Danske og norske stemningsbilleder
H.A. Brendekilde blev født 1857 i den fynske landsby Brændekilde som søn af en træskomager. Han viste tidligt kunstneriske evner, men opvokset i fattige kår blev han uddannet i Odense som stenhuggersvend, der trods alt var et kunstnerisk fag. Her blev han imidlertid opdaget af en enkefru Blumensaadt, som opfordrede og støttede ham økonomisk i at søge ind på Københavns Kunstakademi, hvorfra han 1877-1881 blev uddannet modellerer. Alligevel besluttede han sig for at leve som maler.
H.A. Brendekildes første malerier efter akademiet var landskabsmotiver i en post-romantisk stil. Efterhånden foretrak han dog – ligesom sin akademikammerat L.A. Ring – et socialt motivvalg og realistiske genremalerier med åbenlyse budskaber. H.A. Brendekilde døde 1942 i Jyllinge som en yderst anerkendt maler.
Udover ovennævnte ”Sommerdag i haven. To kvinder i samtale ved havelågen”, sælges på den efterfølgende online auktion 602 også H.A. Brendekildes maleri ”Åløb gennem landskabet” (kat.nr. 601). Begge malerier har tilhørt enkefru Blumensaadt.
Georg Anton Rasmussen var født 1842 i Stavanger, men blev elev af den tyske maler, Oswald Achenbach (1827-1905) i Düsseldorf. Flere af G.A. Rasmussens tyske motiver stammer derfor fra Düsseldorf-området, men også fra Berlin, hvortil han flyttede i 1899. Hans landskabsmalerier var meget populære, idet G.A. Rasmussens farvesyn var mere kraftigt og personligt end sædvanligt i datidens Tyskland. Her var ligeledes efterspørgsel på de norske naturscener og fjordpartier, som han efterhånden blev en mester i at udføre, og som han stadig er meget kendt for.
På trods af, at G.A. Rasmussen efterhånden blev en norsk-tysk personlighed, glemte han ikke sin hjemstavn. Han malede flere norske motiver efter hukommelsen, men mange blev også udført under ferier i fødelandet. Blandt flere kunstnere var han en velkendt gæst på Hotel Stalheim, nord for Oslo. G.A. Rasmussen kunne her benytte samtidens turisme og kurgæster, idet han malede lokalmotiver, der straks kunne sælges til hotellets gæster.
G.A. Rasmussen døde 1914 i Berlin.
De er velkommen til at kontakte:
Martin Borg: +45 3343 6843 · m.borg@bruun-rasmussen.dk