Rundt om Kvium

Deformiteter, kødklumper og galskab  – med fem udbudte værker byder efterårsauktionen i Bredgade på en rejse rundt om Michael Kviums kunstneriske æuvre.

 

Ingen tvivl om, at Michael Kvium igennem mange år har fremstået som en af de mest markante samtidskunstnere i Danmark. Med sit særegne absurde formsprog tilsat en vis portion sort humor spidder han alle varianter af den menneskelige dårskab på den mest inciterende og grænseoverskridende måde. Kviums persongalleri er let genkendeligt, og de abnorme menneskelignende figurer er altid repræsentanter for alverdens perversioner, sygdomme og galskab. Vi bliver inviteret indenfor i dystre og skræmmende afkroge af det menneskelige sind – et univers, der på en gang vækker afsky og fascination.

Perversioner og kødklumper

I 1980’erne beskæftiger Kvium sig hovedsagligt med forskellige ekstreme perversioner, men i slutningen af dette årti bliver de allegoriske fremstillinger med afstumpede og perverterede kvinder og mænd afløst af kødlignende gevækster og kyllingelignende misfostre. Det gør sig også gældende i værket ”Venstreorienteret maleri”, der med sine tre organiske og nærmest identiske kødklumper og ordlyden ”Lighed er frihed”, kan ses som en kommentar til de politisk korrekte 1970’ere, som Kvium var indædt modstander af.

1990’ernes galskab

I begyndelsen af 1990’erne fokuserer han mere på temaer som galskab og det tåbelige, og hans malerier befolkes af en lang række frastødende menneskefigurer med alverdens deformiteter. Figurerne sættes ofte i scene som var de aktører i et teaterstykke, og de udsættes for et skarpt spotlys, der afslører alle sider af deres degeneration. Det oplever man med de urovækkende værker ”Indviklet forbindelse” fra 1992 og det lidt senere ”Fatass” fra 1999, hvor deformiteterne ingen grænser kender.

Den blege birketræsskov

I 00’erne præsenterer Kvium en ny type maleri, hvor naturen og de himmelstræbende nøgne og tynde birketræer har erstattet den groteske stemning fra hans tidligere værker med en larmende stilhed. Der er tale om tomme landskaber – en slags dunkle ”waste-lands”, og uhyggen er ikke blevet mindre! I en del af dem titter Kviums velkendte figurer op, som det netop er tilfældet med det udbudte værk ”Another Tailwind”, der står som et hovedværk fra denne periode.

Den androgyne olding

I det sidste af auktionens Kvium-værker, "Keep Dreaming", gentages hans tidligere blindhedstema, som han introducerede i starten af 1990’erne. Vi møder den nærmest androgyne olding, som i dette tilfælde er klædt i en citrongul kjole med sorte prikker. Figuren blotter sit ene bryst, og i skyggen på væggen løber en stråle modermælk ud af brystet. Modsætningerne er tydelige, som det ofte gør sig gældende i Kviums univers:

Jeg laver en absolut morfing mellem mand og kvinde, mellem foster og olding og mellem tyk og tynd. I det sekund, jeg sætter hår på en figur, giver han/hun sig til kende som sagfører eller som kontormus. Det vil jeg undgå. Jeg vil lave en krop, som enhver kan gå ind i eller ud af – som de fiktive personer i en roman. For at skabe distance til mine figurer, gør jeg dem til en ’den’ eller et ’det.’”

Velkommen til Kviums på en gang frastødende og fascinerende univers!

Se alle auktionens effekter

Eftersyn: 22. - 26. september

Auktion: 27. september - 4. oktober

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Niels Raben: +45 8818 1181 · n.raben@bruun-rasmussen.dk

Nadia Sehestedt Juul: +45 8818 1183 · n.gottlieb@bruun-rasmussen.dk