Året, der gik!

Jesper Bruun Rasmussen fortæller om en række af de begivenheder og tiltag, der kom til at tegne 2012 i auktionshuset.

Axel Salto: Frugtformet vase af stentøj. Hammerslag: DKK 500.000.

En flaske Château Latour dobbeltmagnum 1945. Hammerslag: DKK 175.000.

Kunstneren Mikael Melbyes portræt af mig, som han overrakte på min 70-års fødselsdag.

Vilhelm Hammershøi: "Stue". 1909. Erhvervet af Statens Museum for Kunst i september måned.

Bruun Rasmussens delegation på messen "Business of Design Week" i Hongkong i begyndelsen af december.

5 billeder

Et godt auktionsår

Nu er året ved at gå på hæld, og for en stund vil jeg vende blikket tilbage på det snart forgangne år. Omkring 100.000 katalognumre med kunst, antikviteter, moderne design, smykker, ure og samlerobjekter har været under hammeren på vores daglige net-auktioner og årets internationale auktioner i Bredgade. Vi har kunnet konstatere, at der nu igen er kommet gang i kunstmarkedet efter nogle vanskelige år. Vores største opgave fremover er at matche prisniveauet med købers forventninger.

En af de nye tendenser, som vi har set i 2012 er, at moderne dansk design for alvor har rodfæstet sig på det internationale kunstmarked. Designentusiaster fra hele verden har fået øjnene op for det særegne ved de danske møbelklassikere, der bliver massivt eksponeret i alverdens designmagasiner. Det har sat sine spor på vores auktioner. Vi solgte f.eks. en stol af Hans J. Wegner til et hammerslag på 350.000 kr., og på den netop afsluttede internationale auktion solgte vi en stentøjsvase af Axel Salto for ikke mindre en halv million kroner.

Året har selvfølgelig også budt på bemærkelsesværdige hammerslag inden for andre kategorier – f.eks. har vinafdelingen for et par uger siden opnået et hammerslag på 175.000 kr. for en enkelt flaske Château Latour dobbeltmagnum 1945, mens en samling på 60 sjældne førsteudgaver af H.C. Andersen gik for 620.000 kr.

Finn Juhl 100 år

I september hyldede vi Finn Juhl i anledning af 100-året for hans fødsel. Det skete med en storstilet auktion med 100 af hans designklassikere efterfulgt af møbelikoner fra andre danske arkitekter. På eftersynet fik vi besøg af verdens største Finn Juhl-samler, den japanske professor Noritsugu Oda, der i en rørende tale fortalte om sin passion for den berømte danske arkitekt. Med et samlet hammerslag på 10 mio. kr. blev auktionen den største designauktion i Bruun Rasmussens historie.

Flere fødselsdage …

2012 blev også året, hvor jeg selv rundede de 70. Begivenheden blev fejret i vores domicil i Sundkrogsgade i Københavns Nordhavn, hvor både kunder og venner af huset dukkede op med lykønskninger. Blandt gæsterne var kunstneren Mikael Melbye, der var med til i bogstaveligste forstand at løfte sløret for sit portræt af undertegnede, som han de foregående måneder havde malet. Portrættet, som kunstneren overrakte, var en gave fra mit personale i anledning af mit 50-års firmajubilæum sidste år. Jeg er selv meget tilfreds med resultatet. Portrættet kan p.t. ses ved indgangen til receptionen i Bredgade.

Når museerne køber kunst

En del af den kunst, vi sælger, havner på danske og internationale museer. Det er altid en fornøjelse at gå rundt på udstillinger og støde på værker, vi selv har haft under hammeren gennem årene.  

I år har vores malerier blandt andet fundet vej til AROS, Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot, Nivaagaards Malerisamling , Skagens Museum og ikke mindst Statens Museum for Kunst, der i efteråret købte et gådefuldt maleri af Vilhelm Hammershøi for 1 mio. kr., som blev årets dyreste museumskøb.

Kineserier

Som auktionshus er det altafgørende at følge kunstmarkedet på nært hold og løbende opsøge nye markeder. Og ingen tvivl om, at Kina er en af de stærkest voksende økonomier i disse år. Vi mærker en øget interesse fra disse kanter og har derfor intensiveret vores salgstiltag i Fjernøsten. Det har betydet gentagne besøg i Hongkong i løbet af året med formålet at vedligeholde og udbygge vores kundekreds, bl.a. i forbindelse med nogle af Asiens største antikvitets- og designmesser. Vi er stolte over at tage del i en over 300 år lang tradition for handel mellem Danmark og Kina, og vi glæder os til vores fortsatte indsats i Fjernøsten.

Midt i en mediestorm

Vi sluttede året af med en vigtig beslutning – nemlig ikke længere at sælge uforarbejdede horn fra næsehorn på vores auktioner. Det er fuldt legalt at sælge disse horn ifølge gældende dansk lovgivning, såfremt Naturstyrelsen har udstedt de såkaldte CITES-certifikater, hvilket var tilfældet med de horn, der skulle have været solgt på vores våbenauktion. Vi har imidlertid det seneste stykke tid modtaget en række henvendelser fra offentligheden og været i mediernes søgelys, hvilket var medvirkende årsag til, at vi trak de pågældende horn tilbage og valgte at stramme op på vores etiske regelsæt. Det er en beslutning, som mange sikkert glæder sig over, og kun få er ærgerlige over.

Med disse ord vil jeg ønske alle en rigtig glædelig jul og godt nytår – og husk at følge med i net-auktionerne, der fortsætter julen over. På gensyn i 2013, hvor vi allerede i februar blænder op for årets første internationale auktion i Bredgade med eftersyn fra den 21.-25. februar

 

Jesper Bruun Rasmussen