En farverig palet

Mogens Zieler var om nogen vidtfavnende i sin kunstneriske løbebane. Et lille udsnit af hans farverige virke udbydes til salg på vores net-auktion i uge 42. Byd med nu!


Fra maleri og større udsmykningsopgaver til grafik, tegning og bogkunst - altsammen havde plads på Mogens Zielers (1905-1983) genremæssige palet. Udover dette var Zieler en farverig personlighed, med en humoristisk tilgang til livet, hvilket hans samlede værk og virke bærer tydelige præg af.

Mogens Zieler starter som elev hos Harald Giersing i årene 1926-27, inden han fortsætter sin uddannelse på Den Grafiske Skole og siden Freskoskolen på Københavns kunstakademi.

Omend den korte læretid hos Giersing påvirker Zielers tilgang til billedkunsten og dens lovmæssigheder, er hans letgenkendelige stil helt hans egen. Både når det gælder bearbejdningen af livets lette sider og de mere tungsindige emner, danner linjens rytme, lokalfarven og forholdet sort/hvid det overordnede udgangspunkt for værkernes opbygning.

Katte og kvinder

Mogens Zielers motivverden kredser om det nære med hustruen Bennie og den hjemlige natur som faste ankerpunkter. Egnen omkring parrets bopæl ved Sondrup Bakker manifesterer sig gerne i symbolladede, dystre nattescenarier i modsætning til den mere underfundige, krøllede streg i skildringen af alt fra parrets katte – den hvide Ulle og den sorte Bass – til ræve og rønnebær.

Inspiration fra Østen

Dog retter Zieler samtidig blikket mod verdens mangfoldighed. I 1939 foretager han og Bennie en seks måneders rejse med skib til Java, Bali og Celebes med henblik på inspiration til et påtænkt udsmykningsarbejde i Århus. På grund af krigen realiseres opgaven aldrig, men de eksotiske påvirkninger Zieler bringer med hjem i bagagen, sætter fremover tydelige præg på hans kunstneriske virke.

Et eksempel herpå kan ses i ”Fra Kysten ved Pare2" fra 1968 (Pare Pare, Indonesien), hvor de optrukne sort/hvide fiskerbåde, mørkebrune indonesiske pigeben og svajende grønne palmeblade står som et fjernt erindringsbillede fra turen og bryder den ellers ganske tomme billedramme.   

Øret og øjet

Også i musikken finder Zieler en uudtømmelig inspirationskilde. Sækkepibens begrænsede popularitet i pænere kredses øregange står ikke som en hindring for Zieler, der gennem både lyd og billeder udviser en livslang og passioneret fascination af det særegne instrument. Det er The Gordon Highlanders' piber og trommer, der via en radiotransmission fra London i 1936 toner Zieler ind på den skotske sækkepibes brusen. Zieler tager siden udfordringen op og bliver med tiden selv en ganske virtuous betvinger af instrumentet.

”Livsfrisen” fra 1966 ses Zieler således som piber iført en modificeret skotsk beklædning omgivet af Bennie, kattene og hesten Sorte Kasper, mens ”The Gordon Highlanders, Pipes & Drums, Summerdress” fra 1961 hylder det stolte militærregiment marcherende gennem højlandet iklædt fuld paradedragt. Endvidere er Zieler forgangsmand i forsøget på at udgive et dansk repertoire, heriblandt, og måske noget paradoksalt, ”I skovens dybe stille ro”. 

Mogens Zieler udstillede første gang 1926 på Kunstnernes Efterårsudstilling, fra 1934 som medlem af Høstudstillingen, og fra 1945 hos Decembristerne. Retrospektive udstillinger af hans arbejder blev holdt i Kunstforeningen i København i 1958 og i Århus 1964-65. En særlig omfattende repræsentation af hans arbejder kan ses på Horsens Kunstmuseum. Mogens Zieler modtog Eckersberg Medaillen i 1954.

 

Se alle Mogens Zielers udbudte værker her

 

For yderligere information eller vurdering, kontakt venligst:

Niels Raben: 8818 1181 · nr@bruun-rasmussen.dk

Niels Boe Hauggaard: 8818 1182 · nbh@bruun-rasmussen.dk

Kathrine Eriksen: 8818 1184 · ke@bruun-rasmussen.dk

Peter Beck (Aarhus): 8818 1186 · pb@bruun-rasmussen.dk

 

 

For yderligere information eller vurdering, kontakt venligst:

Niels Raben: 8818 1181 · nr@bruun-rasmussen.dk

Niels Boe Hauggaard: 8818 1182 · nbh@bruun-rasmussen.dk

Kathrine Eriksen: 8818 1184 · ke@bruun-rasmussen.dk

Peter Beck (Aarhus): 8818 1186 · pb@bruun-rasmussen.dk