Våben og militaria på auktion
Dansk tapriffel M/1848.
Slesvigsk gendarmeripistol M/1851.
Danske kavaleripistoler M/1807
Kaukasiske flintlåspistoler.
Flinlåspistoler af Johan Andreas Kuchenreuter.
Japansk Samurairustning fra det 19. århundrede.
Dansk militaria
Inden for kategorien dansk militaria blev en dansk tapriffel M/1848 solgt for den rekordhøje pris af 32.000 kr. Riflen var med bevaret original blånering og med det originale ”græshoppevisir” efter bøssemager Jessens patent. Samtidig var riflen i særdeles god stand og en af de først producerede af slagsen, hvilket hammerslaget også vidnede om. Derudover blev en sjælden dansk militærpistol, en Løbnitz forsøgspistol M/1841 med underliggende bøjlelås, solgt for 37.000 kr. mod en vurdering på 20.000 kr.
Helt usædvanligt blev også 3 kolbepistoler, der blev brugt af de slesvigske gendarmer fra 1851, udbudt på forårets våbenauktion. Der blev i sin tid i alt fremstillet ca. 170 eksemplarer af pistolen. Auktionens bedste eksemplar blev solgt med tilhørende værktøj og gik for 46.000 kr. Et tilsvarende eksemplar, dog i noget ringere stand, gik for 22.000 kr., mens det sidste eksemplar gik for blot 9.000 kr.
Auktionen bød også på et par danske kavaleripistoler med indvendige låse af model 1807, og de blev solgt for henholdsvis 15.500 og 5.500 kr. Den store prisforskel afspejler to vigtige forhold, der spiller en betydelig rolle, når man køber samlervåben. Dels var den billigste i noget ringere stand end den dyreste, hvad der naturligvis altid vil afspejles i prisen. Dels var den dyre tillige stemplet med en afdelingsstempling fra efter 1842 og har derfor antageligt været anvendt under den første slesvigske krig, mens den billige pistol var ustemplet og derfor uden påviselig historie.
Privatvåben
Under kategorien privatvåben blev auktionens dyreste pistoler solgt. Der er tale om et par græske pistoler med flintelåse fra ca. 1800 med skæfter støbt i forgyldt messing og dekoration i form af bladslyng. Pistoler af denne type blev anvendt over det meste af Kaukasus, men det er usædvanligt at se dem i denne kvalitet på vores breddegrader. Ikke uventet kom køberen fra Grækenland, og pistolernes hammerslag lød på hele 80.000 kr. mod en vurdering på 18.000-20.000 kr. Inden for samme kategori blev også et par særdeles fine pistoler af Johan Andreas Kuchenreuter solgt. Pistolerne var i perfekt stand og blev solgt i tilhørende kasse med alt tilbehør for 60.000 kr.
Generelt blev de private pistoler solgt i nærheden eller noget over vurderingen, og alt tyder på, at der atter er ved at være interesse for private luksuspistoler blandt såvel danske som udenlandske samlere. I nogle år har prisniveauet for sådanne været lavt, men auktionen vidnede om, at dette er ved at vende.
Også de ældre rifler og haglbøsser blev solgt for pæne priser, og her er der oftest tale om særdeles godt håndværk. Rifler og haglbøsser blev tit anvendt af flere generationer af jægere og skytter, der har passet og plejet dem. På auktionen blev f.eks. en dobbeltriffel af den kendte tyske bøssemager Funck & Söhne i Solingen i bedste kvalitet solgt for et hammerslag på 10.000 kr. Dertil kommer en velbevaret riffel af den engelske bøssemager Whitworth i tilhørende kasse, der fandt sin nye ejer for 30.000 kr.
Japanske rustninger og orientalske våben
Af auktionens mange emner må særligt 3 japanske rustninger fremhæves, hvoraf 2 blev solgt for hver 70.000 kr. Den ene rustning blev solgt med tilhørende opbevaringskasse, og den havde mærket for familien Omodaka på brystpladen. Desuden var den med gule bånd og antageligvis fremstillet i 1800-tallet, mens den anden rustning er fremstillet meget tidligere – antagelig sent i 1600-tallet. Japanske rustninger er usædvanligt dekorative, og de har sammen med de japanske våben i de sidste 100 år haft en stor international kundekreds. Dette bevirker, at prisniveauet for gode ting er særdeles højt, hvad der også gjaldt de to rustninger.
Auktionen udbød også en række orientalske våben, og her bør særligt fremhæves en meget sjælden barne-shamsia, der blev solgt for 29.000 kr. Dertil kommer et kraftigt, bredt, persisk Oama-sværd med skede, der gik for et hammerslag på 25.000 kr.
Blankvåben og ældre våben
Auktionen bød også på en del europæiske blankvåben, og særligt bemærkelsesværdigt i den forbindelse er en sjælden dansk mindesabel fra Slaget på Reden den 2. april 1801, der blev solgt for 18.000 kr. Af auktionens endnu ældre våben bør nævnes et sæt sjældne flintepistoler af den danske bøssemager Heinrich Kappel fra omkring 1710, der fik hammerslag ved 16.000 kr.
Vi tager løbende imod indleveringer til vores online våbenauktioner, der finder sted den fjerde tirsdag i hver måned. Derudover tager vi netop nu imod indleveringer til vores store, internationale våbenauktion i december, så skulle De være i besiddelse af våben, trofæer eller samlinger, som De ønsker at få vurderet med henblik på salg, står vi naturligvis til Deres rådighed.
Yderligere information kan fås ved henvendelse til:
David Utzon-Frank: +45 3343 6996 · d.utzon-frank@bruun-rasmussen.dk