Unika dedikation af Tycho Brahe

Håndskrifter af astronomen Tycho Brahe er et næsten ukendt fænomen på auktion, men på bogauktionen den 17. april præsenteres en hidtil ukendt dedikation fra Tycho Brahe til en anden berømt astronom.

Fra Brahe til Rothmann

På bogauktionen den 17. april præsenterer vi denne gang et helt unikt dokument, nemlig en håndskrevet dedikation fra Tycho Brahe til den tyske astronom Christopher Rothmann, der var astronom for Landgreve Wilhelm IV af Hessen i Kassel. Kassel var ligesom Tycho Brahes ø Hven et centrum for astronomi i slutningen af 1500-tallet. Rothmann var en væsentlig kapacitet inden for matematik og astronomi, og Tycho Brahe korresponderede ofte med ham om astronomiske antagelser og opdagelser.

”Sendt som gave”

Dedikationen stammer fra andet bind af Brahes hovedværk ”Astronomiae instavrata progymnasmata” som udkom 1588, og som han efterfølgende sendte til Rothmann i Kassel. Værket indeholder den første præsentation af Tycho Brahes verdensbillede, det Tychoniske system, der i en periode var meget anvendt, indtil det kopernikanske verdensbillede blev endeligt accepteret. Brahe sendte  eksemplarer af værket til en snæver kreds af væsentlige astronomer og indflydelsesrige personer, og han skriver i dedikationen: ”Til den for sin navnkundige lærdom og sin fremragende ekspertise inden for astronomi højt ansete mand hr. Christopher Rothmann, enestående arbejdsom matematiker for den højbårne fyrste landgrev Wilhelm af Hessen. Sendt som gave fra Tycho Brahe.” Rothmanns eksemplar er tidligere blevet omtalt i faglitteraturen om Brahe, men selve dedikationen og ordlyden har indtil i dag været ukendt.

Keplers love

En anden af 1500- og 1600-tallets naturvidenskabelige nøglefigurer er den tyske astronom og matematiker, Johannes Kepler (1571-1630), der i en periode var Tycho Brahes assistent. Kepler udledte sine berømte love udelukkende på baggrund af observationer – ligesom læremesteren Brahe – og udgav gennem sit liv flere store værker om astronomi. På denne auktion sælges hans mest indflydelsesrige værk Epitome Astronomia Copernicanae (1618-21), der indeholder den første samlede præsentation af hans tre banebrydende love om planetariske bevægelser samt hans forsøg på at forklare himmelske bevægelser gennem fysiske årsager. Værket var den første lærebog i astronomi, som byggede på de nyopdagede principper. Mere end 50 år senere dannede disse principper den teoretiske basis for Newtons love i værket Philosophiae Naturalis Principia Mathematica fra (1687).

Kragetæer, embryologi og statistik

Som mange af sine samtidige astronomer var én af Keplers sidebeskæftigelser at lægge horoskoper. Et usædvanligt håndskrift af Kepler, verificeret af den tyske astronom W. Struve, der var leder af Pulkovo Observatorium i Skt. Petersborg, udbydes også på auktionen. Dokumentet indeholder en forespørgsel til Kepler om at udarbejde et horoskop. Kepler har nedenfor kommenteret forespørgslen i 4-5 linjer. Originale håndskrifter af Kepler er i dag så godt som uopdrivelige. På auktionen sælges desuden en række væsentlige videnskabelige føsteudgaver bl.a. Karl Ernst von Baers banebrydende værk om embryologi ”De Ovi Mammalium” fra 1827  og Jacob Bernoullis statistiske hovedværk ”Ars Conjectandi” fra 1713.

Eftersyn og auktion

Eftersynet på bogauktionen foregår i vores lokaler på Baltikavej 10, 2100 København Ø fra mandag den 16. april kl. 10-17 til tirsdag den 17. april kl. 10-17. Hammerslagene på auktionen falder online på bruun-rasmussen.dk tirsdag den 17. april fra kl. 18.30

Se alle bogauktionens emner

Læs om erotika-auktionen

Læs om de udbudte værker af H.C. Andersen og Asger Jorn

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Christine Almlund: +45 8818 1216 · cal@bruun-rasmussen.dk

Lærke Bøgh: +45 8818 1217 · lb@bruun-rasmussen.dk

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Christine Almlund: +45 8818 1216 · cal@bruun-rasmussen.dk

Lærke Bøgh: +45 8818 1217 · lb@bruun-rasmussen.dk