Tæt på Richard Winther

Vi udbyder en samling værker af den danske kunstner Richard Winther og den canadiske kunstner Erin Haydn O'Neill, der fotograferede Richard Winthers selvvalgte eksil på Lolland.

Fotos af et kunstnerhjem

I 2001-2002 blev Erin Haydn O'Neill som den første inviteret ind i Richard Winthers privatsfære for at optage billeder til bogen ”Ambiances d'Artistes”, der skildrer flere internationale kunstnerhjem. Auktionens udbudte værker består dels af Richard Winthers egne figurkompositioner og Erin Haydn O’Neills bemalede fotografier af den danske kunstners hjem. Erin Haydn O'Neill ønsker med serien at vise Richard Winthers private, fascinerende omgivelser, som de så ud, da han var en produktiv og lykkelig eneboer. På fotografierne er kun vægge og overflader bemalet, mens Richard Winthers kunst fremstår uberørt – eller med kunstnerens ord ”respektfuldt fotografisk”. Sammensætningen af koloreret fotografi og Richard Winthers stemningsmættede kunst giver billederne en nærmest eventyragtig kvalitet.

Eneren i moderne dansk kunst

Richard Winther er en absolut ener i moderne dansk kunst. Han var tidligt internationalt orienteret og ekstremt eksperimenterende i sin egen kunst. I 1947 var han medstifter af Linien II og i første halvdel af 1960'erne underviser på Eks-Skolen. Det siges, at han afviste MOMA i 1980'erne, og at Centre Pompidou i Paris forgæves forsøgte at komme til at udstille hans værker.

På baggrund af sit møde med Richard Winther skriver Erin Haydn O'Neill:

Jeg har mødt mange kunstnere af international betydning og jeg kan ærligt sige, at ingen - ikke engang de mest berømte - har gjort indtryk som Richard Winther. Hans ånd, hans fantastiske talent og geni var en absolut ære at fange på film, og jeg kan kun takke tilfældighederne for, at jeg bogstavelig talt faldt over ham på det fjerneste Lolland”.

Introvert kunstner

Som Erin Haydn O’Neills værker viser, var Richard Winthers omgivelser rigt dækket og fyldt med maleri, skulptur og fotografier. I modsætning til mange af samtidens succesfulde kunstnere, som er langt mere forretningsorienterede og yderst opmærksomme på PR, vogtede han sit arbejde nidkært og ønskede ikke i stort omfang at dele det med verden udenfor. Når Richard Winther korresponderede med kunsthistorikere og professorer var det en diskussion mellem ligemænd ud fra hans dybe interesse i kunstvidenskaben.

Richard Winthers kunst og bolig er den stærkeste visuelle historie i min bog - stærkere end Piero Fornasetti eller Antonio Maraini, som også er i bogen. Jeg mener, at Richard Winthers arbejde er stærkt undervurderet i Danmark og i udlandet, men hans indadvendthed gennem 30 år er formentlig en stor del af forklaringen”, fortæller Erin Haydn O’Neill.

Byd med på værkerne af Richard Winther og Erin Haydn O’Neill

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Nadia Sehestedt Juul: +45 8818 1183 · nsj@bruun-rasmussen.dk

Niels Boe Hauggaard: +45 8818 1182 · nbh@bruun-rasmussen.dk

Niels Raben: +45 8818 1181 · nr@bruun-rasmussen.dk

 

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Nadia Sehestedt Juul: +45 8818 1183 · nsj@bruun-rasmussen.dk

Niels Boe Hauggaard: +45 8818 1182 · nbh@bruun-rasmussen.dk

Niels Raben: +45 8818 1181 · nr@bruun-rasmussen.dk