Litteraturhistorisk fund

En af de mest jagtede bøger i dansk litteraturhistorie er nu dukket op efter 150 år i skjul.

2 billeder

 

For nogle år siden blev et dedikationseksemplar af andenudgaven af Søren Kierkegaards hovedværk Enten-Eller fra 1849 omdrejningspunktet for en dansk kriminalroman, Den amerikanske samler, skrevet af Niels Lillelund. I romanen følger man antikvarboghandler og detektiv Erik Andersens dramatiske jagt på Enten-Eller med dedikation til H.C. Andersen. Erik Andersen er blevet hyret til opgaven af den agtværdige professor i teologi, Hr. Vedel, der for alt i verden vil eje bogen: “- En halv million er, hvad jeg er parat til at betale for bogen. Det kan De betragte som dusøren [...]”. Imidlertid er det ikke bare Hr. Vedel, der er parat til at betale mange penge for bogen; også mange andre excentriske samlere vil gøre hvad som helst - selv myrde - for at få fingre i den. Jagten på Kierkegaards bog fører Erik Andersen vidt omkring, men det lykkes aldrig hverken ham eller Hr. Vedel at finde den.

Men er det overhovedet sandsynligt, at et eksemplar af Kierkegaards hovedværk med dedikation til H.C. Andersen skulle eksistere i virkelighedens verden? Faktisk var det ikke ren fantasi, da Lillelund fandt på plottet til sin kriminalroman. Historien om Enten-Eller med dedikation til H.C. Andersen tager afsæt i virkeligheden, da samlere og forskere i mange år har formodet, at et sådant eksemplar måtte eksistere. Blandt Kierkegaards efterladte papirer fandt man nemlig et uhyre interessant brev fra H.C. Andersen, som i dag befinder sig på Det Kongelige Bibliotek. Heri skriver Andersen: “Kjære Hr. Kierkegaard! De har forundt mig en rigtig stor glæde ved at sende mig Deres “Enten-Eller”! Jeg blev meget overrasket, som De da nok kan vide, jeg troede slet ikke at jeg kom venlig i Deres Tanke og nu seer jeg det dog! Gud velsigne Dem derfor! Tak, Tak! Deres af Hjertet inderligt hengivne H.C. Andersen.” Brevet dokumenterer således, at Andersen faktisk har modtaget bogen fra Kierkegaard, hvorfor det er nærliggende at formode, at eksemplaret dermed også indeholder den eneste eksisterende dedikation fra Kierkegaard til H.C. Andersen.

I mange år har samlere og forskere således været overbeviste om, at dedikationseksemplaret måtte eksistere ét eller andet sted, men ingen har vidst hvor. Nu kan jagten efter den forsvundne bog imidlertid endelig ophøre, for klenodiet er nu pludseligt dukket op hos Bruun Rasmussen, hvor det kommer under hammeren på den internationale bogauktion den 12. december. Bogen er vurderet til 80.000-100.000 kr. og kan ses på eftersynet i Bredgade fra den 22.-27. november.

Læs artiklen

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Sebastian Hauge Lerche: +45 3343 6939 · s.h.lerche@bruun-rasmussen.dk

Christine Almlund: +45 3343 6940 · c.almlund@bruun-rasmussen.dk.