Skulpturelle fristelser
César: "Compression", 1969-70. Vurdering: DKK 75.000-100.000.
Lynn Chadwick: "Maquette I Beast", 1967. Vurdering: DKK 40.000-50.000.
Skulpturens historie
Ser man på skulpturens historie går den europæiske tradition helt tilbage til antikkens Grækenland, hvor man foretrak de klassiske marmorskulpturer af atletiske mænd og yndefulde kvinder. Karakteristisk for skulpturen som genre er den tredimensionelle form, der oprindelig tog afsæt i udskæringer, afstøbninger og modellering i sten, metal og træ. I dag er kunstformen langt mere frigjort i forhold til former, farver og materialer. Det var især skulpturerne fra første halvdel af det 20. århundrede, der gjorde op med den antikke tradition ved at frigøre sig fra naturens former og introducere den abstrakte skulptur. Siden da har billedhuggere verden over budt på mange forskellige udtryk fra kubismens kantede former til surrealismens ubevidste univers, over minimalismens enkle udtryk til nutidens komplekse kunstinstallationer.
Skrot-skulpturer
Med på sommerens auktion er en række markante internationale navne, heriblandt den franske billedhugger César (1921-1998), der er kendt for sine kompressions- og ekspansionsprincipper. De kommer til udtryk i flere af auktionens skulpturer, hvor César dels har komprimeret bildele og ølkapsler til små kompakte skulpturer og modsat ladet mælken flyde ud af en væltet kande. Han blev i 1960’erne anset for at være én af Frankrigs førende billedhuggere og forbløffede sin samtid med sine komprimerede skrot-skulpturer, der også gik under betegnelsen ”Nouveau Réalisme” (ny realisme). I 1965 begyndte han at arbejde med afstøbninger af menneskets kropsdele - mange kender nok den gigantiske tommelfinger i bronze, som udstilles på Louisiana i Humlebæk. Herefter kastede han sig over ekspansionsprocessen, hvor han eksperimenterede med, hvorledes nogle væsker udvider sig og størkner. Det ser man netop et fint eksempel på i skulpturen af den væltede mælkekande.
Fantasifulde væsener
Den britiske billedhugger Lynn Chadwick (1914-2003) er en sjælden gæst på den danske auktionsscene og repræsenteres denne sommer af to abstrakte bronzeskulpturer. ”Maquette I Beast” og ”Miniature Figure V” viser hans evne til at frembringe kantede konstruktioner, der gengiver abstrakte væsener. Han vandt den internationale pris for skulptur på Venedig Biennalen i 1956 og er i dag repræsenteret på flere danske museer, bl.a. Louisiana.
Vi nærmer os et surrealistisk univers i den belgiske billedhugger Reinhoud d’Haese’s (1928-2007) skulpturer, der skaber fantasifulde væsener i sølv, kobber og bly. Han samarbejdede i 1950’erne med COBRA-kunstneren Pierre Alechinsky og den københavnske gallerist Børge Birch. Under et besøg i København lavede han bl.a. skulpturen ”Personnage” af forsølvet franskbrødskrummer, som netop nu udbydes på auktionen.
Opsigtsvækkende tableauer
Én af de mere opsigtsvækkende værker er den sovende unge mand i Kurt Trampedachs (f. 1943) skulptur ”Ulrik”, der er en del af serien af hyperrealistiske tableauer, som kunstneren producerede i årene omkring 1980. Han fik sit kunstneriske gennembrud i 1960’erne og er nok mest kendt for sine malerier og grafiske værker, men skulpturerne har været en væsentlig del af hans virke siden 1970’erne. Karakteristisk for hans tableauer er den foruroligende livagtighed i hans figurer, som tilfældet er i auktionens to skulpturer ”Ulrik” og de ”To drenge”.
Bevæger vi os over i den mere organiske ende af spektret, er Ejler Billes (1910-2004) skulptur ”Runde former” en sand fornøjelse. Han var en pioner i den abstrakte kunst i Danmark og medstifter af den abstrakt-surrealistiske gruppe Linien i 1933. Inspirationen hentede han i de nye strømninger ude i Europa: Bauhaus som centrum for den abstrakte kunsts udvikling i Tyskland og Paris som hjemsted for kubisme, abstrakt kunst og surrealisme. Han debuterede som billedhugger i 1931. De tidlige abstrakte skulpturer har klart naturbundne træk. Senere blev naturinspirationen mindre synlig, men de organiske former er altid til stede i hans værker.
Minimale former
Mange kender Freddy Fraek (født 1935) som den livsglade, banjospillende musiker og skuespiller, men han er også en anerkendt, akademiuddannet billedhugger. Siden slutningen af 1970'erne gled musikken stadig mere i baggrunden, og Freddy Fraek skabte sig en karriere som udøvende grafiker og skulptør. Privat danner han par med den svensk-danske kunstner Gun Gordillo (født 1945), som især har gjort sig bemærket med sine lysskulpturer. Med på sommerens auktion er værker af begge parter – to minimalistiske skulpturer i krydsfiner af Freddy Fraek fra 1985 og et lysrelief af Gun Gordillo fra 1990.
Sidst men ikke mindst er Jesper Neergaards (født 1939) stilrene marmorskulpturer ”Karyatide V” og ”Stående kvinde” elegante eksempler på minimalismen i al sin enkelhed. Siden han debuterede som billedhugger i starten af 1970’erne har han haft sit udgangspunkt i menneskekroppen. Fra 1979 til 1992 havde han fast bopæl i Italien, hvor han primært huggede sine skulpturer i marmor. Hans skulpturelle sprog er karakteriseret ved klart definerede former, der indgår i et spændingsfyldt samspil. Hans skulpturer udtrykker ofte indre sindbilleder eller ydre sansepåvirkninger.
Auktionen finder sted i Bredgade 33 i København den 12.-13. juni.
Se alle auktionens moderne skulpturer
For yderligere information, kontakt venligst:
Niels Raben: +45 8818 1181 · nr@bruun-rasmussen.dk
Nadia Sehestedt Juul: +45 8818 1183 · nsj@bruun-rasmussen.dk
Niels Boe Hauggaard: +45 8818 1182 · nbh@bruun-rasmussen.dk
For yderligere information, kontakt venligst:
Niels Raben: +45 8818 1181 · nr@bruun-rasmussen.dk
Nadia Sehestedt Juul: +45 8818 1183 · nsj@bruun-rasmussen.dk
Niels Boe Hauggaard: +45 8818 1182 · nbh@bruun-rasmussen.dk