom det krævede, at et træ eller bygning blev flyttet i kompositionen.
Havet som omdrejningspunkt
Med sin lange kystlinje og markante status som søfartsnation er det naturligt, at Danmark gennem tiden har fostret en stor mængde kunst med havet som omdrejningspunkt. For Eckersberg blev fascinationen af det maritime grundlagt allerede i barndommen, hvor han observerede skibene i farvandet omkring Als. ”Jeg har en egen Liebhaveri for Skibsvæsenet”, skrev Eckersberg engang til sin ven, den norske maler I.C. Dahl, og også som kunstner kom han til at nære en særlig kærlighed for den maritime genre.
Eckersbergs interesse gjaldt primært samspillet mellem naturen og det menneskeskabte, og hans marinebilleder kan således ses som udtryk for en konfrontation mellem romantikken og oplysningstidens idealer. Som observator af virkeligheden skrev Eckersberg gennem årene et utal af dagbøger, heriblandt om vind- og vejrforhold. Disse registreringer overførte han til sine maritime lærreder. Samtidig foretog han indgående studier af skibenes beskaffenhed og vindforholdenes betydning for sejlenes, havets og himlens udseende. Han stillede således store krav til genrens udøvelse, og ingen beherskede den med så stor præcision som ham.
Eckersberg står som dansk kunsts ubetinget største marinemaler, og vi glæder os over at have haft dette maritime mesterværk under hammeren.
For yderligere information, kontakt venligst:
Birte Stokholm: +45 8818 1122 · bst@bruun-rasmussen.dk
Martin Hans Borg: +45 8818 1128 · mhb@bruun-rasmussen.dk
Jeannette Trefzer: +45 8818 1123 · jet@bruun-rasmussen.dk
For yderligere information, kontakt venligst:
Birte Stokholm: +45 8818 1122 · bst@bruun-rasmussen.dk
Martin Hans Borg: +45 8818 1128 · mhb@bruun-rasmussen.dk
Jeannette Trefzer: +45 8818 1123 · jet@bruun-rasmussen.dk