”Et heelt klippet eventyr”

Med et stort papirklip og et enestående dedikationseksemplar af Andersens tidligste eventyr er scenen sat for en eventyrlig aften på jubilæumsauktionen.

Multikunstneren

I dansk kulturhistorie er H.C. Andersen uden tvivl én af de mest interessante personligheder. Og som de fleste ved, kom hans sprudlende fantasi og lyst til at eksperimentere ikke blot til udtryk i hans digtning, men også i hans tegninger, collager og papirklip. H.C. Andersen var i sin samtid en yderst populær papirklipper, og mange af hans klip blev klippet i stykker og fordelt som souvenir blandt kredsen af beundrere.

”Et heelt klippet eventyr”

Èt af de få store – og stadig intakte – kompositioner som Andersen udførte, udbydes nu på jubilæumsauktion i Bredgade. Det næsten kvadratiske papirklip er et ypperligt eksempel på H.C. Andersens utrolige præcision med en saks og åbner med et væld af masker, engle, ballerinaer, svaner og dansende klovne for mange fortolkninger. Andersen hjælper dog beskueren lidt på vej, da klippets midte er udstyret med et originalt håndskrevet vers, signeret af digteren: "Den Klipning her er noget dyr,/ den er sat til en halv Rigsdaler,/ Men det er et heelt klippet Eventyr,/ Den Dit Hjertelag betaler./ H.C. Andersen." Andersen klippede formentlig klippet til en basar, som blev holdt i Studenterforeningen i København, til fordel for efterladte efter faldne soldater i krigen i 1864.

”Fra ham som fortalte dem”

Med på auktionen den 28. november er også en samling af Andersens meget sjældne tidlige eventyr med en enstående dedikation til sin gode ven balletmester Bournonvilles datter Augusta: ”Kunsteren Bournonvilles elskværdige lille Augusta hendes ”Eventyr for Børn” fra ham som fortalte dem”. Dedikationseksemplarer af Andersens tidligste eventyr er ekstremt sjældne og et eksemplar af denne kaliber med en så interessant kobling mellem to af 1800-tallets mest betydelige skabende kræfter, er helt unikt.

Balletmesteren og digteren

Andersen og Bournonville havde meget til fælles. Begge var født i 1805 og var blandt 1800-tallets væsentligste nyskabende kræfter i Danmark såvel som internationalt – inden for hver deres felt naturligvis. De mødte hinanden som børn, da Andersen kom til København og af alle kræfter søgte at få foden inden for hos den københavnske kulturelite. Men først i efteråret 1841, i forbindelse med et samarbejde om en forestilling på Det Kongelige Teater, tog deres venskab for alvor fart.

Godt en måned efter premieren på deres forestilling – fire dage før jul – sendte Andersen et signeret eksemplar af eventyrene til Bournonvilles dengang 10-årige datter. At Andersen var begejstret for børn og barnlige sjæle ved de fleste. Men at Bournonvilles datter fik et af de ganske få udkomne eksemplarer af eventyrene, var også et klart signal om Andersens store respekt for Bournonville og hans familie. Bournonville iscenesatte i øvrigt senere en ballet baseret på flere af Andersens tidligste eventyr, som han kaldte ”Et Eventyr i Billeder”.

Eftersyn og auktion

Der er eftersyn på jubilæumsauktionen i Bredgade 31, 1260 København fra torsdag den 24. november til og med den 27. november. Hammeren falder mandag den 28. november fra kl 18 samme sted.

Se de øvrige bogemner på jubilæumsauktionen

Se alle bogemner på auktion

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Christine Almlund: +45 8818 1216 · cal@bruun-rasmussen.dk

Lærke Bøgh: +45 8818 1217 · lb@bruun-rasmussen.dk

 

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Christine Almlund: +45 8818 1216 · cal@bruun-rasmussen.dk

Lærke Bøgh: +45 8818 1217 · lb@bruun-rasmussen.dk