Historiske malerier på auktion
Frederik Storch
Danmarks vikingetids kultur er med imponerende kraft repræsenteret i Frederik Storchs store pragtværk “Thor drager på eventyr med Asaloke, Roskva og Tjalfe” fra ca. 1870. Det lidt forskræmte udtryk i børnenes ansigter tyder på at motivet er hentet fra historien om Thors besøg i Midgård, hvor han og Loke overnatter hos en fattig bondefamilie. Som tak slagter Thor de to geder Tanngrisner og Tanngnjost. Men hans vrede vækkes da han heler gederne igen og finder den ene halt. Drengen Tjalfe har under måltidet brækket en knogle og suget marven. Som straf bliver han og søsteren Røskva overdraget til Thor som tjenere og drager med ham og Loke videre mod jættekongen Udgårdslokes borg. Maleriet som måler 151 x 185 cm. var i 1870 udstillet på Charlottenborg (katalognr. 1, vurdering 150.000 kr.).
Johann Salomon Wahl
Den pompøse 1700-tals hofkultur ses i dette storslåede og med sine 237 x 158 cm. nærmest overvældende helfigursportræt af Prinsesse Louise (1726-1756), Christian VIs datter. Portrættet er malet af Johann Salomon Wahl, som med sin alsidighed og sit øje for farver og kontraster imellem lys og skygge, for livagtighed og konsistens i klædedragter og tekstiler og ikke mindst for den særlige elegance og værdighed der stråler fra de portrætterede personer, hurtigt blev det danske hofs foretrukne portrætmaler og har i sit virke ved hoffet fra 1722 til 1749 lavet en lang række portrætter, lige fra miniaturer til store imponerende vægstykker, som dette.
Proveniens: Schloss Marienburg, Hannover. Nærværende maleri kom via prinsesse Thyras giftermål i 1878 med Ernst August ind i den tyske Cumberland-slægt. Prinsesse Thyras svigerfar var konge af Hannover og lod slottet Marienburg opføre. Statens Museum for Kunst ejer en mindre udgave af nærværende maleri med målene 135 x 109. Inventarnummer KMS 1616. (Katalognr. 293, vurdering 150.000-200.000 kr.).
Carl Anton Saabye
Og midt imellem den mørke vikingetid og overdådige hoffer, kulturhistorisk set, ligger en yndig perle af et billede, gjort af Carl Anton Saabye i 1848, forestillende herregården Nørre Vosborg, som ligger ved den jyske vestkyst på egnen omkring Ringkøbing. Maleriet blev udført på bestilling fra Frederik VII og var i dennes eje til hans død i 1863. Nørre Vosborg var på daværende tidspunk ejet af Andreas Evald Meinert Tang, som vendte en glemt og forfalden slægtsgård til sit livsprojekt. Han byggede om, renoverede og forskønnede gården, samlede dens jorder og fæster og med med sin ligefremme gæstfrihed og hjælpsomhed bragte den tilbage til sin fordums status som et samlingssted og et midtpunkt for hele egnen. Denne stemning ses tydeligt i den idyl der omslutter landskabet og personerne i billedet (katalognr. 52, vurdering 75.000).
Traditionen tro byder auktionen samtidig også på værker af kendte danske kunstnere som H. A. Brendekilde, Peder Mønsted og Michael Ancher. Vi åbner dørene på Pedersholm i Vejle d. 18. januar.
Yderligere information kan fås ved henvendelse til:
Sanne B. Larsen: +45 7943 6916 · s.larsen@bruun-rasmussen.dk