Herman Bangs bekendelser
Herman Bang (1857-1912)
Skrøbeligt helbred
På bogauktionen den 3. april kan man erhverve en samling breve af Herman Bang, der hidtil ikke har været kendt i offentligheden. De mere end 145 breve i samlingen – den mest omfattende samling Bang-breve udbudt på auktion nogensinde – er skrevet til Bangs forlægger Aage Hirschsprung, direktør for Det Schubothske Forlag, i perioden 1897-1907. Brevene dokumenterer Bangs arbejde med forskellige romaner og novellesamlinger, som han færdiggjorde i den periode, bl.a. ”Det hvide hus” og ”Det graa Hus”. Men også Bangs skrøbelige helbred dokumenteres. I årene inden og omkring 1900 var hans liv meget præget af sygdom. Blandt samlingens breve er også to lægeerklæringer, der skulle dokumenterer Bangs dårlige helbred og hans mange udgifter til diverse lægeregninger, hospitals- og landophold over for forlæggeren, som også var hans arbejdsgiver og dermed en af hans få lønkilder.
Enorm pengenød
I næsten hver eneste af de over 140 breve, nævner Bang, at han mangler penge, og at Hirschsprung må sende flere. I flere af brevene diskutere Bang endda sit honorar, som han enten synes, han ikke har fået eller er for lavt. Men det er som om Hirschsprung fatter mistanke til, at Bangs behov ikke er helt som det ser ud – Bang er ikke økonomisk presset af de mange uforudsete udgifter til sygepleje alene. På et tidspunkt må Hirschsprung have presset Bang for en forklaring på hans store behov for penge, for i et usædvanligt personligt brev, fremlægger han ærligt, hvad der drev ham i økonomisk uføre:
”Ingen er blevet elsket noblere”
”Hvis jeg skulde skrive dette Brev udførligt, vilde det blive en Bog. Nu kan det kun blive et Blad – det sørgeligste Blad af mit sørgelige Livs Historie. Og det skrives kun for Dem. De skrev en Gang til mig: Men hvorhen gaar dog denne ustanselige Strøm af Penge? Jeg svarede med en Løgn. Nu, hvor alt er forbi, vil jeg sige Dem Sandheden: Pengene gik til Boesen. De vil begynde med at vredes paa ham og ikke paa mig. Men heri vil De have Uret. Det er paa mig det tunge og frygtelige Ansvar hviler. Han var kun atten Aar, da han kom til mig. Jeg tog hele hans Vilje, hele hans Aand – hans alt. Mennesker, som ikke kender Forhold som dette, væmmes. Jeg ved det. Alligevel er faa levende blevet fuldkommen mere elsket end jeg af ham – ingen er blevet elsket noblere. Den sidste Halvdel af ”Ludvigsbakke” skyldes den Tid. Men han var ung og jeg gammel.”
”Jeg plyndrede penge sammen”
For et Aar siden sluktes hans Følelser – jeg vidste det og han sagde mig det, oprigtig som han helt er. Fra den Tid har jeg levet som en gal. Jeg vilde ikke købe en tabt Kærlighed. Men jeg vilde vise ham, at han nu, hvor han intet gav mig af sig selv, kun var mig dobbelt kær. Jeg omskabte hele hans Tilværelse. Jeg gav ham vaner, som var udenfor hans, en Eksistens, som han aldrig burde have kendt. Jeg plyndrede penge sammen – indtil det nu brast, som det maatte briste.” Hvilket svar Hirschsprung sendte til Bang efter dette brev ved man ikke, men at han var loyal overfor Bang ved man, dels fordi de vedblev at korrespondere frem til Hirschsprungs død i 1909, dels fordi et andet brev i samlingen viser Hirschsprungs loyalitet.
Boesens forræderi
I samlingen ligger nemlig også et brev fra Fritz Boesen til Hirschsprung, hvori han beklager sig over Bang: ”Jeg har i de sidste maaneder haft saa mange Ubehageligheder for Hr. Bangs Skyld, at jeg efterhaanden er træt […] Det bliver selvfølgelig umuligt at bevise om jeg har gjort Bang Skade eller Gavn i de 3 Aar, jeg har kendt ham. At jeg f.eks. i 3 Aar har kæmpet vanvittigt sammen med hans Husholderske om at skjule hans Drukkenskab er en Ting man kun kan tro eller ikke tro.” Men Hirschsprung har noteret i sin svarkladde på brevet, at han ikke blander sig i Bangs private forhold, og at han ikke ønsker at mødes med Boesen angående Herman Bang.
Eftersyn og auktion
Hele samlingen af breve kan ses på eftersynet forud for auktionen i vores lokaler på Baltikavej 10, 2100 København Ø fra torsdag den 31. marts kl. 10-17 til fredag den 1. april kl 10-15.30. Hammerslagene falder som vanligt online på bruun-rasmussen.dk søndag den 3. april, men denne gang begynder auktionen først kl. 17.
Læs mere om de øvrige højdepunkter på bogauktionen her: Grønborg-samlingen og Pontoppidan-samlingen.
Se hele bogauktionen her
Hold dig ajour med bogauktionerne og tilmeld dig vores nyhedsbrev her
For yderligere information, kontakt venligst:
Christine Almlund: +45 8818 1216 · c.almlund@bruun-rasmussen.dk
Lærke Bøgh: +45 8818 1217 · l.boegh@bruun-rasmussen.dk
For yderligere information, kontakt venligst:
Christine Almlund: +45 8818 1216 · c.almlund@bruun-rasmussen.dk
Lærke Bøgh: +45 8818 1217 · l.boegh@bruun-rasmussen.dk