Stor privatsamling af lågkrus
Allerede fra middelalderen havde lågkruset indtaget en afgørende plads i dagligdagen, formentlig p.g.a. den simple mekaniske anordning, der var blevet fæstnet på krusets topstykke.
Vippelågets opfindelse var genial i hele sin enkelhed, den var praktisk og nyttig ved sommertide, hvor fluerne herskede i hobetal og ydermere havde den den fordel, at varme drikke kunne holde temperaturen stabil i længere tid.
Rhindalen var i middelalderen Europas vigtigste center for stentøjsproduktion. Noget af det ypperste var den fine grålige nærmest cementagtige keramik som blev fremstillet i Siegburg-området.
Grés de Flandres eller Westerwald keramik som samlere benævner idag, er grå saltglaseret stentøj, med en karakteristisk glasur, svingende fra de sortblå til de mangan-purpur toner. Typen var blev produceret i Westerwald distriktet var bl.a. “Enghalskrug” (krus med snæver munding) og “Kugelbauchkrug” (kuglekrus) mens “Walzenkrug” (Cylinderkrus) var den mest almindelige type som oftest blev brugt som grundform i det meste af Tyskland.
Den imponerende samling består af hele 64 lågkrus og krus. Den blev påbegyndt i slutningen af 1940erne af en passioneret samler.
Som dekoratør af profession bragte det ham til store dele af Danmark og på flere internationale udstillinger i udlandet hvilket gav ham rig mulighed for at samle krus fra hele Tyskland. I 1964 var samlingen blevet så stor, at der blev lavet en artikel om den i Vejle Amts Folkeblad.
Samlingen afspejler en stor alsidighed både i alder, type og dekoration. Flere af krusene er smukt dekoreret i blåt eller polykrome farver med figurer, dyr og blomster i landskaber eller ornamentik, alle monteret med låg af tin ofte sirligt graveret eller punslet med navnetræk og årstal.
Yderligere information kan fås ved henvendelse til:
Finn Meesenburg: +45 7943 6925 · f.meesenburg@bruun-rasmussen.dk
Mette Budde Rostock: +45 7943 6909 · m.rostock@bruun-rasmussen.dk