Et kongeligt miniatureportræt
Et lille portræt på ganske få centimeter af dronning Caroline Mathilde (1751-1775) er netop dukket op og sættes nu til salg på net-auktion 1219. Kunstneren bag er formentlig Andreas Thornborg (1730-1780), der var en af hoffets foretrukne miniaturemalere i 1700-tallet. Det udbudte portræt skildrer den unge karakterfulde dronning, og kunstneren håndværksmæssige færdigheder kommer til udtryk på fornemmeste vis.
En sagnomspunden kærlighedsaffære
Af de mange markante personligheder i det danske kongehus’ historie, er Caroline Mathilde nok én af dem, der står tydeligst på de flestes nethinde. Det skyldes ikke mindst hendes hede affære med livlægen J.F. Struensee (1737-72), der fik katastrofale konsekvenser for kongeriget og ikke mindst de to implicerede parter.
Nye toner i kongehuset
Den britiske prinsesse Caroline Mathilde blev dronning af Danmark i 1766, da hun som 15-årig af pligt giftede sig med sin fætter Kong Christian VII – intetanende om den turbulente fremtid, der ventede hende i det danske kongehus.
Kongen led af skizofreni, og i 1768 blev tyskeren J.F. Struensee ansat som hans personlige livlæge. Struensee var en progressiv mand, der bragte oplysningstanker med til det danske hof. Regentparret var åbne over for Struensees idéer, og han fik stor indflydelse på landets politik – bl.a. i kraft af sin position som geheimekabinetsminister. Som følge af kongens forværrede mentale tilstand overtog Struensse efterhånden magten og kunne udstede love uden regentens underskrift. Det medførte bl.a. afskaffelse af kongens konseil, indskrænkning af adelens magt og indførelse af trykkefrihed. Struensees indflydelse gjaldt imidlertid ikke kun nye reformer. Han fik også den opdragende rolle over regentparrets søn, kronprins Frederik VI, og fandt sågar vej til dronningens seng. Sammen fik de datteren – den senere Louise Augusta af Danmark.
Statskup og opbrud
I 1772 var Caroline Mathilde og Struensees lykke forbi. De blev styrtet ved et statskup under ledelse af kongens stedmor, enkedronning Juliane Marie og hendes søn, arveprins Frederik. De tvang kongen til at skrive under på deres magtovertagelse, afskaffede alle Struensees reformer, dømte ham til døden og forviste Caroline Mathilde til Celle i Tyskland, hvor hun døde få år efter som kun 23-årig.
Auktion og eftersyn
Lad dig rive med af den kongelige kærlighedshistorie og byd med på det fine miniatureportræt af Caroline Mathilde, som sælges på net-auktion 1219. Det endelige hammerslag falder mandag aften den 7. maj. Du er også mere end velkommen til at kigge forbi os på Sundkrogsgade 30 i Københavns Nordhavn for at se nærmere på miniatureportrættet, der udstilles på eftersyn fra fredag den 27. april.
Har man lyst til at læse mere om den dramatiske periode i dansk historie, kan Nikolaj Arcels aktuelle film “En kongelig affære” varmt anbefales, og det samme kan Svend Cedergreen Bechs bog "Struensee og hans tid" fra 1989 og ikke mindst Per Olov Enquists roman "Livlægens besøg" fra 1999.
For yderligere information, kontakt venligst:
Martin Hans Borg: +45 8818 1128 · mhb@bruun-rasmussen.dk
Viktor Svane Nielsen: +45 8818 1125 · vsn@bruun-rasmussen.dk
For yderligere information, kontakt venligst:
Martin Hans Borg: +45 8818 1128 · mhb@bruun-rasmussen.dk
Viktor Svane Nielsen: +45 8818 1125 · vsn@bruun-rasmussen.dk