Heide og Helledie

Netop nu har man mulighed for at erhverve et stykke kristendomshistorie tilsat et moderne formsprog med ti skulpturer af de jyske billedhuggere Erik Heide og Niels Helledie.

Autodidakte billedhuggere

Morsingboen Erik Heide (f. 1934) er uddannet maler på Kunstakademiet i København i 1951-54 og på Grafisk Skole i 1957. Han er imidlertid selvlært som billedhugger og arbejder oftest i støbejern og granit.

Niels Helledie (f. 1927) er uddannet folkeskolelærer og er ligesom Heide selvlært billedhugger. Hans værker bliver primært udført i keramik, men han arbejder også med collageagtige sammenstillinger af bemalet drivtømmer, stentøj, glas og metal m.m.

Heide og Helledie er begge kendt som værende nogle af vores væsentligste nulevende kirkeudsmykkere. Heide som udsmykker af bl.a. Ravnsbjergkirken ved Århus, og Helledie som udsmykker af bl.a. Hasseris Kirke og Aarestrup Kirke.

Romansk inspiration

De to jyske billedhuggere har det til fælles, at de henter inspiration i den romanske og middelalderlig kunst og begge kredser om de kristne grundsymboler.

I takt med at den kristne tro og kultur blev rodfæstet i Danmark, kom også billedkunsten og arkitekturen til at afspejle tilhørsforholdet til den romanske stil, som den kom til udtryk ude i Europa. En lang række landsbykirker i Danmark blev således bygget i romansk stil, hvorfor kirkeudsmykningen er tilpasset denne form arkitektur og rum. Cirklen, rundbuen og andre organiske former blev afgørende i udsmykningen som symbol på den guddommelige orden.

Den religiøse motivkreds

Det er netop også cirklen, der umiddelbart knytter de ti udbudte værker af Heide og Helledie sammen, og referencen til den romanske kirkekunst er tilstedeværende i dem alle. Heide omdanner enkelheden og det naive udtryk i den romanske kunst til et moderne formsprog, som det f.eks. kommer til udtryk i skulpturerne "Dobbelthoved" og "Moder med Barn".

I Helledies såkaldte bondekrucifikser er fokus lagt på skildringen af Kristus, der ikke nødvendigvis fremstilles som den lidende Kristus. I værkerne skildres han nemlig også som den vrede Kristus eller den sejrende og barbariske Kristus. Dermed tager skulpturerne deres udgangspunkt i den romanske periode, hvor kristendommen skulle udbredes i Norden. I forsøget på at overbevise vikingerne om det kristne budskab, blev formidlingen af de religiøse fremstillingerne tilpasset den nordiske kultur, således at Kristus f.eks. blev skildret som rødhåret, rødskægget og en anelse barbarisk i sit udtryk. Helledies romanskinspirerede måde at skrildre Kristus på ses bl.a. i værkerne ”Gyldte Koppe”, ”Kristus” og ”Krucifiks”.

En del af de udbudte værker af Heide og Helledie stammer fra pressefotografen Børge Venges samling. De endelige hammerslag falder tirsdag den 5. februar fra kl. 20.

 

By med på de 11 værker her

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Beck: +45 8818 1186 · pb@bruun-rasmussen.dk

For yderligere information, kontakt venligst:

Peter Beck: +45 8818 1186 · pb@bruun-rasmussen.dk