Online Extra 712

Bruun Rasmussen præsenterer nu årets anden Online Extra auktion over ældre malerier og grafik. Auktion 712 finder sted onsdag den 21. marts.

Eftersyn i Vejle og Havnen

På eftersynet i Vejle finder man en maritim stemning med Alfred Olsens maleri ”Sejlskibe i oprørt hav ud for mole med personer”, der er vurderet til 10.000 kr. Eller man vil kunne leve sig ind i den særlige atmosfære med to italienske kvinder, der høster efterårets vindruer. Dette næsten eksotiske høstsceneri er malet i den italienske by Vendimia og er vurderet til 8.000 kr.

På eftersynet i Havnen udbydes inden for kategorien grafik blandt andet to akvatinter med jagthunde af Jean Pierre Marie Jazet, efter Alfred de Dreux. Disse populære jagtmotiver i gammel original indramning fremtræder med friskhed i både farve og detaljer. Akvatinterne er samlet vurderet til 6.-8.000 kr.

Også et skagensmaleri af høj kvalitet, nemlig Michael Anchers “En fisker med hat og pibe skuer ud over havet”, har fundet vej til eftersynet i Havnen. Det er vurderet til 10.-15.000 kr., og i dette studie har Ancher med mesterlig enkelhed fanget fiskerens koncentration, der antagelig er rettet mod vejrets udvikling i horisonten. Af andre stemningsfyldte malerier kan nævnes et bornholmsk interiør, der er malet af H.C. Koefoed (1849-1921) og har en vurdering på 10.-15.000 kr. Her byder maleren os inden for i en stue, der prydes af et bornholmerur og et skibsportræt.

Blomster i kunsten

I Havnen kan De opleve såvel danske som udenlandske blomstermalerier. Blandt de danske værker kan fremhæves en opstilling af Christine Løvmand (1803-1872) med jordbær og smørblomster i en opsats på et bord. Christine Løvmand var elev af C.W. Eckersberg samt J.L. Camradt, og stilmæssigt ligger hun meget tæt op ad sin samtidige kollega, blomstermaleren I.L. Jensen (1800-1856). Christine Løvmands opstillinger er ofte kendetegnet ved blomster og frugter i en – gerne kostbar – opsats på en karm eller en marmorflise. Denne lille perle er vurderet til 10.000 kr.

Med på auktionen er ligeledes en opstilling med lyserøde roser af en ubekendt maler, der dog er tilskrevet som tilhørende I.L. Jensen skole. Det antages, at maleriet er udført af en kvinde fra det bedre borgerskab. Det var i tiden meget populært for kvinder at modtage undervisning i blomstermaleriets kunst, men de kvindelige malere fik dog ikke altid den velfortjente anerkendelse, idet blomstermaleriet lå lavt i kunsthierarkiet. I dag er maleriet vurderet til 6.000 kr.

Blandt de udenlandske blomstermalerier kan nævnes et par opstillinger af den hollandske kvinde Adriana Sophia Fontein (1888-1965). Malerierne adskiller sig fra den danske skole i både tid og sted, men også i selve formen. De er mere studieprægede og impressionistiske og dermed ikke så minutiøst udførte, som de opstillinger vi kender fra det 19. århundredes danske malere. Fonteins to malerier er samlet vurderet til 3.-5.000 kr.

Storfyrstinde Olga Alexandrovna Romanova

Som noget særligt kan vi på eftersynet i Havnen præsentere to vandfarver af storfyrstinde Olga (1882-1960). Hun er kendt for sine rolige og farverige malerier, der bestemt ikke afspejler hendes omtumlede tilværelse mellem det russiske kejserhof, to ægteskaber, Den russiske Revolution samt et liv i fattigdom og landflygtighed i Danmark og Canada.

Det var storfyrstinde Olgas moder, den danskfødte kejserinde Dagmar, som opdagede sin unge datters kunstneriske evner. Dagmar, der i Danmark var blevet undervist af Heinrich Buntzen og derfor havde kunstnerisk indsigt, blev opmærksom på, at datteren bedst koncentrerede sig i skoleundervisningen, når hun samtidig sad og tegnede. Kejserinde Dagmar lod derfor Olga undervise af maleren Stanislaw Johannowitsch Zukowski (1873-1944), og herefter gik der næppe en dag, uden at storfyrstinden malede.

Under Den russiske Revolution blev storfyrstinde Olga holdt i fangenskab på Krim ved Sortehavet 1917-1919 sammen med flere medlemmer af den kejserlige familie, blandt andre sin moder. Kejserinde Dagmar flygtede i 1919 til England, men rejste samme år til Danmark, hvor hun tog ophold på Hvidøre Slot ved Klampenborg. Storfyrstinde Olga, hendes borgerligfødte mand Nikolaj Kulikovsky og deres to sønner forlod derimod først Rusland i 1920, hvor de også rejste til Danmark og flyttede ind hos Dagmar. Storfyrstinde Olga var et ukueligt menneske og formåede i sit nye ægteskab at opretholde en stor livsglæde. Dette kunne hun blandt andet gøre ved fortsat at male. Efter kejserinde Dagmars død i 1928 købte storfyrstinden og hendes mand gården Knudsminde i Ballerup, hvor de levede som landbrugere. Salget af storfyrstinde Olgas traditionelt naturalistiske værker, der var meget populære i befolkningen og desuden udstillet på Charlottenborg i København, forbedrede emigranttilværelsen økonomisk.

Ægteparret boede i Ballerup indtil 1948, hvor de af sikkerhedsmæssige årsager efter 2. verdenskrig valgte at emigrere til Canada. Her døde Olga i 1960 som verdens sidste storfyrstinde og som en fattig enke, men med sin personlighed og værdighed i behold.

Nærværende vandfarver fremstår som klassikere inden for storfyrstindens favoritgenrer: Den ene er en opstilling med blomster på et havebord, medens den anden er et sommerlandskab. Værkerne er malet i Danmark, og begge to vidner om hendes store sans for at forevige naturen og dens blomster. Begge værker er vurderet til 12.-15.000 kr.

Afdelingen for Ældre Malerier ønsker Dem god fornøjelse på onlineauktion 712, der finder sted onsdag den 21. marts.

Se alle emner

 

For yderligere information kontakt venligst:

Anne Marie Dyrby Andreassen: +45 3343 6963 · a.m.andreassen@bruun-rasmussen.dk

Martin Hans Borg: +45 3343 6843 · m.borg@bruun-rasmussen.dk

 

For yderligere information kontakt venligst:

Anne Marie Dyrby Andreassen: +45 3343 6963 · a.m.andreassen@bruun-rasmussen.dk

Martin Hans Borg: +45 3343 6843 · m.borg@bruun-rasmussen.dk