Johan Rohdes unikamøblement

Som en ener i dansk formgivning står multitalentet Johan Rohde. Han gæster forårsauktionen med et møblement fra 1898, der for første gang udbydes til salg.

Et mangfoldigt talent

Alsidighed må siges at være en passende betegnelse for Johan Rohde (1856-1935). Med stor overlegenhed bredte han sig over mange kunstneriske udtryksformer – fra maleri og kunsthåndværk til bogkunst og møbelformgivning. Desuden fremstod han som en af tidens skarpeste kunstkritikere.

Det udbudte unikamøblement hører til blandt Johans Rohdes første møbelarbejder. Det drejer sig om et skab, et skrivebord, en stol og to unikareoler. Alle dele er håndsnedkererede og udført i mahogni. Møblementet blev bestilt af Rohdes fætter, dr. med. Alfred Pers, i 1898 og gik sidenhen i arv i dennes familie.  

Det smukke skab, der var tiltænkt kirurgiske instrumenter, blev udstillet  på Verdensudstillingen i Paris i år 1900, hvor det modtog en fornem bronzemedalje. Møblementet inkarnerer det, som kom til at betegne Rohdes møbelformgivning – enkelhed og nedtoning af dekoration.   

Fra læge til billedkunstner

Oprindeligt var Rohde uddannet læge, men hans kunstneriske karriere tog efterhånden form. Han gik i en kort periode på Kunstakademiet, men forlod det til fordel for Kunstnernes Studieskole, hvor han blev undervist af P.S. Krøyer og Lauritz Tuxen. Fra begyndelsen af 1880’erne begyndte Rohdes lange oprør mod det etablerede dansk kunstliv. Det førte til, at han var blandt initiativtagerne til Den Frie Udstilling, der så dagens lys i 1891.  

Hans kunstneriske karriere førte ham på lange rejser ud i Europa, og det fik afgørende betydning for hans kunstsyn og udvikling. Han lod sig inspirere af den gryende moderne europæiske kunst, men studerede samtidig indgående de gamle mestre. Denne vekselvirkning mellem fornyelse og tradition blev kendetegnende for alt, hvad han skabte.

På tærsklen til modernisme

I midten af 1890’erne var Rohde nået til et vendepunkt i sin karriere. Han var efter eget udsagn kørt fast i maleriet som udtryksform. Det førte til, at han kastede sig over møbelformgivningen. Han tegnede sine første arbejder i 1897, og i et senere tilbageblik fortæller han om sin første tid som møbelskaber:

(…) Jeg søgte efter bedste Evne at undgaa Smagløsheder, at faa en ren enkel Stil frem, at bekjæmpe Overbroderingen med Ornamenter, der ikke havde nogen organisk sammenhæng med Formen (…).  

Som en af de første i dansk møbelhistorie nedtonede Rohde møblets dekorative element og fokuserede primært på formen. Dermed tog han de første spadestik til den enkelhed, som kom til at præge de modernistiske møbelsnedkere og arkitekters arbejder op gennem 1900-tallet.

Rohde fortsatte dog med at udsmykke sine møbler med ornamenter, men de tog aldrig magten fra selve formen. Snarere kom de til at danne en smuk kontrast til møblernes stramme linjeføring og enkelhed.

Møbelformgivningen var det felt, sammen med sølvarbejdet, hvor Rohde stod allerstærkest. Her skabte han nogle af sin tids mest markante arbejder, der gjorde, at han blev betegnet som et fyrtårn og en milepæl i dansk designhistorie.

Alligevel er Rohdes position ikke entydig. For godt nok foregreb han modernismen, men han kom aldrig til at danne skole. Det skyldes, at hans møbler ikke egnede sig til masseproduktion og dermed ikke harmonerede med de modernistiske formgiveres tanker om demokratisk design.

Auktionens møbler og sølvarbejder

Den karakteristiske enkelhed er ikke svær at få øje på i det udbudte unikamøblement. Den får imidlertid et twist af den fine ornamentik, som har stillet særdeles store krav til den håndværksmæssige kunnen.

Man går heller ikke forgæves efter hans sølvarbejder fra tiden hos Georg Jensen. Udbudt bliver hans bestik ”Konge” og ”Dronning”, som han formgav i henholdsvis 1915 og 1917, et sæt lysestager, tegnet i 1919, og ikke mindst to smukke kander.

Auktion: onsdag den 7. og torsdag den 8. marts

Se alle de udbudte Johan Rohde-effketer

Se alle auktionens moderne møbler

Læs mere om auktionen og download katalogerne

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Amalie Hansen: +45 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk

Ole Ravn: +45 8818 1192 · olr@bruun-rasmussen.dk

Peter Kjelgaard: +45 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk

 

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Amalie Hansen: +45 8818 1194 · amh@bruun-rasmussen.dk

Ole Ravn: +45 8818 1192 · olr@bruun-rasmussen.dk

Peter Kjelgaard: +45 8818 1191 · pkj@bruun-rasmussen.dk