Grønlandsk tema i Havnen

For præcis 100 år siden ankom ”Danmarksekspeditionen” til Grønland for at undersøge og kortlægge Østgrønland. I den forbindelse præsenterer vi et grønlandsk tema på online-auktion 645.

 

Det grønlandske tema præsenteres af Havnens afdeling for ældre malerier, og det spænder vidt over forskellige danske malere, nemlig Emanuel A. Petersen, Achton Friis, Solo Nielsen og Aage Bertelsen. Flere af malerierne og skitserne på auktionen har tilknytning til Danmarksekspeditionen.

Grønland og forbindelsen til Danmark

Grønland har gennem århundreder tiltrukket alt fra vikinger, missionærer og opdagelsesrejsende. Verdens største ø var beboet af den oprindelige befolkning, da landet i 875 spejdedes af nordmænd fra et sejlskib. Det var imidlertid først i 982, at den første nordbo – Erik den Røde – satte foden på Grønland. Han grundlagde en koloni og navngav øen med det tillokkende navn, som skaber associationer, der står helt i modsætning til virkeligheden. Kolonien var selvstændig indtil 1261, hvor Grønland kom under den norske konge. I 1380 arvede prins Oluf, dronning Margrethe Is søn, Norge efter sin fader. Da Oluf døde allerede 1383, og moderen samme år overtog regeringen af Danmark og Norge, kom Grønland under det danske rige. Selv i 1814, da Danmark tabte Norge til Sverige efter Napoleonskrigene, forblev øen med at høre til Danmark. I dag har Grønland selvstyre, men som symbol på forbindelsen til det danske kongerige fører dronning Margrethe II stadig Grønlands siddende isbjørn i kongehusets våbenskjold.

Malerne på Grønland

I gennem tiden er mange danske malere blevet tiltrukket af Grønlands farverige og barske natur. I årene efter 1900 fremstillede de landet i en naturrealistisk stil og som noget meget fremmedartet og fjernt fra Danmark. De grønlandske motiver og scenarier i billedkunsten ligger langt fra 1800-tallets romantiske fremstillinger af ruiner med vilde efeuranker i Italien eller stendysser ved højtvoksende græs i Danmark. På Grønland oplevedes derimod de barske levevilkår og den afsondrede verden. Den eskimoiske etnografi og det i flere hundrede år uberørte land efterlod sig således dybe spor hos kunstnerne.

Maleren Emanuel A. Petersen (1894-1948) fordybede sig i den grønlandske natur og de få mulige søfartsmæssige handelsforbindelser. På online auktionen ses for eksempel farverige landskaber, blandt andet med hundeslæder, der som transportmiddel uændret var blevet benyttet i århundreder. På auktionen ses også malerens kystpartier med barken Ceres af København ved Jakobshavn eller et proviantskib, der ventes i land ved en fjord. Emanuel A. Petersen blev meget betaget af Grønland, vendte tilbage til øen talrige gange i sit liv og fik også tilnavnet ”Grønlandsmaleren”. Maleren Solo Nielsen lod sig inspirere af Emanuel A. Petersen, og han har ligeledes flere gange skildret livet og naturen i Grønland i første halvdel af det 20. århundrede, for eksempel ved Angmagssalik.

Danmarksekspeditionen i kunsten

På online-auktionen findes ligeledes værker af Achton Friis (1871-1939) og Aage Bertelsen (1873-1945). De deltog begge som malere og illustratorer i Danmarksekspeditionen 1906-1908, der under ledelse af Mylius-Erichsen skulle udforske og kortlægge Østgrønland. Den videnskabelige ekspedition vakte opsigt, og deltagerne fik da også kortlagt hele Nord-østkysten med dens store fjorde, blandt andet den 200 km. lange Danmarks Fjord. Det var her Mylius-Erichsen, Høegh Hagen og Jørgen Brønlund mistede livet på en slæderejse – et mysterium, der endnu er uopklaret og p.t. belyses af DRs udsendelser fra Grønland. På online-auktionen bør også fremhæves Aage Bertelsens egenhændige skitsebog. Den indeholder flere tegninger fra turen samt et par portrætter af rejsedeltagerne. På auktionen ses ligeledes Achton Friis’ maleri af ekspeditionens bark, Danmark af København, som lå ventende langs kysten ved Danmarkshavn 1906-1908 og bragte ekspeditionens overlevende tilbage til København. Achton Friis vendte også senere tilbage til Grønland, blandt andet i 1911, hvor han tegnede to akvareller, der også ses på auktionen.

Vi ønsker jer god fornøjelse på den kunstneriske og historiske rejse til Grønland hos Bruun Rasmussen online-auktioner.

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Martin Hans Borg: +45 3343 6843 · m.borg@bruun-rasmussen.dk

Anne Marie Dyrby Andreasen: + 45 3343 6963 · a.m.andreasen@bruun-rasmussen.dk