Sjældne eventyr i verdensklasse
Sjældne eventyr
Med eventyr som Den lille Havfrue og Kejserens nye Klæder revolutionerede H.C. Andersen måden at skrive børnebøger på – han tog børn alvorligt og talte til dem på en helt ny måde. Eventyrene blev i første omgang trykt i blot 200 eksemplarer og udkom i en række små hæfter. Disse hæfter dukker kun uhyre sjældent op i fri handel og er blandt de mest eftertragtede litterære værker i verden, da de som bekendt læses fra Kina til USA.
En eventyrlig hilsen
Eksemplaret, der udbydes 26. juni, indeholder fire af de første seks pamfletter af eventyr og indholder ovenikøbet en sjælden, eventyrlig hilsen skrevet af forfatteren til balletmesteren August Bournonvilles datter, Louise Augusta: ”Kunsteren Bournonvilles elskværdige lille Augusta hendes ”Eventyr for Børn” fra ham som fortalte dem”. Dedikationseksemplarer af Andersens tidligste eventyr er ekstremt sjældne, og et eksemplar af denne kaliber med en så interessant kobling mellem to af 1800-tallets mest betydelige skabende kræfter gør dette eksemplar helt unik.
Balletmesteren og digteren
Andersen og Bournonville havde meget til fælles. Begge var født i 1805 og var blandt 1800-tallets væsentligste nyskabende kræfter i Danmark såvel som internationalt – inden for hver deres felt naturligvis. De mødte hinanden som børn, da Andersen kom til København og af alle kræfter søgte at få foden inden for hos den københavnske kulturelite. Men først i efteråret 1841, i forbindelse med et samarbejde om en forestilling på Det Kongelige Teater, tog deres venskab for alvor fart.
Godt en måned efter premieren på deres forestilling – fire dage før jul – sendte Andersen et signeret eksemplar af eventyrene til Bournonvilles dengang 10-årige datter. At Andersen var begejstret for børn og barnlige sjæle ved de fleste. Men at Bournonvilles datter fik et af de ganske få udkomne eksemplarer af eventyrene, var også et klart signal om Andersens store respekt for Bournonville og hans familie. Bournonville iscenesatte i øvrigt senere en ballet baseret på flere af Andersens tidligste eventyr, som han kaldte ”Et Eventyr i Billeder”.
En nær og vigtig relation
Augusta fik derfor, ligesom resten af Bournonville-familien, en nær relation til Andersen, da han ofte kom i deres hjem. Han var ikke bare en god ven af August, men også af hans kone, Helene, som han ofte skrev til under sine rejser. En række af de breve H.C. Andersen skrev til Helene Bournonville udbydes også på auktionen den 26. juni. Andersen betror hende bl.a. sin skuffelse over ikke at holde juleaften med sin store kærlighed operasangerinden Jenny Lind – også kaldet den svenske nattergal – under sit besøg hos hende i Berlin i julen 1845. Både eventyr og breve hidrører direkte fra efterkommere af Augusta Bournonville lige som størstedelen af de øvrige H.C. Andersen værker, breve og klip, der udbydes på auktionen.
Klippede eventyr og portrætter
Også et par af Andersens unikke og helt eventyrlige papirklip er med på auktionen. Et par af dem klippede han som fødselsdagsgave til en ung apoteker, der var gæst samtidig med Andersen på godset Basnæs i vinteren 1866. Desuden udbydes et imponerende, stort klip af Charlotte Bournonville, der sammen med Andersen klippede et ”portræt” af Helene Bournonville foran Bournonvilles villa i Fredensborg.
Hele den imponerende samling sælges online på bruun-rasmussen.dk søndag den 26. juni fra kl 17 og kan beses på et særeftersyn i Bredgade 31, 1260 København K mandag den 20. juni kl 14-17 samt på vores vanlige eftersynsadresse på Baltikavej 10, 2100 København torsdag den 23. juni kl 10-17 samt fredag den 24. juni kl 10-15.30.
Se de øvrige emner på H.C.Andersen-auktionen
For yderligere information, kontakt venligst:
Christine Almlund: +45 8818 1216 · c.almlund@bruun-rasmussen.dk
Lærke Bøgh: +45 8818 1217 · l.boegh@bruun-rasmussen.dk
For yderligere information, kontakt venligst:
Christine Almlund: +45 8818 1216 · c.almlund@bruun-rasmussen.dk
Lærke Bøgh: +45 8818 1217 · l.boegh@bruun-rasmussen.dk