Køb en bid af Store Kro

Der er rig mulighed for at mærke historiens vingesus på den internationale sommerauktion, hvor vi i dag byder på antikviteter fra den sagnomspundne ”Store Kro” i Fredensborg.

Historien om Kongens Kro i Fredensborg

Store Kros historie går tilbage til en tid, hvor Kong Frederik IVs nye slot var under opførelse i et af Nordsjællands smukkeste naturområder. Det var tænkt som et fristed for kongen og hans store kærlighed, Anna Sophie Reventlow. Han gav slottet navnet Fredensborg Slot til minde om afslutningen på Store Nordiske Krig i 1720. Frederik IV var en festlig mand, der indviede den nye sommerbolig på sin fødselsdag i 1722 med mere end 300 gæster.

Det stod hurtigt klart, at slottet var for beskedent til at kunne huse mange overnattende gæster, og at kongen derfor havde brug for et gæstgiveri i umiddelbar nærhed af kongeboligen.  Han overlod det til arkitekten bag slottet, J.C. Krieger, at bygge ”Kongens Kro i Fredensborg”.

I 1723 slog Kongens Kro dørene op og var gennem resten af århundredet en vigtig del af festlighederne på Fredensborg Slot, når kongefamilien residerede der om sommeren. Historien om Store Kro er derfor også historien om det danske kongehus’ storslåede historie, og med sine mange royale gæster og andre prominente personligheder fra nær og fjern tilførte kroen den lille Nordsjællandske by et kosmopolitisk skær.

Fra kongens kro til borgerskabets kro

Omkring år 1800 var en epoke i kroens historie forbi. Det var ikke alle i kongerækken, der yndede at benytte Fredensborg Slot, og forbindelsen til hoffet forsvandt. Heldigvis for kroens eksistens kom det på mode blandt borgerskabet at tage på kroophold på landet. Det naturskønne område tiltrak også nogle af dansk kulturlivs skønånder. Heriblandt den verdensberømte filosof og forfatter, Søren Kierkegaard, der under sine ophold tilbragte dagtimerne i de omkringliggende skove. Når han om aftenen ankom til Store Kro, skulle der efter sigende være blevet råbt ”magisteren”, så alle kunne stå parat til at modtage den store københavner. Andre af kroens prominente gæster i 1800-tallet talte kunstneren Peder Mønsted, der brugte kroens lokaler til at holde fest, når han havde solgt sine malerier til slottet.

Et moderne hotel tager form

Store Kro har altid levet en omskiftelig tilværelse med et utal af ejere. I sommeren 1908 nedbrændte hele bygningen som følge af en skorstensbrand. Først i midten af 1930’erne oplevede kroen igen en storhedstid, da Frantz Christensen overtog driften. Med en uddannelse fra tidens førende madeksperter, Søstrene Nimb, og en fortid i Langelinie Pavillonen og på Københavns Rådhus var Frantz Christensen en erfaren restauratør.

Han lod arkitekt Sven Risom tegne den nye Store Kro, der tog form som et moderne hotel. Med sin særlige atmosfære og høje standard fik stedet hurtigt et nyt stampublikum, og op gennem 1900-tallet har adskillige berømtheder besøgt Store Kro, der bl.a. har lagt hus til mondæne bryllupper og andre festligheder. Tilknytningen til kongehuset blev tilmed genetableret, og da Dronning Margrethe og Prins Henrik blev gift i 1967, overnattede mange af gæsterne på Store Kro.

Kunsten på kroen

Kunsten har været en del af kroens historie lige fra begyndelsen. Det var den tredje ejer, den belæste Christian Manniche, der i 1730’erne begyndte at forskønne kroen med bl.a. kongelige portrætter og kinesiske kunstgenstande.

Den internationale auktion præsenterer et bredt udvalg af kunst og antikviteter, der gennem tiden har præget indretningen på Store Kro. Det gælder bl.a. en samling af 58 malerier, der alle skildrer en af de største navne i dansk skuespilkunst, nemlig Olaf Poulsen (1849-1923). Han er her foreviget i nogle af sine mest markante roller af sønnen, teatermaler Emil Poulsen. Hele samlingen blev erhvervet i 1960'erne af kroejer Ronald Larsen, Frantz Christensens efterfølger, og har indtil nu hængt i Olaf Poulsen-salen.

Olaf Poulsen var nært knyttet til Store Kro og boede i nabohuset fra 1884 og frem til sin død. I kroens have indstuderede han mange af de 300 roller, som han med stor indlevelse og virtuositet spillede gennem sine 40 år på Det Kongelige Teater. Han blev særligt kendt for sin medvirken i Holbergs komedier, og højdepunkterne var bl.a. hans  præstationer i rollerne som de berømte karakterer: Per Degn i ”Erasmus Montanus” og Chilian i ”Ulysses von Ithacia”.

Velkommen til auktion over effekter fra Store Kro. Det resterende inventar bliver løbende solgt på net-auktion over de næste uger.

Se alle effekter fra Store Kro

Se Olaf Poulsen-samlingen

 

Eftersyn: 31. maj – 4. juni

Auktion: 6.–7. og 13. juni

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Kasper Nielsen: +45 8818 1121 · kn@bruun-rasmussen.dk

 

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Kasper Nielsen: +45 8818 1121 · kn@bruun-rasmussen.dk