En duft af historie

En samling hovedvandsæg af meget høj kvalitet primært fra samlingen efter kommunelæge Oskar Secher sælges i dag på den internationale auktion i Bredgade og på net-auktion 1224 i næste uge.

 

Statussymbol og luftforfrisker

Hovedvandsæg var et statussymbol for kvinder, der bar dem i en inderlomme eller lille posetaske. Æggene blev ofte brugt som kærestegaver fra manden til kvinden som tegn på, at han havde seriøse hensigter. Jo flottere et æg – jo mere velhavende var man! Æggene var små duft/lugt-beholdere, som oftest blev lavet af sølv, forgyldt sølv og mere sjældent af guld. Æggene blev bl.a. brugt ved kirkegang, hvor der ofte lugtede fælt og i tilfælde af utilpashed – datidens korset sad så stramt, at kvinderne nemt kunne få et ildebefindende.

Fra roser til eddike og ammoniak

Et hovedvandsæg består af et lågbæger (svampehus) på fod. Hovedvandet og svamp blev opbevaret i svampehuset. Hovedvandet kunne være en form for duftevand såsom rosenvand eller en mere kraftig blanding med eddike eller ammoniak. Det kvikkede op at dufte til den våde svamp eller duppe ansigtet med den. I foden havde hovedæggene typisk et lille balsamgemme til den mere kraftige og kostbare balsam såsom ambra og moskus.  

300 års dufthistorie på auktion

Hovedvandsæg kendes tilbage fra slutningen af 1600-tallet og anvendtes indtil midten af 1800-tallet. Æggenes udseende var underlagt tidens modeluner og geografiske herkomst. Hoveddelen af de udbudte æg på auktion 830 og auktion 1224 er fra hovedvandsæggenes storhedstid, rokokoen, men også flotte æg fra Louis XVI- tiden udbydes. Af særlig samlerinteresse er de sønderjyske æg, som typisk er prydet med farvede glasflusser og amager-æggene, som dukkede op i slutningen af 1700-tallet og typisk er hjerteformede og højere end de andre hovedvandsæg. 

Læge Oskar Sechers samling har ikke tidligere været udbudt til salg. Kopi af dennes fortegnelse over hovedvandsæggene kan beses under eftersynet i Bredgade 33 frem til den 4. juni og på Sundkrogsgade 30 i København frem til den 14. juni. Bemærk, at vi holder lukket på Grundlovsdag den 5. juni. Se åbningstider

 

Se alle hovedvandsæg fra auktionen i Bredgade (Sælges 8. juni fra kl. 14)

Se alle hovedvandsæg fra net-auktion 1224 (Sælges 14. juni fra kl. 20)

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Heidi Schophuus Jensen: +45 8818 1163 · hsj@bruun-rasmussen.dk

 

 

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Heidi Schophuus Jensen: +45 8818 1163 · hsj@bruun-rasmussen.dk